Wie ben ik

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 9312

Je ouders eten vlees, maar jij vindt het zielig en wilt vegetariër zijn. Het kan de grootste ruzies aan tafel opleveren. En wat doe je als al je vrienden roken, maar jij het vies en bovendien ongezond vindt? Het kan zijn dat je er dan niet meer bij hoort. Dit zijn allemaal momenten waarop je je kunt afvragen wie je eigenlijk bent en wat jij verstaat onder ‘goed of slecht’.

Uitvinden wie je bent
Mocht jij als kind zelf weten wat je aantrok naar school? Of bepaalden je ouders dat? Had jij vroeger al een mening over hoe je je haar wilde? Sommigen weten al op jonge leeftijd wat ze willen en wat niet. Bij anderen komt dat wat later. De één kopieert z’n ouders, de ander doet of vindt juist precies het tegenovergestelde. Het helpt je allebei uitvinden wie je bent. Niet dat het een makkelijke vraag is… En misschien weet je het antwoord op je tachtigste nóg niet. Bovendien: wie je bent, kan veranderen.

Eerlijk zijn tegen jezelf
Als je erachter wilt komen wie je bent, zul je moeten beginnen met eerlijk tegen jezelf te zijn. Durf jij uit te komen voor je mening en ideeën? Als je dat kunt, dan kun je op een voor jou gezonde en fijne manier je eigen ‘ik’ vormen. Soms kan die ‘ik’ je in de problemen brengen. Misschien vind je het jammer dat je anders bent dan je vrienden? Zij drinken bijvoorbeeld alcohol of roken wel eens een joint. Jij vindt dat maar niks, maar bent ook bang dat je er straks niet meer bij hoort.

Toch is het belangrijk dat je voor je eigen ‘ik’ durft uit te komen. Als je dat niet doet, kan je ontevreden over jezelf worden. Je kunt gaan twijfelen over wie je eigenlijk bent. Dit kan zo erg worden dat je in de knel raakt met jezelf. Je bent dan je identiteit kwijt.

Als je het lastig vindt om uit te vinden wie je nu eigenlijk bent of wilt zijn, kun je hier het beste met iemand over praten. Lukt dat niet met vrienden of andere mensen die je vertrouwt, dan kun je altijd met ons contact opnemen. Blijf er in elk geval niet alleen mee rondlopen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *