Identiteit

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 7273

Draag je liever skinny jeans of lange zwarte rokken? Ga je elke maand naar de kapper of groeien er vogelnesten op je hoofd? Ben je een meisje of een jongen, jong of oud, dik of dun? Houd je van voetbal of juist van golf? Het zijn allemaal dingen die je persoonlijkheid vorm geven. Een ander woord is identiteit.

Anders dan anderen
Jij bent een individu en alleen daarom al anders dan anderen. Dat anders-zijn wordt bepaald door hoe je eruit ziet en meer nog: hoe je je gedraagt, denkt en voelt. Identiteit is dus een heel breed begrip en iedereen vult het anders in. Het bestaat uit twee delen. Het persoonlijke niveau (daar waar je zelf iets over te zeggen hebt) en dat van de groep met wie je iets deelt (een gezin, klasgenoten, vrienden of het land waar je woont).

Belangrijk
Mensen vinden het belangrijk om een identiteit te hebben: je kunt je ermee onderscheiden van anderen en het geeft je zekerheid: je weet wie je bent. Dat geeft rust. Geruststellende gedachte: je identiteit kan zelfs nog veranderen op je tachtigste. Je hebt al een identiteit als je geboren wordt. Je karakter zit al in je genen en ook wáár je wieg staat, drukt een stempel op wie je bent. Maar vaak verandert en groeit je identiteit, door verwachtingen van anderen en door je eigen ervaringen en beslissingen. In sommige culturen krijg je alle ruimte om je eigen identiteit te vormen. In andere culturen ligt dat iets ingewikkelder. Daar hoor je zoveel mogelijk te zijn zoals je familie.

In Nederland mogen de meesten hun eigen persoonlijkheid bepalen. Vooral in de puberteit kijkt niemand er vreemd van op dat je ineens een andere smaak krijgt of heel anders gaat denken over het leven of wat er om je heen gebeurt. Vaak houd je wel rekening met reacties van anderen: je vrienden, ouders, leraren of de mensen op straat. Het liefst wil je natuurlijk dat iedereen respect voor je heeft. Of vind jij het juist leuk om te choqueren?

Problemen met je identiteit
Er zijn mensen die problemen hebben met hun identiteit. Misschien moesten ze zich van hun ouders anders gedragen dan ze zelf zouden willen. Of misschien voelen ze zich niet thuis in de religie waarin ze zijn opgevoed. Het kan ook dat je als jongen op jongens valt terwijl je al weet dat je familie daar niet blij mee zal zijn. Dan kan het prettig zijn om hier eens met iemand over te praten.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *