Onzeker

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 12525

Je lichaam verandert: ineens krijg je als meisje borsten of als jongen een heel andere stem door de baard in de keel. Misschien zit je onder de puistjes en ben je bang dat je daarmee wordt gepest? Of groei je zo hard dat je je geen raad weet met je lange lijf?
Kortom, genoeg om onzeker over te worden.

Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik …
Veel jongeren tussen de 12 en 18 jaar beginnen na te denken over zichzelf. Sommige jongeren kunnen erg worstelen met wie ze zijn of willen zijn, met hun identiteit. Wie ben ik, wat voor vrienden wil ik, val ik nou op jongens, meisjes of allebei? Deze gedachten kunnen heel heftig zijn en tot grote gevoelens van onzekerheid leiden. Ook je stemming kan heel erg wisselen. De ene keer ben je hartstikke vrolijk, het volgende moment lijkt de wereld te vergaan en ben je super verdrietig of boos zonder te weten waarom.

Sommige jongeren trekken zich uit onzekerheid terug op hun eigen kamer. Andere verbergen hun onzekerheid door juist extra stoer te gaan doen. Als je zo onzeker bent en daardoor allerlei dingen niet meer doet of durft, is er sprake van een probleem. Zeker als je onzekerheid je dagelijks leven in de weg gaat staan. Blijf niet te lang met deze gevoelens lopen, maar zoek hulp. Want onzekerheid kan leiden tot angst en depressie.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

 1. 25-02-2015 11:19

  Beste Anoniem,
  Wat vervelend voor je dat je zo onzeker bent over je gewicht. Je vriendinnen vinden van dat je niet te dik bent en jij vindt van wel. Misschien is het handig om eens te berekenen of je gewicht in verhouding tot je lengte goed is. Dit noem je het berekenen van je BMI. Op bv http://www.voedingscentrum.nl kan je je BMI berekenen. Dan zie je je gewicht klopt voor je lengte, leeftijd en geslacht. Als het klopt, zou je dus eigenlijk niks aan je gewicht hoeven te doen.

  Als je echter het gevoel blijft houden dat je te dik bent, raad ik je aan een afspraak te maken met je huisarts of bijvoorbeeld een diëtiste. Zij kunnen met je kijken hoe je op een verantwoorde manier af kan vallen. Het is goed om hier hulp bij te vragen. Zeker als je nog in de groei bent, is het belangrijk dat je alle belangrijke mineralen, vitaminen etc binnen blijft krijgen.

  Als je onzekerheid verder gaat dan alleen je gewicht, is het ook fijn om daar iets aan te gaan doen. Je kan er over praten met iemand die je vertrouwt en samen kijken welke hulp je wil en nodig hebt om minder onzeker te worden. Ook je huisarts of bijvoorbeeld je mentor op school weet waar je hiervoor terecht kunt.

  Ik hoop dat je met bovenstaande tips verder kunt!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 22-02-2015 23:02

  “Ik vind mezelf nogal dik en 1 vriendin weet dat van me. Zij zegt dat ik niet dik ben en dat ik allemaal onzin loop te vertellen. Maar ik spreek juist de waarheid. Ik vroeg het aan 2 andere vriendinnen en die zeiden dat ik juist wat aan moet komen. Terwijl ik al super dik ben. Ik probeer af te vallen maar t lukt me niet. Ik sport meer, ik eet minder snoep, k doe buikspieroefeni ngen maar alles helpt niet. Ik wordt hier heel onzeker van en ik zal me god niet weten wat ik moet doen. Help me “

  Door: anoniem

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *