Depressie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 21920

Uitgaan? Shoppen met je vriendin? Een date? Je ouders gaan scheiden, de hond heeft een spuitje gekregen… Maar het boeit je allenaal niet. Als niets je nog raakt, kan het dat je een depressie hebt. Dat is een stapje heftiger dan een dipje.

Verschijnselen van depressie
Zolang er geen eisen aan jou gesteld worden, gaat het prima. Maar je hebt steeds minder zin om iets te doen en mensen moeten steeds minder van je vragen. Van afwas tot een boodschap doen: alles kan zomaar teveel zijn. Niets gaat lekker. Op school niet, thuis niet en met je vrienden niet. Je voelt je somber en lusteloos, niets interesseert je nog, je hebt geen plezier meer in je leven. Je kunt slecht in slaap komen of juist niet uit je bed. Je bent moe, lusteloos en hebt geen energie. Je hebt het gevoel niets waard te zijn, bent heel erg bang voor iets of je voelt je ergens schuldig over. Of heb je juist helemaal geen gevoel? Pieker je veel en kan je je niet concentreren? Heb je geen zin in eten of zou je het liefst de hele dag eten? Heb je allerlei lichamelijke klachten, zoals hoofd- en rugpijn, duizeligheid, verstopping en onverklaarbare pijn? Denk je veel aan de dood? Als je je hierin herkent (en je hoeft natuurlijk niet op alles ja te zeggen), dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

Oorzaak of aanleiding vaak onduidelijk
Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak of aanleiding van een depressie op te sporen. Soms komt het doordat iemand is overleden. Het is heel logisch dat je dan een flinke tijd verdrietig bent. Er zijn geen regels voor hoe lang je je hier rot over mag of hoort te voelen. Maar bij sommige mensen verandert ´gewone rouw´ in een depressie. Een ander voorbeeld is dat je verhuisd bent en niet kunt wennen op school of in je buurt.

Een depressie kan er bij iedereen anders uitzien
Vaak zie je verschillen tussen meisjes en jongens. Meisjes trekken zich vaak in zich zelf terug. Zij worden stil, somber of bang. Jongens overschreeuwen juist vaak hun somberheid. Zij zoeken afleiding in feesten, drank en drugs, onveilige seks en worden soms zelf crimineel.

Zoek hulp
Het is belangrijk je te realiseren dat je je er niet bij hoeft neer te leggen depressief te zijn. Als je depressieve gevoelens je dagelijks leven echt verstoren is het belangrijk hulp te zoeken. Hiervoor kan je terecht bij je huisarts. Daarnaast kan je er over praten met iemand die je vertrouwt. Er zijn zowel online als offline cursussen die je kunt doen om je lekkerder in je vel te gaan voelen. Je mentor op school en je huisarts weten vaak wel waar je terecht kunt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

19 reacties

 1. 27-10-2016 14:07

  Beste Christina,

  Wat vervelend voor je dat zo niet lekker in je vel zit. Als ik het goed begrijp, voel je je al een hele tijd zo en lukt het niet om hier in je eentje verandering in te brengen. Steun en hulp van anderen kan dan erg fijn zijn. Je weer goed gaan voelen, is echt weer mogelijk. En hoe eerder je hier mee aan de slag gaat, hoe (relatief) makkelijker het vaak is. En zo voorkom je ook dat problemen erger worden.

  Mijn advies is om een afspraak te maken met je huisarts en je huisarts te vertellen wat je aan ons geschreven hebt. Bij de huisarts werken mensen die kortdurende begeleiding geven aan mensen die om wat voor reden dan ook bv al langer somber of angstig zijn. Daar kan je huisarts je naar doorverwijzen. En ook als meer hulp nodig mocht zijn, zorgt de huisarts voor de doorverwijzing.
  Ook op de HBO zijn psychologen waar je terecht kan.

  Ik hoop echt dat je de stap naar professionele hulp gaat zetten en dat je dan gaat merken dat je je weer prettiger in je vel gaat voelen.

  Mocht je hier nog vragen over hebben, dan kan je met ons whatsappen op 06-11920306.

  Ik wens je het allerbeste!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 2. 26-10-2016 15:37

  Ik heb sinds ik op de hogeschool zit geen of weinig energie en inspiratie meer om iets te doen. Mentaal ben ik moe en heb nergens zin in. Ik heb ook een lager zelfbeeld gekregen en ik heb het moeilijk om mensen te vertrouwen. Ik voel me mentaal leeggezogen. Niets interesseert mij meer. Ik droom over een leven zonder ‘zorgen’. Ik ben heel onzeker over de dingen die ik reeds weet. Ik heb telkens het gevoel dat ik daar tegen vecht. Ik weet ook niet meer wat ik wil naar baan carrière toe. Ik voel me ook alsof ik niets meer kan. Wat ik dit met mij? Wat kan ik doen? Mijn omgeving begrijpt me maar ik wil terug positief leven, zelfvertrouwen, inspiratie hebben. Ik wil gewaardeerd worden aan de hand van de kennis die ik bezit. Daarbij wil ik ook een f*ck for life mentaliteit. Uitdagingen doen me deze dagen ook niets meer. Niets kan me schelen. Ik voel me iemand die alleen wil zijn met niets en niemand om me heen terwijl ik normaal het tegengestelde ben. Iemand die me met antwoorden kan helpen?

  Door: Christina
 3. 05-07-2016 10:36

  Hallo Anoniem,

  Wat vervelend om te horen er dingen in je leven gebeurd zijn die maken dat je zo min mogelijk wilt voelen. Wat ontzettend goed van je dat je dit besproken hebt met de schoolzuster. En ook de stap naar de dokter vind ik heel knap van je. Wat ontzettend jammer dat het gesprek met de dokter niet fijn was. Ik denk namelijk dat het wel heel goed is als je hulp gaat krijgen. Want zo doorgaan lijkt mij ook niet fijn en goed voor jou.

  Ik kan je drie adviezen geven. De eerste is dat je terug kan gaan naar de schoolzuster en haar kan vertellen hoe je gesprek bij de dokter gegaan is en wat je er niet fijn aan vond. Je kan dan samen met de schoolzuster kijken waar je nog meer terecht kan.
  De tweede is dat je de dokter laat weten dat je verdere hulp wilt van iemand anders en of de dokter voor een doorverwijzing kan zorgen. En het derde advies is om hier met je ouders over te praten. Zij kunnen je steunen en als je hulp krijgt zullen zij hier ook toestemming voor moeten geven. Als je 13 bent moet je namelijk zelf toestemming geven en je ouders ook. Dus dan is het handig als zij op de hoogte zijn van hoe jij je voelt. Als ze dat nog niet weten, is het misschien best spannend om te zeggen. Bedenk dan dat de meeste ouders het erger vinden om niet te weten wat er met hun kind is dan om het wel te weten. Ouders helpen hun kinderen immers graag.

  Dan had je nog een vraag over in paniek wakker worden. Dat klinkt niet prettig. Ook dat is iets om met een dokter of andere hulpverlener te bespreken. Er kan namelijk echt iets aan gedaan worden. En het is goed om dat snel te doen en niet te wachten tot problemen nog erger worden. Dan duurt het namelijk vaak langer om er van af te komen.

  Ik hoop natuurlijk dat je mijn adviezen op gaat volgen. Wil je hier liever eerst nog over door praten dan kan je met ons whatsappen op 06-119 20 306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 4. 04-07-2016 19:41

  Ik ben 13 jaar en ben altijd hetzelfde geweest ik hou niet van lachen of gevoelens ik wilde zo min mogelijk voelen door alles dat er is gebeurd in m’n leven ik heb alles opgeschreven in een boekje de school zuster zei dat het een goed idee was om naar de docter te gaan daar was ik vandaag ze ik heb niet echt iets gezegd maar wel dat ik mezelf snij maar ik vond die vrouw zo irritant ik wil niet met haar praten ik begon met snijden op 24 juni dit jaar ik heb met veel mensen over snijden gepraat maar via instagram ik heb er een geheim account ik het meest met mensen uit amerika gepraat die zelf ook snijden er komt wel veel overeen met wat hier stond maar die vrouw met wie ik praatte was irritant en zei dat mensen zich somber/verdrietig voelen en dat irriteerde me want ik voel niks ze zei domme dingen die nergens op slaan maar wou wel nog afspraken ofz of me naar iemand sturen maar het boeit me niet niks heeft me ooit echt geboeid en ik hou er niet van om met mensen erover te praten en ik wou ook vragen of je een soort paniek/angst aanval kan krijgen in je slaap want meestal als ik slaap word ik midden in de nacht wakker kan ik niet ademen en probeer ik mijn moeder te roepen maar gaat dat niet na een tijdje begin ik naar lucht te hapen en daarna kan ik weer gewoon ademen alleen ben ik dan buiten adem en kan daarna niet meer slapen bang dat het weer gebeurd ik heb dit al heel mijn leven net zoals niks mij boeit

  Door: Anoniem
 5. 08-10-2015 09:40

  Beste Anoniem,

  Ik heb net gereageerd op je andere probleem. Goed dat je ons weet te vinden met je vragen!

