Leegte

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 32116

Je hebt leuke ouders, goede vrienden, je haalt hoge cijfers op school en je staat eerste met je voetbalteam. Niets aan de hand zou je zeggen. Toch kan je het gevoel hebben dat ‘er iets mist’. Eigenlijk word je nergens écht nog blij of gelukkig van. Maar je bent ook niet verdrietig. Je voelt je leeg van binnen, als een bodemloze put.

Wat veroorzaakt het gevoel?
Waarom de een zich wel leeg voelt en de ander niet, is moeilijk te verklaren. Het zou te maken kunnen hebben met een depressie of dat je zo somber bent dat je niet kunt voelen dat jouw bestaan zin heeft. Het kan ook zijn dat je hele hoge eisen stelt aan jezelf en dat je moeilijk tevreden kunt zijn met wat je hebt of wie je bent.

Mogelijke gevolgen
Als je je zo leeg voelt en geen emoties meer hebt dan is de kans dat je weinig contacten hebt erg groot. Jouw vrienden vinden je niet meer leuk, je bent niet gezellig en dat maakt dat je mensen afstoot. Het lastige aan leegte voelen, is dat de mensen in je omgeving niet snappen wat er met je aan de hand is. Je bent toch lichamelijk gezond? Niemand kan er ook eigenlijk wat aan doen dat jij je zo voelt van binnen. Alleen jij kunt jezelf weer ‘vol’ maken.

Wat zou je kunnen doen?
Er zijn geen richtlijnen, advies of tips voor te geven die zeker zullen werken. Omdat het zo van jezelf afhankelijk is. Je kunt proberen de leegte weg te halen door dingen te gaan doen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Dan word je trots op jezelf. Je kunt ook andere mensen gaan helpen met iets. Of iets voor ze doen wat je zelf leuk zou vinden. Bijvoorbeeld boodschappen halen voor je oma. Zo krijgt je leven voor je gevoel misschien weer meer zin.

Als je je steeds heel leeg voelt, is er de kans dat je gaat proberen dat nare gevoel weg te werken met bijvoorbeeldgenotsmiddelen, zoals alcohol of drugs. Of dat je ergens aan verslaafd raakt, bijvoorbeeld aan eten, gamen of aan seks. Want op die momenten voel je de leegte even niet. Alleen maak je het probleem dan eigenlijk erger. Want de leegte zal nog groter zijn als je geen biertje of joint neemt of als je de computer uit laat, de koelkast dicht en je kleren aanhoudt. Misschien probeer je niet de leegte op te op te vullen en voel je je gewoon leeg zonder dat je weet wat je er aan kan doen. Het kan erg opluchten om met iemand over je lege gevoel te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Zij kunnen met je mee denken wat je kan doen om van je lege gevoel af te komen. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt. Je huisarts weet waar je hulp kunt krijgen als jij dat wilt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *