Helpende en niet helpende gedachten

Gedachten kunnen bepalen hoe jij je voelt. Als je bijvoorbeeld vaak denkt ‘dat kan ik niet’ of ‘het zal wel fout gaan’ dan is de kans groot dat het inderdaad fout zal gaan. En dat niet alleen, door zo te denken ga je je nou niet bepaald beter over jezelf voelen.
Die gedachten helpen je dus niet en zijn negatief. Daarom worden ze ook wel ‘niet-helpende gedachten’ genoemd.
Soorten negatief denken
Er bestaan verschillende soorten van negatief denken. Dit worden ‘negatieve denkpatronen’ genoemd. De belangrijkste worden hier onder uitgelegd.
Zwart-wit denken
Als je zwart-wit denkt, let je alleen maar op de negatieve dingen. Deze negatieve dingen overdrijf je dan en positieve dingen zie je niet. Soms is er inderdaad iets negatiefs, maar mensen die zwart-wit denken letten alleen nog maar op dat ene negatieve dingetje.
Voorbeeld: Van de 10 sommen die je als huiswerk voor wiskunde moet maken lukt er ééntje niet. Je denkt ‘zie je wel, ik snap er ook helemaal niks van, niks lukt! Wat ben ik toch dom.’ Dat de andere 9 sommen wel goed gingen (het positieve) vergeet je en de ene som die niet goed gaat (het negatieve) overdrijf je heel erg.
Verkeerde conclusies trekken
Als je onjuiste conclusies trekt, ga je er vanuit dat iets negatief is, terwijl je daar helemaal geen bewijs voor hebt. Je bent dan eigenlijk bezig met zogenaamd de gedachten van anderen te lezen of met de toekomst te voorspellen. Terwijl dat helemaal niet kan.
Voorbeeld: op het schoolplein staat een groepje dat heel hard lacht precies als jij langs loopt. Jij denkt: ‘zie je wel, ze lachen me uit, ze hebben het over mij.’
Voorbeeld: je hebt een toets niet gehaald en moet de toets over doen. Jij denkt: ‘ik ga het de volgende keer weer verpesten, ik weet het zeker.’
Iets persoonlijk aantrekken
Als je je iets persoonlijk aantrekt, betekent het dat je de schuld van vervelende gebeurtenissen helemaal bij je zelf neerlegt.
Voorbeeld: je hebt met een vriend of vriendin afgesproken en jullie weten even niet meer waar jullie het over moeten hebben. Er valt een stilte. Jij denkt: ‘Zie je nou wel, ik ben ook helemaal niet gezellig, het komt door mij dat we nu niks hebben om over te praten’
Helpende gedachten
Gelukkig bestaan ook gedachten waar je wél iets aan hebt. Deze gedachten kunnen je juist helpen. Die noemen we ‘positieve gedachten’ of ‘helpende gedachten’. Een voorbeeld van zo’n gedachte is ‘Ik geloof dat ik het kan’. Helpende gedachten zijn positieve gedachten waar geen dingen instaan als ‘altijd’, ‘nooit’ of ‘moeten’.
Ombuigen
De voorbeelden hierboven kunnen je helpen om jouw niet-helpende gedachten op te sporen. Maar wat doe je dan? Het veranderen van een niet-helpende gedachte in een helpende gedachte wordt ombuigen genoemd. Om jouw niet-helpende gedachte om te buigen is er een stappenplan dat je kan volgen.
Negatieve gedachten uitdagen
Als je je negatieve gedachte wil ombuigen daag je de gedachte uit. Dit betekent dat je jezelf een paar vragen gaat stellen over jouw gedachte.
Vraag 1: Is wat ik denk écht waar?
Vraag 2: Hoe voel ik me door deze gedachte?
Vraag 3: Hoe zou ik willen reageren als dit gebeurt?
Vraag 4: Welke helpende gedachten kunnen me helpen om zo te gaan reageren?
Veel oefenen helpt
Als je veel last hebt van niet-helpende gedachten kan dat erg moeilijk zijn om te veranderen. Het opsporen en ombuigen van je niet-helpende gedachten is niet iets wat je zo maar even doet. Dat kan best even duren. Veel oefenen helpt!
Het kan opluchten om met anderen te praten over hoe je je voelt. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor.
Er zijn ook cursussen zowel offline als online waar je kan leren je gedachten om te buigen. Je mentor op school of bijvoorbeeld je huisarts kan je hier meer over vertellen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
2 reacties
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
24-09-2015 12:43
Hallo Steyn,
Dank je wel voor je compliment! Ik hoop dat het je echt gaat helpen als je negatieve gedachten hebt!
Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl
23-09-2015 12:48
“bedankt!, dit ziet er goed uit ik zal het proberen zodra ik een negatieve gedachte heb!”