  Ik raad je dringend aan om het met je psycholoog ook over je somberheid te hebben. Niet alleen omdat je somberheid al zo lang duurt, maar ook omdat een behandeling alleen gericht op angst in jouw geval zeer waarschijnlijk niet voldoende is. Door niet over je somberheid te praten, gaat de behandeling voor angst waarschijnlijk ook langer duren. Angst en somberheid kunnen elkaar versterken. Daarom is het alleen maar goed, zoals je zelf ook al zegt, om beide problemen aan te pakken.
  Je psycholoog zal het echt niet vreemd vinden als jij over je somberheid gaat praten. Sterker nog, ik denk dat de psycholoog blij is dat je dat doet. Zo kan hij of zij je alleen maar beter helpen.

  Ik hoop dat deze reactie je geholpen heeft. Als je verder wilt praten, kan je ook met ons whatsappen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 6. 07-10-2015 12:57

  Ik heb net ook al ergens op gereageerd, maar dat is een ander probleem.
  Ik voel me al heel lang somber (+/- een jaar), maar sinds de zomer is er ook enorme angst bij gekomen. Ik snij mezelf, ik heb geen eetlust, ik heb vaak pijn (hoofdpijn, buikpijn), ik heb geen zin meer om dingen te doen. Ik ben nu alleen heel erg in de war, want ik ga naar een psycholoog voor mijn angst, maar die somberheid is er al veel langer, het is gewoon allemaal 10 keer zo erg geworden door die angst. Ik ben in de war, ik denk dat als ik alleen naar de psycholoog ga voor mijn angst, dat ik misschien niet het hele probleem kan oplossen/behand elen.

  Door: Anoniem
 7. 28-01-2015 16:45

  Oke bedankt zal er over nadenken of k naar een psychiater ga
  En ik heb het al aan mn vriendin laten zien
  Als ik mn telefoon weer gevonden hebzal ik het proberen met whatsapp :sigh:

  Door: Anoniempje
 8. 28-01-2015 10:50

  Beste Anoniempje,

  Dat klinkt behoorlijk heftig allemaal! Ik raad je dringend aan om een afspraak te maken met je huisarts. Het is belangrijk dat je leert omgaan met je depressieve gevoelens en dat je andere manieren leert om problemen op te lossen dan jezelf beschadigen. Je huisarts weet goed waar je voor hulp terecht kunt.

  Daarnaast is het altijd fijn ook iemand uit je omgeving in vertrouwen te nemen. Praten lucht op en die persoon kan bv ook mee naar de huisarts en je op andere manieren steunen.

  Wil je graag anoniem verder praten dan kan je met ons whatsappen of een mailtje sturen.

  Anoniempje, zoek hulp. Je hoeft dit niet alleen op te lossen! Enne, laat je deze tips ook aan je vriendin zien?

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 9. 23-01-2015 17:34

  Ik voel mezelf de laatste tijd echt k*t
  Daardoor maak ik mijn vriendin ongelukkig en verdrietig
  Het komt omdat ik mezelf snij
  Toen ik dat aan haar vertelde ging zij zich eigen ook snijden
  Nu voel ik me heel schuldig en snij ik me nog meer
  En ik herken veel van de dingen die daar boven aan de pagina staan
  Ik heb de laatste tijd ook zelfmoord nijgingen
  En denk ook vaak aan de dood
  Daardoor voel ik me nog depresiever
  Daarbij slaap ik de laatste tijd ook heel slecht

  Door: Anoniempje
 10. 15-07-2014 07:22

  Hallo Fresh,

  Je zegt dat je je al een paar jaar gevoelloos voelt en dat eigenlijk niks je interesseert. Je voelt je levensloos en hebt geen reden om te leven. De buitenwereld merkt dit niet aan je, je gedraagt je normaal en sociaal. Eigenlijk loop je dus al jaren met een ‘masker’ op.

  Je wilt anderen niet tot last zijn en je wilt niet naar een dokter of psycholoog. Toch is het mijn dringende advies om dit wel te doen. In je eentje kom je hier niet uit. Terwijl er wel mogelijkheden zijn om stapje voor stapje weer wat meer zin in het leven te krijgen. Jij bepaalt het tempo en bent degene die het begin van verandering in gang kan zetten. Niks doen, levert ook niks op. Je kan hier bij steun vragen bij iemand uit je omgeving. Wees niet bang dat je daarmee iemand lastig valt. Mensen helpen elkaar graag.

  Ik wil je ook nog wijzen op de site http://www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die gedachten hebben aan zelfdoding.

  Je mag ook altijd met ons whatsappen of een mailtje sturen. Via whatsapp of mail kunnen we wat uitgebreider reageren.

  Fresh, ik hoop echt dat je vandaag nog een afspraak maakt met je huisarts en de hulp gaat krijgen. Je bent het waard.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 11. 12-07-2014 13:01

  En nee het is niet zo dat ik ergens last van heb of een ziekte, ik ben gezond en zie er goed uit en fit (vaak genoeg uitgevraagd door meisjes ) en nee ik wil nu niet als een arrogante zak overkomen …. Ik voel me echt totaal levenloos

  Door: Fresh
 12. 12-07-2014 12:57

  Ik kan gewoon geen reden meer vinden om te leven, ik heb gewoon een reden nodig voor mezelf ….

  Door: Fresh
 13. 12-07-2014 12:55

  ik kan me heel goed voorstellen wat andere mensen denken, daarom vind ik het ook achterlijk om naar een dokter of psycholoog te gaan. Ik vind het nu erg moeilijk ik zit voornamelijk alleen thuis, en amper een sociaal leven. Life has no meaning to me anymore, I don’t have a reason for living life .. Een van de weinige dingen die me interesseert is het spelen van games, gewoon een andere wereld, waar je een ander persoon kunt zijn die je wilt zijn.

  Door: Fresh
 14. 12-07-2014 12:54

  De enige reden waarom ik me niet te ver laat zinken is omdat ik de mensen om me heen niet tot last wil zijn. Ik was een keer voor 2 maanden naar de andere kant van de wereld gereisd alleen omdat ik klaar wou zijn met leven in een plek waar ik teminste interesse voor had. Tevergeefs was dat niet gelukt, ik had toen ‘avonds op een plek een mes in me maag gestoken alleen niet diep genoeg, ik probeerde tevergeefs mijn slagaders door te snijden (Nee ik ben geen emo die elke dag zichzelf snijd om iets te voelen) ik was gewoon klaar met dit leven, ik wou iemand anders zijn in een nieuw leven ik vind het kut voor de mensen om me heen dat ik dit voel,

  Door: Fresh
 15. 12-07-2014 12:53

  hey hey.. dit is de eerste keer dat ik op iets als dit reageer, ik voel me sinds me 18e al gevoelloos niks boeide me meer, ik ben nu 22 en heb dit gevoel al een paar jaar. Het maakt niet uit wat ik in het dagelijkse leven zie het interesseert me echt niks meer, natuurlijk kom ik zo totaal niet over, ik gedraag me sociaal en normaal wat natuurlijk niet waar is….

  Door: Fresh
 16. 09-04-2014 08:24

  Hallo Noa,

  Wat goed om te horen dat je nu weer positief in het leven staat. Ik denk dat jouw bericht hoop kan geven aan de mensen die depressief zijn.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 17. 25-03-2014 17:12

  depressie is gewoon kut en ik kan er over mee praten ik heb het 15 jaar gehad ik ben nu 40 en het is fijn dat ik weer posietif in hett leven sta 🙂

  Door: Noa
 18. 03-02-2014 12:29

  Hoi Carleenbutterfl y,

  Je schrijft dat je de diagnose depressie hebt gekregen. Ik hoop dat je nu goede begeleiding en behandeling krijgt en dat je klachten steeds minder zullen worden.

  Voor iedereen die meer over depressie wil lezen. Zie boven aan onze site het kopje Stoornissen. Hier kan je meer lezen over stemmingsstoorn issen zoals depressie.

  Carleenbutterfl y, ik wens je veel kracht!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 19. 01-02-2014 08:59

  ik heb de diagnose depressie 😥

  Door: carleenbutterfly

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *