Verlegen

Als HIJ je ineens aankijkt of ZIJ begint tegen je te praten… Grote kans dat je op zo’n moment flink verlegen wordt. Niets mis mee. Maar durf je na een maand nog geen woord te zeggen tegen je nieuwe klasgenoten of collega’s? Dan wordt het tijd iets te gaan doen aan je verlegenheid.
Misschien was je als kind helemaal niet verlegen, maar werd je dat in de puberteit. Of werd het toen juist nóg erger? Dat is eigenlijk niet zo gek. In de puberteit verandert er veel in je leven. Je gaat naar een nieuwe school, moet nieuwe vrienden maken en je veranderende lichaam kan je verwarren. Veel jongeren worden onzeker door hun uiterlijk. Sommige jongeren gaan zich voor zichzelf schamen.
Verlegenheid ziet er voor iedereen anders uit
Verlegenheid kan zich bij jongeren op verschillende manieren uiten. Sommige jongeren gaan zich zo onopvallend mogelijk kleden, willen niet naar feestjes en zitten in de pauze niet bij hun klasgenoten. Anderen gaan juist heel stoer doen en zich opvallend gedragen. Zij verbergen hun verlegenheid achter zulk gedrag. Maar de stille én de stoere jongere doet hetzelfde: hij of zij neemt afstand van anderen. En daar hebben ze allebei last van. De stille jongere omdat hij weinig leuke dingen meer onderneemt terwijl hij dat waarschijnlijk wel graag wil. En de stoere jongere omdat het erg vermoeiend is om je de hele tijd anders voor te doen dan je bent. En op de langere termijn is het niet goed voor hoe je over jezelf denkt.
Er overheen groeien of niet?
De meeste mensen groeien over hun verlegenheid heen, maar als je niet ‘gewoon verlegen’ bent, is het goed om hulp te zoeken. Als je bijvoorbeeld na een maand nog niets tegen je nieuwe klasgenoten of collega’s durft te zeggen. Anders loop je het risico dat je nóg banger voor nieuwe mensen wordt en je buitengesloten wordt. Zonde, want waarschijnlijk heb je wel behoefte aan vrienden en andere sociale contacten. Je huisarts kan je vertellen waar je hulp kunt krijgen. En ook bijvoorbeeld je mentor op school. Het is altijd prettig om met anderen te praten over je verlegenheid. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of een goede vriend of vriendin. Praten lucht op en zij kunnen je ook steunen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een antwoord