Geboren in een verkeerd lichaam

Een kindje wordt geboren. Is het een jongen, is het een meisje? Dat is bij de geboorte gelijk te zien. Zet de beschuit met roze of blauwe muisjes maar klaar! Het kindje wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand en daar wordt zijn of haar geslacht officieel vastgelegd.
Jongetjes spelen met autootjes, meisjes houden van rose
De kleine Thomas en kleine Lotte groeien op. De omgeving heeft verwachtingen hoe het jongetje zich gaat gedragen en hoe het meisje zich zal gedragen. Daar heeft onze maatschappij zo zijn verwachtingen bij. ‘Jongetjes spelen met autootjes en zijn ruw en wild, meisjes houden van rose en K3’. Kijk maar in de speelgoedwinkels. Het is gelijk duidelijk welk speelgoed bedoeld is voor meisjes en welk voor jongens.
Psychisch gevoel van man of vrouw zijn
De meeste jongens en meisjes gedragen zich inderdaad zoals dat binnen de maatschappij als gewoon wordt gezien voor een jongen of meisje, man of vrouw. Deze kinderen zijn aan hun lichaam duidelijk als jongen of meisje te herkennen, gedragen zich naar verwachting en voelen zich ook een jongen of meisje.
Er zijn echter ook kinderen die van buiten duidelijk jongen of meisje zijn maar die zich niet zo gedragen als over het algemeen van jongens en meisjes verwacht wordt. Zij voelen zich van binnen van het tegenovergestelde geslacht. Een jongen die zich meisje voelt en een meisje dat zich jongen voelt. Deze kinderen hebben het gevoel dat zij geboren zijn in een verkeerd lichaam. Hun genderidentiteit, dat is het psychische gevoel of je man of vrouw bent, komt niet overeen met hun lichamelijke geslacht. In het dagelijks leven wordt dit ook wel transseksualiteit genoemd; dat je van ene geslacht naar het andere geslacht wilt.
Waar merk je het aan?
Als kinderen heel klein zullen ze natuurlijk niet tegen hun ouders zeggen ‘luister papa en mama, ik ben geboren in een verkeerd lichaam’. Vaak merken ouders dat er met hun kind iets bijzonders aan de hand is aan het gedrag dat het kind laat zien. Bijvoorbeeld een jongetje dat vooral graag met meisjes speelt, zijn piemeltje eraf wil, graag ‘meisjesdingen’ doet. Of het meisje dat elke keer kwaad wordt als iemand haar een lief meisje noemt, dat heel verdrietig wordt als blijkt dat het zo gewenste piemeltje echt niet vanzelf aan zal groeien, dat graag ruwe spelletjes doet en zich graag als jongen kleedt.
Wat zijn de gevolgen?
Voor kinderen die voor hun gevoel geboren zijn in het verkeerde lichaam is het hele idee van de puberteit iets verschrikkelijks. Dan gaat je lichaam immers enorm veranderen. Meisjes krijgen borsten en worden ongesteld. Jongens krijgen een zwaardere stem en worden ‘s ochtends wakker met een stijve piemel.
Het is niet mogelijk om zelf de lichamelijke veranderingen te stoppen. Deze jongeren kunnen de veranderingen niet of slechts met grote moeite accepteren. Als reactie hierop trekken sommige jongeren zich terug, worden somber of zelfs depressief. Sommige jongeren vragen zich af of zij misschien homo of lesbisch zijn. Anderen proberen zich neer te leggen bij het feit dat zij geboren zijn in een verkeerd lichaam. Het tegen gaan van je gevoel houdt vrijwel niemand vol wat weer leidt tot ongelukkige gevoelens.
Wat kan je doen?
Praat met iemand die je vertrouwt over je gevoelens. Praten lucht vaak erg op. Weet ook dat je niet de enige bent die het gevoel heeft in het verkeerde lichaam geboren te zijn. Het is niet gek of raar. Er zijn tegenwoordig allerlei medische mogelijkheden om je lichaam aan te passen aan hoe je je voelt. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Daar gaat een heel traject aan vooraf waarbij je goed begeleid wordt. Zowel jij als je omgeving. Sommige jongeren besluiten na zo’n traject om tot een geslachtsveranderende operatie over te gaan. Anderen besluiten dit niet te doen en vinden een andere manier om een goed leven te hebben.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht
4 reacties
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
13-12-2016 13:28
Beste Laurens,
Ik kan mij voorstellen dat het erg ingewikkeld is als je een jongen bent maar je een meisje voelt. Dat het je onzeker maakt en problemen geeft. Is er iemand in je omgeving met wie je hierover kan praten? Bijvoorbeeld je ouders of ander familielid of een fijne leerkracht op school?
Je kan ook een afspraak maken met je huisarts. De huisarts kan je verwijzen naar iemand met wie je praten over je gevoelens en met wie je ook kan kijken of en hoe je dit bijvoorbeeld bespreekbaar maakt met je ouders. De zorg van de huisarts is gratis.
Je hebt vast ook al eens op internet gezocht naar verhalen van andere jongeren die hetzelfde voelen als jij. Als je zoekt op genderdysforie kom heel veel informatie tegen waar je hopelijk iets aan hebt. Je bent zeker niet de enige die met deze gevoelens rondloopt.
En als je graag anoniem hier over door wilt praten, kan dat. Je kan met ons op werkdagen whatsappen 06-11920306.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips!
Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl
12-12-2016 17:39
hallo, ik ben Laurens
ik ben een jongen maar ik voel me een meisje! ik heb er echt veel problemen mee! ik voel me onzeker en wil eigenlijk altijd andere kleren aan dan ik doe
29-10-2014 09:12
Hallo Bas,
Heb je er al eens met iemand over gepraat dat je je meer meisje voelt dan jongen? Praten kan erg opluchten. Je kan dan denken aan praten met je ouders, een goede vriend(in) of bijvoorbeeld je mentor op school. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt. Niet dat er dan gelijk van alles en nog wat moet gebeuren. Mensen kunnen je dan echter wel steunen en met je meedenken.
Op internet is veel informatie te vinden. Als je zoekt op genderdysforie kom je veel informatie tegen. Die informatie kan je misschien helpen om voor je zelf e.e.a. op een rijtje te krijgen in wat je voelt, wilt en denkt. En helpt je misschien ook in gesprekken met anderen.
Als je liever eerst anoniem met iemand praat, kan je met ons whatsappen, een e-mail sturen of een chatafspraak maken.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips.
Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl
24-10-2014 16:31
“Hallo
Ik ben bas ik ben een jongen ik ben 17 jaar
Ik voel me meer meisje
Als ik door de stad lopen dan wil ik liever naar meiden winkels
Ik loop er al ongeveer 3 jaar mee rond
Groetjes bas”