Paniekaanvallen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6881

Je hart gaat sneller kloppen, het zweet breekt je aan alle kanten uit, ademhalen gaat moeilijk, je bent misselijk en duizelig en krijgt de koude rillingen. In je hoofd gebeurt ondertussen ook van alles.

Je bent bijvoorbeeld heel erg bang om dood te gaan of een ongeluk te krijgen. En je hebt het gevoel alsof je verdoofd bent en je naar een film over jezelf kijkt. Allemaal duidelijke signalen: je hebt een paniekaanval.

Paniekaanvallen komen vaak onverwacht
Je kunt van het ene op het andere moment een paniekaanval krijgen. Vaak zonder dat jij of je omgeving snapt waar het vandaan komt. Soms duurt het een paar minuten, een andere keer wel anderhalf uur. Het is meestal geen reactie op een bepaalde gebeurtenis. Het lastige bij paniekaanvallen is dat je door de aanval nog meer gaat denken dat de situatie ernstig is waardoor de paniek nog groter wordt. Als je niet begrijpt waardoor de paniek veroorzaakt wordt, kan je gaan denken dat je een lichamelijk probleem hebt. Dit versterkt de angst ook weer.

Het is logisch dat je gaat proberen om situaties te vermijden waar je angstig van kunt worden. Wat je vaak ziet, is dat mensen die paniekaanvallen hebben niet meer graag de straat op gaan. Zij krijgen straatvrees. Als dit soort paniekaanvallen je hele leven beheersen, wacht dan niet met hulp zoeken. Paniekaanvallen gaan vanzelf over, maar ze kunnen weer terugkomen. En de tijd daartussen kan steeds korter zijn. Voorkom dat de aanvallen overgaan in een angststoornis. Zoek hulp. Dit soort angstproblemen is namelijk goed te behandelen. Voor hulp kan je terecht bij je huisarts. Daarnaast kan het ook prettig zijn om over je paniek te praten met bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend of vriendin of bijvoorbeeld je mentor.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *