Pesten

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 6270

Een scheetkussen op iemands stoel leggen of een briefje op iemands rug plakken. Dat is plagen. Een grappige foto via whatsapp versturen ook. Maar wanneer wordt iets pesten? En wat als je zelf gepest wordt?

Verschil tussen plagen en pesten
Wat het verschil is tussen plagen en pesten, is voor iedereen anders. Maar schelden, iemand buitensluiten of slaan, dat is zeker geen plagen meer. En steeds dezelfde persoon in de klas voor gek zetten, kun jij heel grappig vinden, maar let er eens op of die ander het wel leuk vindt. Doe het niet omdat de anderen erom moeten lachen en je denkt dat zij je dan stoer en leuk vinden. Want voor hetzelfde geld durft niemand er iets van te zeggen omdat ze bang zijn dat jij hen dan gaat pesten.

‘Gewoon’ pesten en cyberpesten
Er zijn twee vormen van pesten; ‘gewoon pesten’ en cyberpesten (online pesten).

‘Gewoon’ pesten
Dit gebeurt bijvoorbeeld op school, het buurthuis waar je wekelijks komt of in je sportschool. Er zijn veel voorbeelden van gewoon pesten zoals dat je niet wordt gekozen tijdens gym, je spullen worden expres kapot gemaakt of er wordt over je geroddeld.

Online pesten
Deze vorm van pesten gebeurt via de computer, maar kan ook via de telefoon.

Omdat je elkaar niet in het echt ziet, is het veel gemakkelijker om iemand te pesten zonder dat die ander weet wie dat doet. De pester kan ook ook niet zien hoe zijn slachtoffer reageert.

Het is heel vervelend voor degene die wordt gepest, want die blijft maar denken wie het kan zijn geweest die zo gemeen doet. Hij kan niet tegen de pestkop zeggen dat het hem pijn doet en dat hij ermee moet stoppen. Soms is het echter wel duidelijk wie de pester is. En de pester weet dan ook meestal wel dat zijn slachtoffer het weet.

Het kan ook best zijn dat jij of iemand anders een geintje uithaalt, maar dat de ander het helemaal niet grappig vindt. Er zelfs wakker van ligt, misschien zonder dat jij of de ander dat weet. Online pesten kan op school maar ook thuis gebeuren. Als je je telefoon op zak hebt, of als je rustig achter je eigen computer zit. De scheldwoorden, de beledigingen, de bedreigingen kunnen ervoor zorgen dat je je zelfs in je eigen huis niet meer veilig voelt.

Voorbeelden van cyberpesten zijn; bedreigen via sms, schelden via msn, je wordt gehacked of je wordt op een bangalijst gezet.

Wat kun je doen als je gepest wordt?
Ben je zelf het mikpunt, bedenk dan dat de pesters zelf vaak juist onzeker zijn. Soms helpt het om ze te negeren. Dan laat je zien dat het je niets doet en is het niet meer leuk om jou te pesten. Dit klinkt heel gemakkelijk maar is het vaak niet.

Als dit allemaal niet lukt en je wordt heel stil en verdrietig of juist boos en agressief door dat pesten, dan is het goed om er met iemand over te praten. Het is niet de bedoeling dat je met buikpijn naar de sportclub of met hoofdpijn naar school gaat. Houd het niet voor jezelf en schaam je er niet voor. Gepest worden is nooit jouw schuld! Als jij gepest wordt, dan zullen mensen dat echt wel serieus nemen. Is er niemand die je in vertrouwen kunt of durft te nemen, dan kun je altijd met een van onze professionals whatsappen of mailen.

Wat kun je doen als je de pester bent?
Ben jij zelf iemand die pest? Probeer je dan eens voor te stellen hoe het is als je zelf gepest zou worden. Dat voelt vast niet fijn. Pesten begint vaak als een geintje. Misschien vonden anderen je wel leuk daardoor. Maar pesten is niet geinig.

Wil je graag stoppen met pesten maar ben je bang dat anderen je dan niet meer stoer vinden? Bedenk dan dat stoppen met pesten pas stoer is. Niemand zal je tegen houden om te stoppen. Denk na over waarom je pest. Wat levert het je op? Zoek andere manieren om datzelfde te bereiken. Vind je het lastig en wil je er graag met iemand over praten? Je mag altijd met ons whatsappen of mailen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

 1. 26-10-2018 10:24

  Ik ben vroeger heel erg gepest, niet alleen op me school maar ook de plaats waar ik woonde en op me werk.
  Het ging zo ver dat ik een burnout kreeg.
  IK werd niet allleen gepest van wegen me stem en uiterlijk, maar ook met sexuwelitijd. maar ook met beperking
  Door me beperking kon ik geen relatie, dus werd voor allles uitgemaakt. Ze zeiden op werk of ik me kontje ging verkopen achter het station en dat soort dingen. Ik werd ook door turken en andere buitenlanders gepest zoals een Nigriaan. opmerkingen over een trouwkaart van me baas, die aan de binnenkant rose was. zijde ze dat het mij kleur
  was en me beperking.
  Ik woon tegenwoordig in een bw vorm(berschermd woon vorm)
  later deed ik aan : automutilatie

  http://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van…/Zelfbeschadiging_of_automutilatie

  IK drukte rood gloeide siraretten uit op arm.

  Ik ben nu 44 jaar en ben er dit jaar achter gekomen dat ook een goed kant heeft .
  Namelijk ik ben er flinker en harder door geworden.
  Ook durf ik meer en kan zelf verplaatsen in het brein van een pester.

  Hun bllijven hun hele leven er mee zitten. worden altijd mee geconfreteerd. Bv als hun kinderen gepest worden.
  noem maar op. ze zijn veel zwakker en niks gewend. zelf vatbaar om sneller een burnout te krijgen.
  Ze dragen dit hun hele leven mee. Het is ook een zonde.
  zelf nog als ze vergeven worden door de genen die ze hebben gepest. Dan nog blijven hun achter met een enorm schuld gevoel. Om onkeerbaar.

  In me hart heb ik het hun vergeven. ik heb er alleen littekens en nog paar dingen aan over gehouden.
  In me hoofd ben ik vrij. ook ben ik er later achter gekomen dat me lichaam zowel als man als vrouw heeft ontwikkeld.

  Ester

  Door: EsterDit
  • 30-10-2018 15:18

   Beste Ester,

   Wat ontzettend naar dat je in het verleden zo gepest bent. En wat ontzettend knap dat je hier ondanks alle pijn en verdriet een goede draai aan hebt gegeven. Een kijk op pesten die jou sterker heeft gemaakt. Ik hoop dat je in de beschermende woonvorm fijne mensen om je heen hebt waarbij je terecht kan als het even niet zo goed met je gaat en ook met de leuke verhalen.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja Mindmasters
Notice: Undefined variable: post_id in /www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *