Eerwraak

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 6306

Stel dat je als meisje iets doet wat in jouw cultuur verboden is, zoals met een jongen naar de bioscoop gaan of seks hebben voor het huwelijk. Dan kan het zijn dat je familie je iets aandoet omdat je de eer van de familie hebt geschonden. Het kan ook dat je familieleden verwachten dat jij de eer van je zus of nicht gaat wreken. Eergerelateerd geweld komt in Nederland gelukkig niet veel voor. Maar wat doe je als je er wel mee te maken krijgt?

Eer gaat de hele familie aan
Eer is een ingewikkeld begrip en het gaat de hele familie aan. Je kunt het een beetje vergelijken met trots. Eigenlijk kunnen alleen de vrouwen of meisjes de eer in gevaar brengen, doordat ze zich bijvoorbeeld niet netjes gedragen. Alleen de mannen of jongens in de familie kunnen de eer weer herstellen. Vaak genoeg worden hier gewelddadige middelen voor gebruikt. Je wordt als meisje bijvoorbeeld tegen je zin in uitgehuwelijkt. Of je wordt verbannen, verminkt, mishandeld of in het ergste geval gedood door een familielid. Dit heet dan eerwraak.

Wat kun je doen als je gevaar loopt?
Als je iets hebt gedaan waardoor je de eer van je familie hebt aangetast, dan loop je in sommige gevallen gevaar. Als je je bedreigd voelt of je hebt het gevoel dat je familie gaat proberen de eer te herstellen op een gewelddadige manier, dan moet je op tijd om hulp vragen. In Nederland wordt eergerelateerd geweld niet goedgekeurd en je kunt dus professionele bescherming krijgen. Je kan je huisarts en de politie inschakelen en als er echt accuut gevaar is, bel dan 112. Als je je hart wilt luchten of advies wilt, dan kan je ook altijd met ons contact opnemen.

Wat kun je doen als je geen eerwraak wilt uitvoeren?
Je zal er vaak niet zelf vrijwillig voor kiezen om eerwraak uit te voeren. Meestal worden eerwraakplegers aangewezen door bijvoorbeeld hun eigen vader of oom. Je komt dan onder grote sociale drukt te staan. Als mogelijke eerwraakpleger kun je als je eenmaal bent aangewezen door de familie overspoeld worden door allerlei emoties zoals trots, angst, twijfels, schaamte en onmacht. Het is door de druk van de omgeving moeilijk om onder deze opdracht uit te komen.

Wil je echt geen geweld gebruiken, zoek dan iemand in de omgeving waarmee je kunt praten. Dit kan een familielid zijn of iemand vanuit de moskee. Je kunt ook naar de vertrouwenspersoon op school of je opleiding, de huisarts of naar het maatschappelijk werk bij jou in de buurt. Misschien is er een manier om de eer te redden zonder dat hier geweld voor nodig is. Samen kunnen jullie dan voorzichtig de familie hierop voorbereiden.

Heb je niemand in je omgeving of wil je hier eerst anoniem met iemand over praten dan kun je altijd contact met ons opnemen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *