Huwelijksdwang

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 5187

Droom jij ook weleens over de ideale partner? Of nog niet, maar heb je wel misschien al een beeld van je aanstaande? Stel je eens voor dat je niets te kiezen hebt als het om je aanstaande partner gaat. Want dat kan. Dat je ouders of misschien wel andere familieleden voor jou willen beslissen met wie jij de rest van je leven door moet brengen. Of misschien ken jij wel zo iemand in je buurt, op school of binnen je vriendenkring? Misschien denk je dat huwelijksdwang alleen in het buitenland voorkomt. Maar dat is niet waar. Want gedwongen huwelijken (huwelijksdwang) komen ook voor in Nederland.

Wat is huwelijksdwang? 
Huwelijksdwang is het dwingen van een meisje, vrouw, jongen of man tot een huwelijk. Dit gebeurt door ouders, familie of andere mensen in hun omgeving. Huwelijksdwang is strafbaar. Het slachtoffer van een gedwongen huwelijk is vaak jong en afhankelijk van de familie die de dwang uitoefenen.

Waar ligt jouw grens? 
Het is vaak erg ingewikkeld. In de praktijk zijn er veel grensgevallen. Je houdt natuurlijk van je ouders. Je wilt of bent gewend naar hen te luisteren of je hebt gewoon geen zin in ruzie met je ouders of familie. Dan kan het zijn dat je dan maar instemt, zonder dat je zegt wat je echt denkt en voelt. Ook al wil je het eigenlijk helemaal niet, trouwen met die persoon.

Is er dan sprake van huwelijksdwang? Ja en nee: ‘Ja’ omdat je eigenlijk echt niet met die partner wil trouwen en ‘nee’ omdat je het niet hardop uitspreekt. Behoorlijk lastig dus!

Maar het gaat wel om jouw toekomst. Wanneer je opeens te maken krijgt met huwelijksdwang kan je je afvragen wat moet ik nou doen? Waar ligt mijn grens? Ga ik me hier tegen verzetten en zo ja, hoe dan? Stel dat ik het contact verlies met mijn familie? Allemaal hele normale vragen die er dan door je hoofd heengaan. Maar tegelijkertijd ook vragen waar je niet meteen een pasklaar antwoord op kan geven, heel logisch.

Waar kun je terecht voor hulp bij huwelijksdwang? 
Hebben jouw ouders iemand voor jou uitgekozen om mee te trouwen en ben je het daar niet mee eens? Of ben je bang dat je aankomende vakantie zal eindigen met een gedwongen verloving of huwelijk met iemand? Zoek dan hulp, je hoeft je er niet voor te schamen. Misschien is er iemand in je omgeving die je vertrouwt en waarmee je kunt praten. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt. In geval van acute nood kan je altijd 112 bellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *