Leegte

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 31802

Je hebt leuke ouders, goede vrienden, je haalt hoge cijfers op school en je staat eerste met je voetbalteam. Niets aan de hand zou je zeggen. Toch kan je het gevoel hebben dat ‘er iets mist’. Eigenlijk word je nergens écht nog blij of gelukkig van. Maar je bent ook niet verdrietig. Je voelt je leeg van binnen, als een bodemloze put.

Wat veroorzaakt het gevoel?
Waarom de een zich wel leeg voelt en de ander niet, is moeilijk te verklaren. Het zou te maken kunnen hebben met een depressie of dat je zo somber bent dat je niet kunt voelen dat jouw bestaan zin heeft. Het kan ook zijn dat je hele hoge eisen stelt aan jezelf en dat je moeilijk tevreden kunt zijn met wat je hebt of wie je bent.

Mogelijke gevolgen
Als je je zo leeg voelt en geen emoties meer hebt dan is de kans dat je weinig contacten hebt erg groot. Jouw vrienden vinden je niet meer leuk, je bent niet gezellig en dat maakt dat je mensen afstoot. Het lastige aan leegte voelen, is dat de mensen in je omgeving niet snappen wat er met je aan de hand is. Je bent toch lichamelijk gezond? Niemand kan er ook eigenlijk wat aan doen dat jij je zo voelt van binnen. Alleen jij kunt jezelf weer ‘vol’ maken.

Wat zou je kunnen doen?
Er zijn geen richtlijnen, advies of tips voor te geven die zeker zullen werken. Omdat het zo van jezelf afhankelijk is. Je kunt proberen de leegte weg te halen door dingen te gaan doen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Dan word je trots op jezelf. Je kunt ook andere mensen gaan helpen met iets. Of iets voor ze doen wat je zelf leuk zou vinden. Bijvoorbeeld boodschappen halen voor je oma. Zo krijgt je leven voor je gevoel misschien weer meer zin.

Als je je steeds heel leeg voelt, is er de kans dat je gaat proberen dat nare gevoel weg te werken met bijvoorbeeldgenotsmiddelen, zoals alcohol of drugs. Of dat je ergens aan verslaafd raakt, bijvoorbeeld aan eten, gamen of aan seks. Want op die momenten voel je de leegte even niet. Alleen maak je het probleem dan eigenlijk erger. Want de leegte zal nog groter zijn als je geen biertje of joint neemt of als je de computer uit laat, de koelkast dicht en je kleren aanhoudt. Misschien probeer je niet de leegte op te op te vullen en voel je je gewoon leeg zonder dat je weet wat je er aan kan doen. Het kan erg opluchten om met iemand over je lege gevoel te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Zij kunnen met je mee denken wat je kan doen om van je lege gevoel af te komen. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt. Je huisarts weet waar je hulp kunt krijgen als jij dat wilt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 03-11-2017 16:25

  Beste Anoniem,

  Wat vervelend dat je het gevoel hebt dat er iets aan je mist. Goed dat je hulp zoekt! Veel jongeren van jouw leeftijd voelen zich wel eens leeg of weten niet zo goed wat ze willen of wie ze zijn. Bij de meeste jongeren gaat dit na een tijdje weer over. Als jij al langer het gevoel van leegte ervaart en je zelf al langere tijd snijdt, raad ik je dringend aan hier hulp voor te zoeken. Het zou fijn zijn als je het aan je ouders durft te vertellen. Zij weten waarschijnlijk niet hoe jij je voelt. Dat vind je misschien spannend of eng. Bedenk dan dat ouders graag (op tijd) weten als het met hun kind niet goed gaat. Ouders willen immers het beste voor hun kind. Misschien schrikken zij als je het vertelt of worden ze boos. Dat hoef jij weer niet van te schrikken. Dat is immers heel menselijk. Na die eerste emoties kunnen jullie samen kijken wat je verder kunt gaan doen.
  Je kan het ook op school vertellen aan bv je mentor of een andere leerkracht die je vertrouwt. En je kan natuurlijk kijken of een goede vriendin of je mentor bv samen een gesprekje met je ouders wil doen.

  Behalve iemand uit je naaste omgeving, raad ik je ook dringend aan om professionele hulp te zoeken. Je kan hiervoor naar de huisarts of naar het Ouder en Kind Centrum (als je in Amsterdam woont) of naar het Centrum Jeugd en Gezin (rest van Nederland). Zij weten goed waar je in jouw buurt terecht kan voor goede hulp. Omdat je 16 jaar bent, heb je hier geen toestemming voor nodig van je ouders. Al is het wel heel fijn als zij het weten. De zorg is gratis.

  Je hebt nu als oplossing o.a. je zelf snijden. Dat is op het moment zelf misschien wel fijn. Het is echter geen oplossing voor de lange termijn. Gelukkig zijn er andere manieren om met gevoelens van leegte om te gaan en je weer lekker in je vel te gaan voelen. Mensen vanuit de GGZ kunnen je daar bij helpen. En daar heb je een verwijzing voor nodig van een (huis)arts. Voorkom dat je problemen erger worden. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe relatief makkelijker het vaak is om stap voor stap je weer beter te gaan voelen.

  Als je hier graag over verder wilt praten, dan kan je met ons whatsappen. We denken graag met je mee.

  Anoniem, ik hoop dat je verder gaat met deze adviezen. Je bent het waard!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 2. 02-11-2017 19:41

  ik ben 16 jaar en een meisje ik doe mavo en ik haal niet persee goede cijfers ook niet super slecht. Ik heb geen hobbies werk wel maar niet persee met plezier alleen voor het geld. Ik heb t gevoel dat er iets aan me mist ik ben niet blij met me uiterlijk en ben wel een paar kilo te zwaar. Ik probeer er achter wie ik ben of contacten met andere te leggen bij voor beeld jongens dit loopt ook nooit goed af ik word meestal bedrogen . En ik weet gewoon niet wat ik aan mezelf moet doen me ouders hebben wel veel kritiek op me en veder heb ik hele lieve vriendinnen ik weet niet wat ik aan me zelf beeld moet doen of me leegte ( snijd ook)

  Door: Anoniem
 3. 17-08-2017 11:21

  Beste Anoniem,

  Wat lief dat je voor deze vriend op zoek bent naar hulp.
  Je schrijft dat je vriend dit lege gevoel vaak heeft. ALs dit gevoel echt regelmatig terugkomt, is daar waarschijnlijk een reden voor. Een reden die hij zelf misschien weet maar misschien ook niet of niet altijd. Ik zou hem adviseren om naar de huisarts te gaan en daar zijn verhaal te doen. De huisarts kan hem dan doorverwijzen naar of iemand in zijn eigen praktijk (een praktijkondersteuner in de huisartsen praktijk die mensen begeleid met lichte psychische klachten zoals bv het lege gevoel) of door verwijzen naar een andere hulpverlener als de huisarts inschat dat er meer hulp nodig is. Misschien schrikt je vriend van dit advies. Vertel hem dan dat hij zeker niet de enige is met deze gevoelens en omdat hij het vaker heeft en waarschijnlijk ook al langer, is het echt aan te raden om er nu iets aan te gaan doen voordat het lege gevoel vaker of sterker wordt. Hij kan dan gaan begrijpen waar het lege gevoel vandaan komt en wat hoe hij hier op een gezonde manier mee om kan gaan. Drinken, wat hij nu doet, is vaak een oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn kan het schadelijk zijn.

  Het is waarschijnlijk ook heel prettig voor hem als hij het met zijn ouders over zijn gevoel heeft. Het is misschien spannend om te vertellen. Bedenk dan dat de meeste ouders het liever wel weten dan niet weten en graag hun kindere steunen.

  Behalve dit advies, is het denk ik vooral fijn voor hem als jij naar hem wil luisteren of dat je bv afspreekt dat hij jou kan bellen als hij dat lege gevoel heeft. Dat hij niet hoeft te gaan drinken. Jij kan zijn problemen niet voor hem oplossen, daar moet hij zelf stappen in nemen. Je kan hem wel steunen door naast hem te staan.

  Als deze jongen of jij hier eerst nog anoniem over willen doorpraten, dan kunnen jullie met ons whatsappen 06-11920306.

  Ik wens jou en deze jongen alle goeds en hoop dat je verder kunt met deze adviezen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 4. 16-08-2017 23:37

  Een vriend van me geeft aan vaak een leeg gevoel te hebben. Als hij dit heeft gaat hij drinken. Wat kan ik doen om hem te helpen??

  Door: Anoniem

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *