Pesten

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 6511

Een scheetkussen op iemands stoel leggen of een briefje op iemands rug plakken. Dat is plagen. Een grappige foto via whatsapp versturen ook. Maar wanneer wordt iets pesten? En wat als je zelf gepest wordt?

Verschil tussen plagen en pesten
Wat het verschil is tussen plagen en pesten, is voor iedereen anders. Maar schelden, iemand buitensluiten of slaan, dat is zeker geen plagen meer. En steeds dezelfde persoon in de klas voor gek zetten, kun jij heel grappig vinden, maar let er eens op of die ander het wel leuk vindt. Doe het niet omdat de anderen erom moeten lachen en je denkt dat zij je dan stoer en leuk vinden. Want voor hetzelfde geld durft niemand er iets van te zeggen omdat ze bang zijn dat jij hen dan gaat pesten.

‘Gewoon’ pesten en cyberpesten
Er zijn twee vormen van pesten; ‘gewoon pesten’ en cyberpesten (online pesten).

‘Gewoon’ pesten
Dit gebeurt bijvoorbeeld op school, het buurthuis waar je wekelijks komt of in je sportschool. Er zijn veel voorbeelden van gewoon pesten zoals dat je niet wordt gekozen tijdens gym, je spullen worden expres kapot gemaakt of er wordt over je geroddeld.

Online pesten
Deze vorm van pesten gebeurt via de computer, maar kan ook via de telefoon.

Omdat je elkaar niet in het echt ziet, is het veel gemakkelijker om iemand te pesten zonder dat die ander weet wie dat doet. De pester kan ook ook niet zien hoe zijn slachtoffer reageert.

Het is heel vervelend voor degene die wordt gepest, want die blijft maar denken wie het kan zijn geweest die zo gemeen doet. Hij kan niet tegen de pestkop zeggen dat het hem pijn doet en dat hij ermee moet stoppen. Soms is het echter wel duidelijk wie de pester is. En de pester weet dan ook meestal wel dat zijn slachtoffer het weet.

Het kan ook best zijn dat jij of iemand anders een geintje uithaalt, maar dat de ander het helemaal niet grappig vindt. Er zelfs wakker van ligt, misschien zonder dat jij of de ander dat weet. Online pesten kan op school maar ook thuis gebeuren. Als je je telefoon op zak hebt, of als je rustig achter je eigen computer zit. De scheldwoorden, de beledigingen, de bedreigingen kunnen ervoor zorgen dat je je zelfs in je eigen huis niet meer veilig voelt.

Voorbeelden van cyberpesten zijn; bedreigen via sms, schelden via msn, je wordt gehacked of je wordt op een bangalijst gezet.

Wat kun je doen als je gepest wordt?
Ben je zelf het mikpunt, bedenk dan dat de pesters zelf vaak juist onzeker zijn. Soms helpt het om ze te negeren. Dan laat je zien dat het je niets doet en is het niet meer leuk om jou te pesten. Dit klinkt heel gemakkelijk maar is het vaak niet.

Als dit allemaal niet lukt en je wordt heel stil en verdrietig of juist boos en agressief door dat pesten, dan is het goed om er met iemand over te praten. Het is niet de bedoeling dat je met buikpijn naar de sportclub of met hoofdpijn naar school gaat. Houd het niet voor jezelf en schaam je er niet voor. Gepest worden is nooit jouw schuld! Als jij gepest wordt, dan zullen mensen dat echt wel serieus nemen. Is er niemand die je in vertrouwen kunt of durft te nemen, dan kun je altijd met een van onze professionals whatsappen of mailen.

Wat kun je doen als je de pester bent?
Ben jij zelf iemand die pest? Probeer je dan eens voor te stellen hoe het is als je zelf gepest zou worden. Dat voelt vast niet fijn. Pesten begint vaak als een geintje. Misschien vonden anderen je wel leuk daardoor. Maar pesten is niet geinig.

Wil je graag stoppen met pesten maar ben je bang dat anderen je dan niet meer stoer vinden? Bedenk dan dat stoppen met pesten pas stoer is. Niemand zal je tegen houden om te stoppen. Denk na over waarom je pest. Wat levert het je op? Zoek andere manieren om datzelfde te bereiken. Vind je het lastig en wil je er graag met iemand over praten? Je mag altijd met ons whatsappen of mailen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *