Piekeren

Je kunt je zorgen maken over de gezondheid van een geliefde of bang zijn dat je een proefwerk hebt verknald. Maar piekeren is iets anders. Dan ben je alleen nog maar met je angsten bezig. Je zit dan de hele tijd gevangen in je gedachten en wordt er helemaal door in beslag genomen.
Nadenken tot het je dagelijks leven verstoort
Je kunt over van alles nadenken: over jezelf, thuis, school of vrienden. Soms zijn het ook gedachten over vroeger. Als je vervelende dingen hebt meegemaakt, kan je je zorgen maken dat zoiets weer gebeurt. Maar je kunt ook bang zijn voor iets dat in de toekomst gaat gebeuren terwijl daar eigenlijk helemaal geen aanleiding voor is. Als je daar veel over nadenkt en dat je dagelijks doen en laten verstoort, dan ben je aan het piekeren.
Piekeren kan leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen of minder zin in eten. Maar je kunt er ook concentratieproblemen en schuldgevoelens van krijgen. Het zorgt ervoor dat je niet meer kunt relativeren: je kunt eigenlijk van niets meer zeggen dat het wel mee zal vallen. Hierdoor kan het contact met je ouders of vrienden veranderen of je schoolprestaties gaan achteruit. Als je maar blijft malen, kun je psychische problemen krijgen. Het is dan ook erg belangrijk dat je praat met anderen over je gedachten. Bijvoorbeeld met je ouders, vrienden of mentor op school. Je huisarts weet goed waar je terecht kunt als je hulp wilt om minder te leren piekeren.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een antwoord