Homoseksualiteit

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 7038

Homoseksualiteit wil zeggen dat twee mensen van hetzelfde geslacht liefde voor elkaar voelen. Jongens die op jongens vallen worden vaak homo genoemd. Meisjes die op meisjes vallen noem je lesbisch. Sommige mensen vallen zowel op jongens als meisjes. Dan ben je bi-seksueel. Jongeren vinden het vaak moeilijk om aan hun omgeving te vertellen dat zij homoseksuele gevoelens hebben.

Hoe weet je of je homo, lesbisch of bi-seksueel bent?
Die vraag is niet zo een-twee-drie te beantwoorden. Of jij wel of niet homo- of biseksueel bent, is een gevoelskwestie en kan niemand anders voor je bepalen. Je kunt, om te beginnen, je gevoelens nader onderzoeken. Als je een jongen bent kan je jezelf bv de volgende vragen stellen: kijk ik meer naar mannen dan naar vrouwen? Word ik opgewonden van sommige jongens, fantaseer ik er wel eens over dat ik later samenleef met een man? Als meisje stel je de vragen over meisjes en als je twijfelt stel je jezelf de vragen over zowel jongens als meisjes.

De antwoorden op deze vragen zijn natuurlijk geen definitief antwoord op de vraag of je homoseksueel bent of niet. Je kan ze echter wel gebruiken als een soort leidraad

Komt homoseksualiteit vaak voor?
Ongeveer 10% van de mensen is homo-of biseksueel. Met andere woorden: van iedere 10 mensen is er gemiddeld 1 homo- of biseksueel. Je bent dus beslist niet de enige!

Sommige mensen beschouwen homoseksualiteit als een ziekte of straf van God. Dat is homoseksualiteit beslist niet. Het is een biologisch gegeven. In Nederland en België is discriminatie van homo- en biseksuelen bij de wet verboden en wordt een homoseksuele relatie net zo gezien als een relatie tussen mannen en vrouwen.

Coming out of ‘uit de kast komen’
Een coming out houdt in, dat je aan je omgeving vertelt dat je homo-of biseksuele gevoelens hebt. Een coming out is niet iets wat per se moet, het is iets wat je kunt doen op een moment dat je er aan toe bent. Vertellen dat je homo-, biseksueel of lesbisch bent is voor de meeste mensen niet makkelijk. Daarom is het belangrijk dat je het vertelt als jij je er goed bij voelt. Het is niet nodig het zeker te weten, zover dat al kan, en je hoeft ook geen vriend of vriendin te hebben. Het is moeilijk te zeggen wanneer je het het best kunt vertellen. Eigenlijk geldt dat je het het best kunt vertellen als jij er klaar voor bent en wanneer jij een goed moment gevonden hebt. Dit hangt van je eigen gevoel af.

Hoe vertel je het en aan wie?
Er zijn veel mogelijkheden om te vertellen dat je homo-, biseksueel of lesbisch bent. In een gesprek kun je, door vragen te stellen of door te verwijzen naar andere mensen, er achter komen hoe de persoon met wie je praat over homoseksualiteit denkt. Als jij je er goed bij voelt, kun je vertellen over jouw geaardheid. Andere, voor veel mensen makkelijkere, manieren zijn om het te vertellen via de mail, chat of met een brief.

Voor jezelf is het fijn om het te vertellen aan iemand die je kunt vertrouwen en van wie je (bijna) zeker weet dat hij of zij goed zal reageren. Denk hierbij aan een goede vriend of vriendin, je ouders of een vertrouwenspersoon op school. Ook hierbij kun je het best je gevoel volgen.

Reacties van anderen
De meeste mensen reageren gelukkig heel gewoon als je vertelt dat je homoseksuele gevoelens hebt. Soms reageert iemand minder goed. Als het om iemand gaat met wie je echt een band hebt, kun je proberen om “voorlichting” te geven. Sommige negatieve reacties komen voort uit onwetendheid! Soms beginnen mensen er later niet meer over. Dat wil niet altijd zeggen dat ze jouw gevoelens afwijzen. Als je er naar vraagt, blijkt vaak dat ze niet goed weten of en hoe ze er met je over kunnen praten. Begin er gewoon zelf over. Dan weten andere mensen dat ze er ook over kunnen praten en dat jij dat zelfs fijn vindt.

Als je nog met vragen zit
Als je graag wilt praten met andere homoseksuelen, vragen hebt over coming out of wordt gediscrimineerd dat kan je terecht bij onder andere het COC en bij www.comingout.nl.

Bij het COC zijn gespreksgroepen waar je andere jongeren kunt ontmoeten, met wie je kunt praten over alles rondom homo- en biseksualiteit.

Bron: Voor het schrijven van deze tekst hebben wij met toestemming gebruik gemaakt van de informatie op de site www.comingout.nl.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *