Somberheid

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6181

Er zijn van die dagen dat de zon maar niet gaat schijnen en het Journaal alleen maar vreselijke berichten heeft over een natuurramp met duizenden doden of stijgende werkloosheid. Daar wordt iedereen somber van. Maar je kunt ook somber zijn over dingen waar anderen nog de positieve kant van in kunnen zien.

Niets is nog leuk
Als je somber bent, verlies je de werkelijkheid uit het oog. Niets is dan nog leuk of goed. En er is niets wat je werkelijk blij of gelukkig maakt. Je voelt je vaak alleen, omdat het lijkt alsof niemand je begrijpt. Daardoor voel je je machteloos en in de steek gelaten. Voor je omgeving is het vaak moeilijk om vat op je te krijgen. Je ziet toch nergens de lol van in. Alles is alleen maar negatief. En misschien helpen de mensen in je omgeving ook niet op een fijne manier. Misschien zeggen ze dat je je niet moet aanstellen of dat je moet doen alsof er niets aan de hand is. Dat lost natuurlijk niets op. Het is vast goed bedoeld, maar jij voelt je hierdoor niet serieus genomen. En daar kun je dan nóg somberder van worden. Het is beter om de problemen te bespreken en op te lossen als dat kan.

Het is belangrijk je te realiseren dat je je er niet bij hoeft neer te leggen somber te zijn. Je kunt er altijd iets aan doen. Bijvoorbeeld: sporten en lekker bewegen. Het is ook goed er over te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Zij kunnen je steunen en met je meedenken wat je kunt doen om minder somber te worden. Ook je huisarts kan je hierbij helpen. Zeker als je langer dan twee weken sombere gevoelens hebt, is het belangrijk hulp te zoeken. Voorkom dat je sombere gevoelens overgaan in een depressie.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *