Eenzaamheid

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 8642

Je gaat op bezoek bij een vriend in een wildvreemde stad, maar je bent de weg kwijt en de batterij van je mobiele telefoon is ook nog eens leeg. Op zo’n moment kan je je knap alleen voelen. Maar dat is iets anders dan eenzaam zijn.

Eenzaamheid is een gevoel
Zelfs met veel mensen in je buurt, kun je je eenzaam voelen. Dat komt doordat je het gevoel hebt dat zij niet om je geven. Je voelt je niet verbonden met anderen. Eenzaamheid is een gevoel, geen situatie. Als iemand last heeft van eenzaamheid betekent dat niet automatisch dat hij dagenlang niemand spreekt of ziet.

Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je je eenzaam kunt voelen. Soms liggen de oorzaken in de persoon zelf: als je negatief bent ingesteld, het moeilijk vindt contacten te leggen en niet kunt relativeren dan kun je eerder het gevoel van eenzaamheid krijgen dan iemand die niet zo in elkaar steekt. Soms dragen bepaalde omstandigheden bij aan het gevoel. Bijvoorbeeld als je weinig familie hebt en weinig vrienden. Want zo heb je weinig mensen voor hulp en emotionele steun. Ook de buurt waarin je woont kan een rol spelen. Als je in een buurt woont met allemaal mensen die anders zijn dan jij (bijvoorbeeld met een andere cultuur of geloof), loop je de kans om te vereenzamen.

Weinig geld hebben kan er ook toe bijdragen dat je weinig contact hebt met anderen. Je kunt dan geen verjaardagscadeautje kopen of rondjes geven als je gaat stappen. Je kunt je ook eenzaam voelen als er grote veranderingen in je leven zijn geweest. Misschien ben je van school gewisseld, verhuisd of heeft je vriendje of vriendinnetje het uit gemaakt en heb je liefdesverdriet.

Deel je gevoel
Het is altijd goed om gevoelens van eenzaamheid te delen met mensen die je vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Ook je huisarts kan met je meedenken hoe je minder eenzaam kunt worden. Je hoeft je niet eenzaam te blijven voelen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 14-07-2016 11:16

  Beste meisje van 16,

  Dank je wel voor jouw reactie. Wat goed dat je contact met ons opneemt.
  Je schrijft dat je graag een goede vriendin wil hebben die naar je luister en om af en toe mee af te spreken. Je neemt allerlei initiatieven maar het is nog niet gelukt om bij een vriendengroepje te horen. De vriendin die je hebt wordt helemaal in beslag genomen door haar vriendje. Lastig voor je!
  Aan wat je schrijft zie ik dat je heel goed weet hoe je vriendschap moet sluiten en dat dit ook al gelukt is met die vriendin die je nu hebt. Je kan het dus wel en ik vind het heel goed van je dat je het blijft proberen.
  Als het op school niet lukt, zou je een buiten school kunnen kijken. Is er een sport die je graag doet, of een buurthuis waar ze leuke actviteiten organiseren? Als je een gezamenlijke interesse deelt, gaat het contact vaak sneller. Maar..vriendschap moet groeien. Je moet het de tijd geven. Het zou goed kunnen dat volgend schooljaar de meiden waar je dit aar spontaan mee hebt gekletst, wel meer contact met je zoeken. Blijf het dus proberen!
  Je schrijft ook dat je gepest wordt. Ik denk dat het verstandig is om daar met je mentor over te praten. Want dat moet natuurlijk stoppen!
  Lief meisje van 16, zo te horen ben je een leuke meid en die vriendin komt er zeker wel! Heel veel succes en Whatsapp of mail ons gerust als je meer wil weten.

  Whatsapp: +31 6 11 920 306
  Mail: emailcoach@mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 11-07-2016 07:51

  Ik ben een meisje van 16 en niemand van mijn leeftijd genoten vind mij leuk ik heb wel 1 vriendin maar ze spreekt niet met mij af ze heeft een vriendje en is meestal bij hem of ze praat over hem via sms. Op mijn school heb ik ook niet veel contacten mijn klasgenoten pesten mij ze zeggen dat ik stink en dat ik een bitch ben. Maar als ik dan aan volwassen mensen ga vragen of dat wel klopt zeggen ze dat dat niet waar is. Het probleem is wel dat ik me ook niet zo gelukkig voel en dat ik dat ook probeer te verbergen. En dat ik dan veel met mijn gedachten weg ben en daardoor zou ik soms vies gaan kijken en denken ze op school dat dat dan naar hun bedoelt is. Ik probeer ook vaak contacten op te zoeken via sms of op school. Ik stuur soms naar mensen die ik even niet meer heb gezien ik praat over vanalles en probeer afspraken te maken maar het gaat nooit goed net zoals op school praat ik met een leeftijd genoot dat ik zie op de speelplaats en na een paar keer spontaan gepraat te hebben zou je toch denken dat ze je bij je vrienden groepje pakken maar dat gebeurt nooit. Ik voel me er echt rot door als ik dan aan oudere mensen vraag wat er mis is met me zeggen ze dat er niets mis is en dat ik een lief persoon ben en dat ze het niet snappen hoe dat komt dat ze me haten.
  Ik hoop dat ik toch ooit 1 goede vrienden heb die is naar mij luisterd en dat we ook is af en toe afspreken. X

  Door: Mine. Cl
 3. 08-05-2014 16:01

  “Beste Mika,

  Wat vervelend voor jou dat je je zo eenzaam voelt.
  Je zegt dat het bij de contacten die je hebt, altijd van jou kant moet komen. Mijn advies is om dit eens met je contacten te bespreken. Misschien zijn zij zich er helemaal niet van bewust dat dit zo is en dat jij dit vervelend vindt. Misschien zijn ze zelfs wel blij dat jij telkens het initiatief neemt. Dat zal al heel anders voelen en wie weet gaan ze jou dan vaker bellen.

  Verder is mijn advies om ook nieuwe contacten aan te gaan. Via bv vrijwilligerswe rk, lid worden van een clubje, uitnodigen van iemand uit de buurt, bv een moeder van een kind waar jouw kindje wel eens mee speelt. Of als je kind al op school zit, moeders aanspreken op het schoolplein. Je zult verbaasd staan hoe leuk de meeste mensen dat vinden.
  Als je googled op ‘nieuwe vrienden maken’ kom je op nog veel meer ideeen. En kijk ook eens op ons artikel ‘geen vrienden’ onder de gele ballon ‘Vriendschap’.

  Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Mocht je hier over door willen praten dan kan je met ons whatsappen, mailen of chatten.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 08-05-2014 12:28

  “Ooit had ik een redelijke vriendenkring maar toch altijd heel wankel voelen staan in deze vriendschappen. Soms te geforceerd bezig geweest oom contacten te onderhouden waarbij ik mezelf (gevoel) soms wegcijferde toen ik ben gestopt om dit te doen dus gewoon beetje los laten merkte ik dat ik weinig vrienden over hield. Na verhuizing en nog een kindje gekregen op wat latere leeftijd was het helemaal klaar! Conclusie vrijwel geen familie 1 vriendin waarbij alles van mijn kant moet komen paar collega’s waar ik wat oppervlakkig contact mee heb dus en oude buurtjes waar ik contact maar beetje mee aan houd eerlijk eigenlijk bij gebrek aan mensen om me heen dus mijn zoontje die binnenkort jarig is krijgt een hele drukke volle verjaardag NOT!!! Merk dat ik verbitterd ben verdrietig en eenzaam”

  Door: Mika

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *