Verlatingsangst

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 7100

Vind je heimwee iets voor kleine kinderen? Toch zijn er ook jongeren van jouw leeftijd die niet mee willen op schoolkamp omdat ze niet zo lang bij hun ouders weg durven te zijn. Zij zijn geen moederskindjes, maar hebben verlatingsangst. Als je dat hebt, dan ben je constant bang dat de mensen waar je veel om geeft iets overkomt of dat ze bij je weggaan.

Lastig
Verlatingsangst is ook lastig als je verkering hebt: dan ben je steeds bang dat je vriend of vriendin je verlaat of dat hem of haar iets overkomt. Misschien wil je daardoor elke seconde weten waar die ander is. En dat vindt niet elk vriendje of vriendinnetje even leuk. Zij kunnen dan juist gaan doen waar jij zo bang voor bent: het uitmaken.

Behalve dat het vervelend is dat jij steeds verwacht dat er iets ergs gebeurt en dat je telkens bang bent, staat verlatingsangst ook vriendschappen in de weg. Als jij niet mee doet aan schoolkampen of logeerpartijtjes omdat je bij je ouders wilt blijven, dan loop je de kans eenzaam te worden. Verlatingsangst kan ook leiden tot hoofd- en maagpijn, misselijkheid en overgeven. Als drie of meerdere van deze problemen langer dan vier weken aanwezig zijn, is er echt sprake van een probleem. Praat over je angsten met belangrijke personen in je omgeving en zoek hulp.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

1 reactie

  1. 10-10-2020 16:23

    Dit vind ik heel herkenbaar.
    Ik heb verder geen vrienden en hechte familieleden. Mijn moeder is de enige die ik heb en ik ben vaak als de dood dat haar iets overkomt als ze naar haar werk gaat. Wat als ze om het leven komt in een verkeersongeluk? Wat als ze in het ziekenhuis belandt vanwege corona? Wat als ze ineens een hartaanval krijgt? Wat als……??

    Want als zij wegvalt om welke reden dan ook, dan sta ik er echt helemaal alleen voor. Dan heb ik verder niemand meer waar ik op kan vertrouwen en bij wie ik terecht kan. Dit vind ik zo beangstigend…..

    Door: Lizzie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *