Discriminatie
Zit je net even lekker uit te rusten, hoor je iemand zeggen dat alle negers inderdaad lui zijn. Tijdens sollicitatiegesprekken vragen ze of je hoofddoek ook af kan. Of je wordt niet meer uitgenodigd op feestjes sinds je hebt verteld dat je als jongen op jongens valt. Dit is allemaal discriminatie: je wordt slecht behandeld omdat je een andere huidskleur, geloof of seksuele voorkeur hebt.
Discrimineren is verboden
Officieel mag er in Nederland niet gediscrimineerd worden. Dat staat in de grondwet. Toch veroordelen mensen elkaar nog vaak op basis van huidskleur, handicap, leeftijd of seksuele voorkeur. Mensen die discrimineren doen dit vaak omdat zij zich onzeker of onveilig voelen. Ze zijn bang voor wat ze niet kennen. Mocht je zelf wel eens discrimineren, sta dan eens stil bij hoe je het zelf zou vinden om afgekraakt te worden om iets waar je zelf niet zoveel aan kunt doen. Je wordt nu eenmaal met een bepaalde huidskleur geboren. En er is niets mis met mensen die een ander geloof hebben dan jij. Misschien kun je eens proberen je in die ander te verplaatsen en interesse te tonen, in plaats van bij voorbaat al een mening te hebben.
Wat je kan doen
Als je wordt gediscrimineerd, kun je natuurlijk doen alsof je het niet hoort. Dat kan een goede oplossing zijn als je geen zin hebt in gedoe. Bijvoorbeeld als iemand op straat een opmerking maakt, terwijl jij langsloopt. Maar als je vaak en altijd door dezelfde persoon gediscrimineerd wordt, dan werkt dat niet meer. Het is slecht voor je zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid. Probeer er daarom iets van te zeggen op een assertieve manier. Geef aan hoe kwetsend het voor jou is. Soms hebben mensen niet eens door dat ze aan het discrimineren zijn.
Als je dit allemaal eng vindt, zeg het dan tegen een ander die kan helpen het discrimineren te stoppen en praat erover met iemand die je vertrouwt. Je mag ook altijd contact met ons opnemen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een reactie