Seksueel Geweld
Misschien is het zo dat iemand in je omgeving aan jouw lichaam zit, terwijl je hebt gezegd dat je dat niet wil. Of dat iemand je dwingt om seks te hebben. Die iemand kan een familielid zijn, iemand op school, op de sportclub of iemand die je tijdens het uitgaan hebt leren kennen. Als iemand jou op een seksuele manier aanraakt, terwijl je hebt aangegeven dat je dat niet wilt, heet dat seksueel geweld.
Soorten seksueel geweld
• Aanranding: als iemand jou dwingt tot een seksuele handeling, zonder dat diegene daarbij in jouw lichaam komt, heet dat aanranding. Voorbeelden hiervan zijn als iemand jouw borsten aanraakt of jou dwingt om te zoenen. Als iemand je dwingt om zijn of haar lichaam aan te raken, is dat ook aanranding.
• Verkrachting: als iemand jouw dwingt tot een seksuele handeling waarbij hij of zij in jouw lichaam komt, noem je dat verkrachting. Dit kan met de penis gebeuren, maar ook met de vingers of met een voorwerp. Als een jongen wordt gedwongen om zijn penis in het lichaam van iemand anders te brengen, noem je dat ook verkrachting.
• Incest: wanneer je wordt aangerand of verkracht door iemand uit je eigen familie, noem je dat incest. Incest kan worden gepleegd door bijvoorbeeld je (stief)vader, je zus, je opa of door een tante.
• Seksueel geweld binnen je relatie: als jij een relatie hebt, zou het goed kunnen dat je ook seks hebt met je vriend of vriendin. Soms komt het voor dat je vriend of vriendin op seksueel gebied iets wil doen, wat jij niet wilt. Ook als je samen een relatie hebt, mag je altijd nee zeggen en is het belangrijk dat de ander dat respecteert.
• Online seksueel geweld: als iemand op een seksuele manier online contact, zoals via whatsapp, snapchat of instagram, met jou heeft, terwijl je dat niet wilt. Dat kan bijvoorbeeld het verspreiden van naaktfoto’s zijn, de vraag of je via de webcam iets van je lichaam wilt laten zien of het sturen van video’s waarop hij of zij zelf naakt te zien is.
Seksueel geweld is nooit jouw schuld
Als je te maken hebt met seksueel geweld, kan er heel veel door je heen gaan. Je kunt je bang en verdrietig voelen. Misschien schaam je je over wat je is overkomen of voel je je juist erg boos. Ook komt het voor dat jongeren lichamelijke klachten krijgen, zoals buikpijn, hoofdpijn of moeite met slapen. Het kan gebeuren dat jongeren zich zo naar voelen, dat zij gedachten aan de dood krijgen. Sommige jongeren die seksueel geweld hebben meegemaakt, voelen zich schuldig over wat er is gebeurd. Zij kunnen het gevoel hebben dat zij het geweld hebben uitgelokt of dat zij niet goed hebben aangegeven dat zij iets niet wilde. Het is belangrijk om te weten dat wat jou is overkomen, nooit jouw schuld is.
Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, is het heel belangrijk om dat te vertellen aan iemand die je vertrouwt. Denk aan je ouders of bijvoorbeeld iemand op school , je huisarts of misschien de ouders van een vriend of vriendin. Soms is het nodig dat je naar de dokter gaat om je te laten onderzoeken. Ook kan je ervoor kiezen om met de politie te gaan praten. Je hoeft wat je hebt meegemaakt niet alleen te verwerken. Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt