Spijbelen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6793

Wie heeft er nooit een baaldag? Zo’n ochtend dat het alarm van je telefoon gaat maar je écht geen zin hebt om op te staan… Je vindt dat je haar stom zit, het regent en je scooter wil niet starten. Niet gek dat je dan een dagje school skipt. Maar misschien doe je dat wel omdat je last hebt van faalangst of omdat je thuis teveel aan je hoofd hebt.

Verschillende redenen
Spijbelen van school of werk kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je gewoon geen zin of wil je iets leukers doen? Vind je school saai of zie je niet in waarom het belangrijk is? Ook de situatie thuis kan een reden zijn om te spijbelen. Misschien hebben je ouders problemen en maak je je zoveel zorgen dat je thuis wilt blijven om je sombere vader of moeder in de gaten te houden. Of ga je hierdoor zo laat slapen dat je gewoon te moe bent om naar school te gaan?

Het kan ook zijn dat je spijbelt juist om aandacht van je ouders of school voor iets anders te vragen. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk graag wilt praten over je ouders die gaan scheiden of over een jongen uit je klas die handtastelijk is geweest. Misschien durf je daar niet over te beginnen. Maar als je spijbelt en iemand vraagt waarom je dat doet, dan heb je een gelegenheid om er over te beginnen. Soms hebben ouders zelf een reden om je thuis te willen laten blijven. Bijvoorbeeld omdat je voor hen moet zorgen omdat ze ziek zijn.

Als je spijbelt vanwege pesten, faalangst of de situatie thuis zoek dan hulp voordat het volledig uit de hand loopt. Je hoeft je niet te schamen. Er zijn veel mensen die je graag willen helpen! Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor van school. Zij kunnen je steunen en met je meedenken waar je eventueel hulp kunt krijgen. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *