Agressie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 6210

Er hoeft maar iets te gebeuren en jij knapt uit je vel. Of ken je iemand die een kort lontje heeft? Iedereen is wel eens agressief. De één gebruikt die agressie in sport, dans of kunst. Bij de ander komt het op een negatievere manier naar buiten. Hij of zij wordt gewelddadig. Als dit regelmatig gebeurt, dan is dat lastig voor diegene en zijn omgeving.

Als jij agressief wordt
Als je boos bent of gefrustreerd omdat dingen niet gaan zoals jij wilt, dan kun je agressief worden. Meestal kan je je beheersen en zakt het gevoel weer weg. Maar andere keren ga je hard schreeuwen, met deuren slaan of andere mensen pijn doen. Als tot tien tellen niet helpt, dan kun je iets gaan doen waar je veel energie voor nodig hebt: hardlopen, dansen of voetballen. Zo word je vanzelf weer rustiger. Het grote voordeel is dat je dan niets kapot hebt gemaakt en niemand pijn hebt gedaan. Anders zou je je daar schuldig over voelen en dat is geen prettig gevoel.

Als jij last hebt van iemand met een kort lontje
Als jij degene bent die last heeft van iemand met een kort lontje, dan maakt het nogal een verschil of dat één keer gebeurt of vaker achter elkaar. Als iemand tijdens het uitgaan boos op je wordt omdat je per ongeluk zijn drankje hebt omgegooid, dan kan je dat nog wel naast je neerleggen. Het beste kun je die persoon negeren. Als jij agressief terugdoet, dan kan het snel uit de hand lopen.

Maar als je regelmatig te maken hebt met iemand die agressief is, dan beïnvloedt dit jouw leven behoorlijk. Stel dat je op straat steeds wordt lastiggevallen door een groep hangjongeren. Dan durf je misschien niet meer de kortste route naar de bushalte te lopen. Of wat als je ouders je uitschelden of slaan? Dan is het niet zo vreemd dat je je anders gaat gedragen. Je wordt misschien bang, ook voor andere mensen of andere situaties. Of je gaat agressief terug doen. Heb je te maken met agressief gedrag van jezelf of van anderen en wil je daar iets mee dan, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons contact opnemen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

1 reactie

  1. 06-10-2019 16:13

    Ik heb sinds een jaar een nieuwe relatie , het gaat over mijn buurman , een behulpzame leuke man , tot zo’n 6 maand geleden begon hij erg agressief te worden , mijzelf en tegen de kinderen erg grof zijn , woorden die hij gebruikt doen echt wel pijn mens en dier worden er bang van
    Hoe komt het dat hij bijna alle dagen een hel maakt van ons leven , ik heb meerdere malen gevraagd om zijn hoofd eens te laten nakijken , maar dat lacht hij weg en zegt dat hij zichzelf onder controle heeft , ik ben geen arts maar toch denk ik dat er iets fout is met zijn gedrag
    Help

    Door: Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *