Taboe

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6148

In het openbaar een wind laten of in je neus peuteren, geld stelen van je ouders of seks hebben terwijl je ouders verwachten dat je pas na je huwelijk met iemand naar bed gaat. Het zijn allemaal taboes: dingen die niet mogen of niet ‘netjes’ zijn. Eigenlijk is er niets mis met een taboe, zolang iedereen zich er aan houdt. Maar dat is bijna nooit zo.

Er wordt niet over gepraat
Als iets gênant of pijnlijk is óf het kan tot ruzie leiden, dan houden mensen er meestal hun mond over dicht. Dat is typisch iets voor een taboe: er wordt niet over gepraat. En al helemaal niet gezellig tijdens een verjaardagsfeestje. De cultuur, het geloof of een politieke partij bepaalt wat een taboe is. In veel culturen is het bijvoorbeeld een taboe dat twee mannen seks met elkaar hebben of dat een vader met zijn dochter naar bed gaat of dat mensen gaan scheiden.

Taboes zijn niet perse slecht
Taboes zijn niet slecht. Ze hebben een functie: het zijn regels die ervoor zorgen dat een groep mensen (in een land, bijvoorbeeld) elkaar niet steeds in de haren vliegen. Iedereen weet wat hij wel en niet kan doen.

Een taboe doorbreken
Jij hebt niet zoveel te zeggen over wat wel of geen taboe is. Daarom kan het een grote invloed op jouw identiteithebben. Want: wil je je wel aan zo’n taboe houden? Of doorbreek je het doordat je bijvoorbeeld homo bent? Als je ongewild een taboe breekt en je staat niet stevig in je schoenen, dan kan het een probleem worden. Je eigen ‘ik’ komt dan in de verdrukking. Misschien ga je slecht over jezelf denken? Misschien word je eenzaam omdat anderen niet meer met je willen omgaan.

Het is helemaal lastig als er bij jou thuis op heel andere dingen een taboe ligt dan buitenshuis. Je leeft dan tussen twee culturen en soms weet je niet meer wat je moet vinden of doen. Praten erover lucht vaak op. Dit kan met een vriend of vriendin maar ook met een volwassene. Als je het moeilijk vindt om het er met je ouders over te hebben, kan je praten met bijvoorbeeld je mentor of je huisarts. Zij kunnen je helpen nadenken over hoe je je zelf kunt zijn of blijven op een respectvolle manier naar je zelf en de mensen in je omgeving.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *