Mishandeling door (stief)ouders

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 4837

Als je moeder je elke dag uitscheldt of je vader al een klap uitdeelt omdat de tv te hard staat, dan is dat mishandeling. Net als wanneer je ouders je het gevoel geven dat je niets goed doet of ze bellen geen dokter als jij die nodig hebt. En ook als ze je dwingen seksuele dingen te doen of te zien die jij niet wilt doen of zien.

Verschillende soorten mishandeling
Kinderen opvoeden, is niet altijd makkelijk en natuurlijk maken ouders wel eens fouten. Maar als er veel verkeerd gaat in de manier waarop ze met je omgaan, dan is dat kindermishandeling. En dat is niet alleen slaan, schoppen en knijpen. Als je vaak wordt uitgescholden, gekleineerd of voor gek gezet door je ouders, dan is dat psychisch geweld. Seksueel geweld is het als je ouders je dwingen tot seks, seksuele handelingen of ernaar kijken. Je kunt ook verwaarloosd worden. Dan doen je ouders niet de dingen die goed voor jou zijn. Ook als je ouders vaak heel erge ruzie maken is dit kindermishandeling. Dit kan heel eng zijn en spanningen in het gezin geven. Vaak komen verschillende vormen van kindermishandeling naast elkaar voor.

Het is nooit jouw schuld!
De meeste ouders die hun kinderen mishandelen hebben zelf heel veel problemen, waardoor ze geen aandacht voor hun kinderen hebben of waardoor ze op een heel foute manier reageren. Of ze hebben nooit geleerd op een goede manier met kinderen om te gaan en voor ze te zorgen. Denk in elk geval nooit dat het je eigen schuld is. Ook als je iets verkeerd hebt gedaan, is kindermishandeling niet terecht. Het is goed om met iemand te praten over de manier waarop je ouders met je omgaan. Want het heeft vaak gevolgen voor hoe je je voelt en gedraagt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Je kunt je somber of depressief voelen, schrikachtig zijn of weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld hebben. Je kunt je ook juist agressiever voelen of je hebt moeite je op school te concentreren.

Het is extra moeilijk om hulp te zoeken als je mishandeld wordt door je ouders. Je wilt loyaal zijn en het zijn toch je ouders. Maar voor jezelf is het wel heel belangrijk om dit te doen. Praten lucht vaak op. Dit kan met een vriend of vriendin maar ook met een volwassene. Denk bijvoorbeeld aan je mentor op school of je huisarts. Samen kan je kijken wat je kan doen om de mishandeling te stoppen en voor jezelf een veiliger situatie te krijgen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

 1. 14-10-2015 10:12

  Beste uiguygkg,

  De situatie waar jij in zit, klinkt helemaal niet goed. Ik raad je dan ook dringend aan om hier over te praten met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Bv je mentor op school, een buurvrouw of goede vriendin.

  Daarnaast raad ik je dringend aan een afspraak te maken bij je huisarts en je situatie daar uit te leggen. De huisarts kan dan een gesprek aangaan met jou en je ouders. Dat klinkt misschien eng. Maar deze situatie moet echt stoppen. Dat wil jij en ik weet bijna zeker dat je ouders dit ook zullen willen. Soms is het lastig er zelf uit te komen en dan is hulp van buiten het gezin erg fijn.

  Kijk ook eens op de site van Veilig Thuis, http://www.vooreenveiligthuis.nl/het-gaat-bij-mij-thuis-niet-goed/ik-ben-jonger-dan-18-jaar/. Ook hier vind je tips wat je kan doen om de situatie te veranderen.

  Ik hoop dat je hier verder mee kan. Mocht je hier over door willen praten dan kan je ook met ons whatsappen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 13-10-2015 16:21

  🙁 hoi ik ben een meisje van 15 ik word vaak geslagen en gekleineerd door mn ouders ik heb elke dag ruzie met ze ik weet het gewoon niet meer soms heb ik een neiging om wegtelopen maar ben bang heeelllpppp :sigh: 🙁

  Door: uiguyjgkg

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *