Religie

Wat gebeurt er na de dood? Wat is goed en wat is slecht? Wat mag wel en wat mag niet? Er zijn zoveel levensvragen, dat het soms makkelijk lijkt dat iemand zegt hoe het zit. Het geloof kan ook zo’n rol spelen. Religie geeft bijvoorbeeld regels over hoe je je hoort te gedragen. Dit kan helpen je identiteit te vormen. Maar het kan ook voor twijfel en verwarring zorgen. En in sommige gevallen zelfs voor ruzie.
Geloof als houvast
Voor veel gelovigen is hun religie een leidraad in het leven. Het biedt ze houvast. Zolang ze zich aan de voorschriften houden, zijn ze gerustgesteld. Zo leiden ze een goed leven. Maar wat nu als je anders denkt dan wat er in het heilige boek (zoals de Koran en de Bijbel) staat of wat er in de kerk of moskee wordt gezegd? Dan kan je je schuldig gaan voelen. Helemaal als daardoor je familie of vrienden vinden dat je geen goede gelovige (meer) bent.
Als geloofsregels lastig zijn
Al die regels kunnen ook lastig zijn. Soms zijn ze moeilijk om vol te houden. En misschien ben je het er ook wel niet mee eens. Misschien wil jij juist die dingen doen die volgens je geloof verboden zijn. Zoals seks voor het huwelijk, alcohol drinken en varkensvlees eten. Misschien heb jij wel helemaal geen zin om te vasten en wil je af en toe gewoon even flink vloeken. Als je daar telkens tegen moet vechten óf het stiekem doet, dan kan je daar erg ongelukkig van worden. Helemaal omdat je het moeilijk kunt delen met je ouders of vrienden die vaak hetzelfde geloof hebben.
Als je in de war raakt van tegenstrijdige gevoelens over je geloof of als je niet meer bij een geloof wilt horen, dan is het goed om met iemand te praten. Vooral iemand die jou en je familie niet kent zodat je niet bang hoeft te zijn dat jouw verhalen worden doorverteld. Dat kan iemand zijn die je al kent en je kan ook altijd met ons contact opnemen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een antwoord