Intimidatie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 7798

Hangt er bij jou in de straat ook altijd een groepje jongens dat je naroept? Of maakt de docent flauwe opmerkingen over je borsten of billen? Zijn er jongens in de klas die zo stoer of agressief doen, dat jij er bang van wordt? Het zijn allemaal voorbeelden van intimidatie.

Een serieuze zaak
Een ander woord voor intimidatie is bangmakerij, maar dat klinkt haast alsof het gaat om iemand voor de grap aan het schrikken maken. Maar intimidatie is een serieuze zaak. Voorbeelden van intimidatie zijn pesten en seksuele intimidatie. Pesten is meestal nog wel duidelijk aan te tonen, maar met seksuele intimidatie is dat lastiger. Het betekent dat iemand je op intieme plekken aanraakt of iets vervelends zegt dat met seks te maken heeft. Maar als iemand dat doet, is het niet automatisch seksuele intimidatie. Volgens de wet is iemand die jou voor het grapje in je billen knijpt, niet fout bezig. Wel als diegene dat doet met een seksuele bedoeling. Er zijn vormen van seksuele intimidatie die altijd ongewenst of zelfs strafbaar zijn. Bijvoorbeeld als je wordt begluurd in de kleedkamer of je bent aangerand of verkracht. Je kunt dan aangifte doen bij de politie.

Intimidatie is lastig te bewijzen. Wat voor de een intimidatie is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. En bovendien kan het op hele subtiele manieren gebeuren. Doe jij zelf wel eens dingen waar een ander zich ongemakkelijk door voelt? Vraag jezelf dan eens af waarom je dat doet. Maak je misbruik van de machtspositie die je hebt? Of vind je dat die ander er maar tegen moet kunnen? Als je zelf last hebt van intimidatie, dan is het goed om te laten weten dat je er niet van gediend bent. Ook al is een tik op je billen ‘grappig’ bedoeld. Niet alle grapjes zijn grappig. Als je het moeilijk vindt er iets van te zeggen, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Als je door de intimidatie niet meer over straat durft of gaat spijbelen, dan is het goed om professionele hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld leren assertief te worden. En vaak helpt je hart luchten al een heel stuk!


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *