Leegte

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 29806

Je hebt leuke ouders, goede vrienden, je haalt hoge cijfers op school en je staat eerste met je voetbalteam. Niets aan de hand zou je zeggen. Toch kan je het gevoel hebben dat ‘er iets mist’. Eigenlijk word je nergens écht nog blij of gelukkig van. Maar je bent ook niet verdrietig. Je voelt je leeg van binnen, als een bodemloze put.

Wat veroorzaakt het gevoel?
Waarom de een zich wel leeg voelt en de ander niet, is moeilijk te verklaren. Het zou te maken kunnen hebben met een depressie of dat je zo somber bent dat je niet kunt voelen dat jouw bestaan zin heeft. Het kan ook zijn dat je hele hoge eisen stelt aan jezelf en dat je moeilijk tevreden kunt zijn met wat je hebt of wie je bent.

Mogelijke gevolgen
Als je je zo leeg voelt en geen emoties meer hebt dan is de kans dat je weinig contacten hebt erg groot. Jouw vrienden vinden je niet meer leuk, je bent niet gezellig en dat maakt dat je mensen afstoot. Het lastige aan leegte voelen, is dat de mensen in je omgeving niet snappen wat er met je aan de hand is. Je bent toch lichamelijk gezond? Niemand kan er ook eigenlijk wat aan doen dat jij je zo voelt van binnen. Alleen jij kunt jezelf weer ‘vol’ maken.

Wat zou je kunnen doen?
Er zijn geen richtlijnen, advies of tips voor te geven die zeker zullen werken. Omdat het zo van jezelf afhankelijk is. Je kunt proberen de leegte weg te halen door dingen te gaan doen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Dan word je trots op jezelf. Je kunt ook andere mensen gaan helpen met iets. Of iets voor ze doen wat je zelf leuk zou vinden. Bijvoorbeeld boodschappen halen voor je oma. Zo krijgt je leven voor je gevoel misschien weer meer zin.

Als je je steeds heel leeg voelt, is er de kans dat je gaat proberen dat nare gevoel weg te werken met bijvoorbeeldgenotsmiddelen, zoals alcohol of drugs. Of dat je ergens aan verslaafd raakt, bijvoorbeeld aan eten, gamen of aan seks. Want op die momenten voel je de leegte even niet. Alleen maak je het probleem dan eigenlijk erger. Want de leegte zal nog groter zijn als je geen biertje of joint neemt of als je de computer uit laat, de koelkast dicht en je kleren aanhoudt. Misschien probeer je niet de leegte op te op te vullen en voel je je gewoon leeg zonder dat je weet wat je er aan kan doen. Het kan erg opluchten om met iemand over je lege gevoel te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Zij kunnen met je mee denken wat je kan doen om van je lege gevoel af te komen. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt. Je huisarts weet waar je hulp kunt krijgen als jij dat wilt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

9 reacties

 1. 29-05-2020 03:36

  Toen heb ik een hele lange weg van hulpverlening in mijn hele leven gehad geëindigd met emdr bij psycholoog. Ik was een heel mooi meisje lang blond haar ingetogen lief kreeg veel aandacht van de mannen. Heel jong was ik getrouwd 21 jaar. Terwijl het al heel slecht met mij ging. Beiden heel naïef we gaan maar gauw trouwen want dan worden we wel gelukkig.En ik dacht echt als ik ga trouwen gaan al die nare gevoelens over. Maar toen begon het pas en ik wilde niks nooit sex voelde me zo leeg en alleen niemand kon mij helpen. Heb voor alle hulpverlening veel verzwegen voor iedereen zonderde me alleen af. Het enige waar ik op teerde dat ik altijd zoveel aandacht op de buitenkant kreeg. Ik heb het geluk gehad naast dat lange slechte stuk ook periodes van warmte liefde humor te kennen. Als 21 jarig meisje ontdekte ik Toon Hermans daar vond ik zoveel steun hij zit al 45 jaar in mijn hart. Op mijn 64ste ben ik de liefste man tegen gekomen ooit we hebben het heel goed, maar de psycholoog heeft gezegt het valt nooit helemaal uit te poetsen. Ook hij heeft mijn moeilijke periodes soms nog heftig al mee gemaakt. Dan is er weer die leegte en dat benauwd me net ouder worden. Ik heb indien nodig nog steuntje in de rug bij GGZ en heb nog nooit mogen ervaren een man met zoveel oprechte liefde en begrip voor mij. Het komt gelukkig altijd weer goed. Ik heb de gave is mij heel veel verteld dat ik alles heel goed verwoorden kan. Maar de conclusie dat mijn gevoelsleven beschadigd is blijft altijd heel naar als ik weer in die leegte zit waar de liefste partner mij dan ook niet mee helpen kan en ik het zelf niet doen. En omdat het niet van gister is voel ik soms het is genoeg geweest weer knokken. Ik ga naar de kerk en vind veel kracht in mijn geloof en ben al heel gauw dankbaar als het ergste over is. En ook al periodes ken van weer meer blij zijn met het leven en als kado zo’n liefdevolle partner we willen elkaar niet kwijt. Daar ben ik zo dankbaar voor.

  Door: Betty
 2. 29-05-2020 03:06

  Ik ben een vrouw van 67 jaar. Ik heb een hele slechte en verdrietige jeugd gehad. Emotioneel verwaarloosd. Mijn moeder was totaal emotieloos wist niet wat Liefde was. Het huwelijk van mijn ouders was heel slecht mijn moeder had een vreselijke hekel aan mijn vader en gaf altijd op hem af. Mijn vader had deels een goed karakter maar was een hele driftige man. Als jong kind gaf ik nogal veel tegengas mijn vader verdroeg niets van mij. Ik werd altijd links en rechts om mijn oren geslagen naar mijn kamertje. Als ik hard ging huilen moest ik altijd mijn bek houden, mijn vader drukte met zijn grote mannen hand mijn mond en keel dicht en zei over mij altijd dat ik een rot meid een kreng een loeder was. Een zus van mijn vader die Geert heette ging door de familie als een vreselijke vrouw ze maakte met iedereen ruzie zette iedereen tegen elkaar op etc. Jaren lang heeft mijn vader mij voor haar uit gemaakt, als ik dan weer eens tegen mijn vader inging zei hij brutale rot meid bek houden en zei tegen mijn moeder is het nou niet net die Geert. Mijn zusje hoort hem er ook nog achter aan zeggen die rot meid had beter nooit geboren kunnen worden. Ik herinner mij dat ik als klein meisje 7 8 jaar denk ik zo eenzaam voelde en zat te huilen het kwam uit mijn tenen ik was zo boos ik BEN geen Geert. Als jong meisje begonnen de klachten ik kon het hele leven niet aan angst angst niet wetend waar aan vast te pakken en mijn hart ramde mijn lijf uit. Ik dacht dit heeft niemand ik ben niet normaal

  Door: Betty
 3. 04-01-2020 21:37

  Ik ben leeg en ik weet niet meer wat ik moet doen elke keer als iemand me pijn doet dan wil ik dood maar tegelijkertijd ben ik ook bang om dood te gaan

  Door: Aleyna
 4. 16-10-2018 20:30

  ik moet een presentatie geven over een leeg gevoel.
  moet er 10 min over praten maar lijkt me moeilijk, kunnen jullie wat extra uitleg geven
  dank u

  Door: mel
  • 18-10-2018 14:14

   Hallo Mel,

   Op onze site heb je er al over kunnen lezen. Als je googled op ‘leeg gevoel’ kom je op heel veel sites waar nog meer informatie te vinden is. Je kan bv informatie zoeken over wat is het, hoe vaak komt het voor, wat kan je er aan doen, waar kan je hulp krijgen. Als je daar informatie over verzamelt, kom je tot een mooie presentatie van zeker 10 minuten.

   Veel succes bij de presentatie!

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja Mindmasters
 5. 02-11-2017 19:41

  ik ben 16 jaar en een meisje ik doe mavo en ik haal niet persee goede cijfers ook niet super slecht. Ik heb geen hobbies werk wel maar niet persee met plezier alleen voor het geld. Ik heb t gevoel dat er iets aan me mist ik ben niet blij met me uiterlijk en ben wel een paar kilo te zwaar. Ik probeer er achter wie ik ben of contacten met andere te leggen bij voor beeld jongens dit loopt ook nooit goed af ik word meestal bedrogen . En ik weet gewoon niet wat ik aan mezelf moet doen me ouders hebben wel veel kritiek op me en veder heb ik hele lieve vriendinnen ik weet niet wat ik aan me zelf beeld moet doen of me leegte ( snijd ook)

  Door: Anoniem
  • 03-11-2017 16:25

   Beste Anoniem,

   Wat vervelend dat je het gevoel hebt dat er iets aan je mist. Goed dat je hulp zoekt! Veel jongeren van jouw leeftijd voelen zich wel eens leeg of weten niet zo goed wat ze willen of wie ze zijn. Bij de meeste jongeren gaat dit na een tijdje weer over. Als jij al langer het gevoel van leegte ervaart en je zelf al langere tijd snijdt, raad ik je dringend aan hier hulp voor te zoeken. Het zou fijn zijn als je het aan je ouders durft te vertellen. Zij weten waarschijnlijk niet hoe jij je voelt. Dat vind je misschien spannend of eng. Bedenk dan dat ouders graag (op tijd) weten als het met hun kind niet goed gaat. Ouders willen immers het beste voor hun kind. Misschien schrikken zij als je het vertelt of worden ze boos. Dat hoef jij weer niet van te schrikken. Dat is immers heel menselijk. Na die eerste emoties kunnen jullie samen kijken wat je verder kunt gaan doen.
   Je kan het ook op school vertellen aan bv je mentor of een andere leerkracht die je vertrouwt. En je kan natuurlijk kijken of een goede vriendin of je mentor bv samen een gesprekje met je ouders wil doen.

   Behalve iemand uit je naaste omgeving, raad ik je ook dringend aan om professionele hulp te zoeken. Je kan hiervoor naar de huisarts of naar het Ouder en Kind Centrum (als je in Amsterdam woont) of naar het Centrum Jeugd en Gezin (rest van Nederland). Zij weten goed waar je in jouw buurt terecht kan voor goede hulp. Omdat je 16 jaar bent, heb je hier geen toestemming voor nodig van je ouders. Al is het wel heel fijn als zij het weten. De zorg is gratis.

   Je hebt nu als oplossing o.a. je zelf snijden. Dat is op het moment zelf misschien wel fijn. Het is echter geen oplossing voor de lange termijn. Gelukkig zijn er andere manieren om met gevoelens van leegte om te gaan en je weer lekker in je vel te gaan voelen. Mensen vanuit de GGZ kunnen je daar bij helpen. En daar heb je een verwijzing voor nodig van een (huis)arts. Voorkom dat je problemen erger worden. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe relatief makkelijker het vaak is om stap voor stap je weer beter te gaan voelen.

   Als je hier graag over verder wilt praten, dan kan je met ons whatsappen. We denken graag met je mee.

   Anoniem, ik hoop dat je verder gaat met deze adviezen. Je bent het waard!

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
 6. 16-08-2017 23:37

  Een vriend van me geeft aan vaak een leeg gevoel te hebben. Als hij dit heeft gaat hij drinken. Wat kan ik doen om hem te helpen??

  Door: Anoniem
  • 17-08-2017 11:21

   Beste Anoniem,

   Wat lief dat je voor deze vriend op zoek bent naar hulp.
   Je schrijft dat je vriend dit lege gevoel vaak heeft. ALs dit gevoel echt regelmatig terugkomt, is daar waarschijnlijk een reden voor. Een reden die hij zelf misschien weet maar misschien ook niet of niet altijd. Ik zou hem adviseren om naar de huisarts te gaan en daar zijn verhaal te doen. De huisarts kan hem dan doorverwijzen naar of iemand in zijn eigen praktijk (een praktijkondersteuner in de huisartsen praktijk die mensen begeleid met lichte psychische klachten zoals bv het lege gevoel) of door verwijzen naar een andere hulpverlener als de huisarts inschat dat er meer hulp nodig is. Misschien schrikt je vriend van dit advies. Vertel hem dan dat hij zeker niet de enige is met deze gevoelens en omdat hij het vaker heeft en waarschijnlijk ook al langer, is het echt aan te raden om er nu iets aan te gaan doen voordat het lege gevoel vaker of sterker wordt. Hij kan dan gaan begrijpen waar het lege gevoel vandaan komt en wat hoe hij hier op een gezonde manier mee om kan gaan. Drinken, wat hij nu doet, is vaak een oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn kan het schadelijk zijn.

   Het is waarschijnlijk ook heel prettig voor hem als hij het met zijn ouders over zijn gevoel heeft. Het is misschien spannend om te vertellen. Bedenk dan dat de meeste ouders het liever wel weten dan niet weten en graag hun kindere steunen.

   Behalve dit advies, is het denk ik vooral fijn voor hem als jij naar hem wil luisteren of dat je bv afspreekt dat hij jou kan bellen als hij dat lege gevoel heeft. Dat hij niet hoeft te gaan drinken. Jij kan zijn problemen niet voor hem oplossen, daar moet hij zelf stappen in nemen. Je kan hem wel steunen door naast hem te staan.

   Als deze jongen of jij hier eerst nog anoniem over willen doorpraten, dan kunnen jullie met ons whatsappen 06-11920306.

   Ik wens jou en deze jongen alle goeds en hoop dat je verder kunt met deze adviezen.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *