Leven in twee culturen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 10542

Iedereen gedraagt zich thuis anders dan bij vrienden of op school. Maar wat als er een heel groot verschil zit tussen hoe je ouders willen dat je bent en wat je zelf zou willen? Misschien mag je van je ouders geen varkensvlees eten omdat dit verboden is in de islam. Maar jij zou ook wel gewoon een frikandel met je vrienden willen eten. Dan leef je tussen twee culturen en dat kan voelen alsof je in een spagaat zit.

Cultuur is een breed begrip
Cultuur is een heel breed begrip. Het zijn bijvoorbeeld de gewoonten van een volk of een land. Maar ook hun dans, kleding, geloof, architectuur en normen en waarden (wat is goed en wat is slecht). Je cultuur kan je niet kiezen: je wordt nu eenmaal in een bepaald land of in een bepaald gezin geboren. Doordat je familie (ooit) is vertrokken uit hun geboorteland, kan het zijn dat de cultuur die bij je thuis heerst een andere is dan in het land waar je woont. Je bent dan een tweede of derde generatie migrant.

Cultuur bepaalt je identiteit
Cultuur bepaalt je identiteit: wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je denkt of voelt. Als je opgroeit in twee verschillende culturen, kun je van beide het mooiste kiezen en dat je eigen maken. Maar soms trekken die twee culturen je uit elkaar, alsof je in een spagaat zit. Dat is vooral zo als de twee culturen niet op elkaar lijken. Dat kan voor lastige situaties zorgen.

In Nederland mogen meisjes in korte rokjes en met make-up op over straat. Je wordt dan niet opgepakt of uitgescholden. Maar misschien vinden je ouders vanuit hun cultuur dat helemaal niet netjes. Wat doe je dan? Je op school omkleden en opmaken zodat je ouders er niet achter zullen komen?
Vaak krijg je ook nog eens moeilijke vragen, zoals: ‘Wat ben je nu? Nederlands of Turks/Marokkaans/Surinaams?’ Alsof je moet kiezen tussen twee culturen. En eigenlijk is geen enkel antwoord goed.

De mensen uit je eigen cultuur zullen beledigd zijn als je zegt dat je je Nederlands voelt. Of als je de regels en normen en waarden van de Nederlandse eigenlijk beter bij je vindt passen. Dan vinden ze je vernederlandst. Maar zeg je dat je je Turks/Marokkaans/Surinaams voelt, dan ben je niet goed geïntegreerd.

Wat past het beste bij je?
Je zult zelf moeten uitzoeken wat het beste bij je past, zonder dat je ruzie krijgt met je familie of dat je geen stage of baan kunt vinden. Dit is geen makkelijke weg en je kunt er flinke stress door krijgen. Als je er hoofdpijn van krijgt, laat je het er misschien maar bij zitten. Je hebt dan geen zin meer om jezelf en de wereld om je heen te verkennen. Je doet dan maar zo goed mogelijk wat van je verwacht wordt, zonder je af te vragen of dat wel is wat jij wil. En dat is nu juist zo belangrijk voor je identiteit.

Als je dingen doet of wilt doen die in de ene cultuur absoluut niet mogen, dan kan het zijn dat je daar problemen door krijgt. Misschien met andere mensen, misschien in je eigen hoofd. Het is dan vaak extra moeilijk om hulp te zoeken. Je wilt eigenlijk dat niemand er van weet. Je bent als de dood dat je ouders of een bekende van de familie erachter zal komen. Voor je het weet heb je huisarrest of krijg je een andere straf. Toch is het belangrijk dat je een manier vindt om over jouw problemen te praten. Misschien ken je toch iemand die je kunt vertrouwen? En anders kan je altijd met ons contact opnemen. Zie het kopje hieronder.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *