Dwang

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6626

Spuug je vlak voor een sportwedstrijd drie keer op de grond? Of maak je elk proefwerk met dezelfde pen? Als het je rustig maakt en je zo je zenuwen de baas wordt, dan is er niets mis mee.

Maar als je dit in heel veel situaties moet doen omdat dit de enige manier is om angst en onrust weg te nemen, dan is er sprake van dwang. Er kan sprake zijn van een dwangstoornis. Helemaal als je ook nog eens denkt dat er iets vreselijks zal gebeuren als je het niet doet.

Normale of ziekelijke dwang
Er is een verschil tussen ‘normale’ dwangmatige eigenschappen als controleren of het gas uit is of je bureau netjes opruimen en ‘ziekelijke’ dwang als je altijd tien keer controleert of het gas wel uit is of je je bureau blijft opruimen terwijl het al supernetjes is. De overgang van normale dwang naar ziekelijke dwang gaat heel geleidelijk.

Wanneer is er sprake van een dwangstoornis?
Er is sprake van een dwangstoornis als dwanggedachten en dwanghandelingen zoveel tijd kosten dat ze het je moeilijk maken om aan het dagelijks leven deel te nemen. Dat je bijvoorbeeld te laat op school of je werk komt omdat je nog negen keer bent terug gegaan om te kijken of je de deur echt wel op slot hebt gedaan of dat je niet meer met vrienden af kan spreken omdat je telkens als je iets aan hebt geraakt je handen moet wassen. En niet één keer, maar de hele tijd.

Buiten je wil om
Mensen die last hebben van extreme dwang willen dit helemaal niet. Zij hebben vaak het gevoel dat de gedachten en het gedrag niet bij hem of haar horen. Ze vinden hun gedrag en gedachten akelig en storend en ze veroorzaken een gevoel van angst en onrust. Negeren of onderdrukken van de gedachten of het gedrag lukt vaak niet. Meestal stopt de angst en onrust pas als de dwanggedachten of dwanghandelingen zijn uitgevoerd.

Schaamte en vermijden
Veel mensen schamen zich voor hun dwanggedachten en dwanghandelingen. Zij doen hun best om deze te verbergen voor hun omgeving. Ook proberen zij vaak situaties te vermijden waarin dwanggedachten of dwanghandelingen op kunnen treden. Dit heeft gevolgen voor hun sociale leven. Als je bijvoorbeeld bang bent dat je huis ontploft als je weggaat, blijf je misschien liever thuis.

Dwang is goed te behandelen
Het is altijd goed om over je dwanggedachten en dwanghandelingen met anderen te praten. Praten lucht op. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Als je vaak last hebt van dwanggedachten en/of dwanghandelingen wacht dan niet met hulp zoeken. Deze gedachten en handelingen verdwijnen namelijk vrijwel nooit vanzelf. Sterker nog, ze worden vaak juist steeds erger. En dat is helemaal niet nodig. Dwanggedachten en dwanghandelingen zijn goed te behandelen. Je huisarts kan je vertellen waar je in jouw omgeving hulp kunt krijgen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *