Straatvrees

Als je straatvrees hebt, ben je bang dat je op straat of andere open ruimtes niet makkelijk weg kunt komen als er iets gebeurt. Je bent bang dat je geen hulp krijgt als je plotseling iets overkomt. Of je bent bang dat je in verlegenheid zal worden gebracht.
Straatvrees is er in allerlei vormen
Winkelen is een hel. De bios een martelkamer. Je durft de straat niet op en al helemaal niet met de bus of trein te reizen. Overal waar veel mensen zijn, vind jij het vreselijk. Als je straatvrees hebt, word je bang van drukte.
Straatvrees is er in allerlei vormen. In lichte gevallen voel je onrust, maar kan en wil je nog de straat op of naar een andere openbare ruimte. In ernstigere gevallen ga je alle plekken waar mensen komen, uit de weg. Je komt bijna niet of helemaal niet meer buiten. Straatvrees kan voorkomen met en zonder paniekaanvallen. Als je straatvrees hebt met paniekaanvallen, dan ben je eigenlijk niet direct bang voor de straat of groepen mensen, maar voor de paniekaanval zelf.
Verschijnselen
Als je straatvrees hebt, kun je gaan zweten of juist koude rillingen krijgen. Je kunt hartkloppingen en ademtekort krijgen, een benauwd gevoel, duizeligheid en het gevoel flauw te vallen of te stikken. Vaak ga je trillen en beven, word je misselijk en krijg je een raar gevoel in je maag en borst en gaan je armen en benen tintelen. Tegelijkertijd ben je bang dood te gaan, gek te worden of de controle over jezelf te verliezen.
Zoek hulp
Meer dan 3 procent van alle Nederlanders krijgt in zijn leven ooit straatvreesklachten. Als je merkt dat je liever niet op straat of in open ruimtes komt en je grote groepen mensen vermijdt, zoek dan hulp voordat je een ernstige vorm van straatvrees krijgt. Je huisarts kan je vertellen waar je hulp kunt krijgen.
Daarnaast kan het ook prettig zijn om met anderen te praten over je angst. Bijvoorbeeld met je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Praten lucht op en zij kunnen je steunen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
2 reacties
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
06-10-2016 15:51
Beste Julia,
Wat goed dat je weer voorzichtig aan meer dingen durft te gaan doen. Ik weet natuurlijk niet of je al eens hulp hebt gehad om van je straatvrees af te komen. Zo niet, dan is mijn advies om een afspraak te maken met je huisarts. Via je huisarts kan je of terecht bij een hulpverlener in zijn eigen praktijk of je kan worden doorverwezen naar een hulpverlener bij jou in de buurt. Het kan heel steunend zijn als er iemand met je meedenkt hoe je op een prettige manier nog meer en misschien ook sneller van je straatvrees af kan komen.
Mocht je hier eerst anoniem over door willen praten, dan kan dat via onze whatsapp 06-119 20306.
Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl
29-09-2016 19:36
Ik herken(de) mij hier erg in. Ik ben nog steeds bang dat er van alles kan gebeuren en ben daarom ook 4 jaar niet naar de bioscoop geweest. Laatst weer voor het eerst. Het begint weg te gaan, maar bijvoorbeeld shoppen in de stad met vrienden durf ik nog echt niet.