Geboren in een verkeerd lichaam

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 11044

Een kindje wordt geboren. Is het een jongen, is het een meisje? Dat is bij de geboorte gelijk te zien. Zet de beschuit met roze of blauwe muisjes maar klaar! Het kindje wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand en daar wordt zijn of haar geslacht officieel vastgelegd.

Jongetjes spelen met autootjes, meisjes houden van rose
De kleine Thomas en kleine Lotte groeien op. De omgeving heeft verwachtingen hoe het jongetje zich gaat gedragen en hoe het meisje zich zal gedragen. Daar heeft onze maatschappij zo zijn verwachtingen bij. ‘Jongetjes spelen met autootjes en zijn ruw en wild, meisjes houden van rose en K3’. Kijk maar in de speelgoedwinkels. Het is gelijk duidelijk welk speelgoed bedoeld is voor meisjes en welk voor jongens.

Psychisch gevoel van man of vrouw zijn
De meeste jongens en meisjes gedragen zich inderdaad zoals dat binnen de maatschappij als gewoon wordt gezien voor een jongen of meisje, man of vrouw. Deze kinderen zijn aan hun lichaam duidelijk als jongen of meisje te herkennen, gedragen zich naar verwachting en voelen zich ook een jongen of meisje.

Er zijn echter ook kinderen die van buiten duidelijk jongen of meisje zijn maar die zich niet zo gedragen als over het algemeen van jongens en meisjes verwacht wordt. Zij voelen zich van binnen van het tegenovergestelde geslacht. Een jongen die zich meisje voelt en een meisje dat zich jongen voelt. Deze kinderen hebben het gevoel dat zij geboren zijn in een verkeerd lichaam. Hun genderidentiteit, dat is het psychische gevoel of je man of vrouw bent, komt niet overeen met hun lichamelijke geslacht. In het dagelijks leven wordt dit ook wel transseksualiteit genoemd; dat je van ene geslacht naar het andere geslacht wilt.

Waar merk je het aan?
Als kinderen heel klein zullen ze natuurlijk niet tegen hun ouders zeggen ‘luister papa en mama, ik ben geboren in een verkeerd lichaam’. Vaak merken ouders dat er met hun kind iets bijzonders aan de hand is aan het gedrag dat het kind laat zien. Bijvoorbeeld een jongetje dat vooral graag met meisjes speelt, zijn piemeltje eraf wil, graag ‘meisjesdingen’ doet. Of het meisje dat elke keer kwaad wordt als iemand haar een lief meisje noemt, dat heel verdrietig wordt als blijkt dat het zo gewenste piemeltje echt niet vanzelf aan zal groeien, dat graag ruwe spelletjes doet en zich graag als jongen kleedt.

Wat zijn de gevolgen?
Voor kinderen die voor hun gevoel geboren zijn in het verkeerde lichaam is het hele idee van de puberteit iets verschrikkelijks. Dan gaat je lichaam immers enorm veranderen. Meisjes krijgen borsten en worden ongesteld. Jongens krijgen een zwaardere stem en worden ‘s ochtends wakker met een stijve piemel.

Het is niet mogelijk om zelf de lichamelijke veranderingen te stoppen. Deze jongeren kunnen de veranderingen niet of slechts met grote moeite accepteren. Als reactie hierop trekken sommige jongeren zich terug, worden somber of zelfs depressief. Sommige jongeren vragen zich af of zij misschien homo of lesbisch zijn. Anderen proberen zich neer te leggen bij het feit dat zij geboren zijn in een verkeerd lichaam. Het tegen gaan van je gevoel houdt vrijwel niemand vol wat weer leidt tot ongelukkige gevoelens.

Wat kan je doen?
Praat met iemand die je vertrouwt over je gevoelens. Praten lucht vaak erg op. Weet ook dat je niet de enige bent die het gevoel heeft in het verkeerde lichaam geboren te zijn. Het is niet gek of raar. Er zijn tegenwoordig allerlei medische mogelijkheden om je lichaam aan te passen aan hoe je je voelt. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Daar gaat een heel traject aan vooraf waarbij je goed begeleid wordt. Zowel jij als je omgeving. Sommige jongeren besluiten na zo’n traject om tot een geslachtsveranderende operatie over te gaan. Anderen besluiten dit niet te doen en vinden een andere manier om een goed leven te hebben.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht

31 reacties

  1. 03-01-2021 18:50

    Ik wil heer Bubuza bedanken voor het herstel van mijn huwelijk, mijn vrouw heeft een echtscheiding aangevraagd en het baarde me zoveel zorgen en ik kon niet anders dan dagelijks huilen. Ik smeekte mijn vrouw om de scheiding te annuleren, maar ze zei dat ze een besluit had genomen, dus ging ik naar mijn en zijn vriend vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn spreuk, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en zijn antwoord, ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en ik ben erg blij dat de scheiding is geannuleerd en dat we een gelukkig leven leiden. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn spreuk.. Hij heeft echt een glimlach op mijn gezicht toveren met zijn spreuk. Heb je hulp nodig?? Neem contact met hem op via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

    Door: Jantina van Buuren Buuren
  2. 01-01-2021 22:44

    als ik toen ik jong was op het idee gekomen zou zijn en als ik wist wat ik nu weet dan had ik me echt laten verbouwen tot vrouw , want ik voel me hoe ouder ik wordt steeds minder gelukkig als man als ik vrouw was geweest dan zou ik altijd in mooie rokken met pantys kunnen lopen , mooie pumps met hakken , en pronken met mijn grote borsten

    Door: matthijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *