Besnijdenis

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 9174

Besnijdenis kan bij jongens en bij meisjes gebeuren. De soort besnijdenis verschilt. Meisjesbesnijdenis is verboden in Nederland en veel andere landen. Jongensbesnijdenis is bijna overal toegestaan.

Wat gebeurt er bij besnijdenis?
Jongens
Bij jongens wordt de voorhuid van de piemel weggesneden. Dit is een kleine operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Dat betekent dat je niet hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Meisjes
Bij meisjes is de ingreep een stuk heftiger. Bij een meisje worden de schaamlippen en/of clitoris gedeeltelijk of volledig weggesneden. Soms wordt de vagina dichtgenaaid.

Waarom worden jongens en meisjes besneden?
Jongens
Jongens worden om medische redenen of vanwege hun geloof besneden. Als medische reden kan het zijn dat de voorhuid te strak om de eikel zit. Dit is erg pijnlijk en onhygiënisch omdat er vuil tussen de eikel en voorhuid blijft zitten. Dit kan makkelijk worden opgelost door de voorhuid te verwijderen.

Zowel binnen het Jodendom als de Islam is besnijdenis een gebruik.

Jodendom: In het Jodendom is het traditie dat jongetjes op de achtste dag na hun geboorte worden besneden. Als dit gebeurd is hoort een jongen echt bij de joodse gemeenschap.

Islam: bij de Islam is het niet verplicht om jongens te besnijden, maar het wordt wel vaak gedaan. Dit moet dan gebeuren voordat de jongen 13 jaar oud is.

Meisjes
Meisjesbesnijdenis is een traditie die in sommige Aziatische en Afrikaanse landen voorkomt. De besnijdenis gebeurt op jonge leeftijd, soms vlak na de geboorte, soms later. Maar in ieder geval vóór het meisje in de puberteit komt. Dit gebeurt omdat de mensen van die cultuur vinden dat de besnijdenis er voor zorgt dat vrouwen rein (schoon) zijn tijdens en voor hun huwelijk. De ouders laten hun dochter besnijden zodat ze met een goede man kan trouwen. Meisjes die niet besneden worden, zijn volgens die cultuur ‘niet goed’. Ook wordt er soms gezegd dat besnijdenis zorgt voor een betere vruchtbaarheid bij de vrouw, dat is niet waar. Een andere reden is dat het wegsnijden van de clitoris zorgt dat de vrouw geen plezier meer kan beleven aan seks. In sommige culturen vinden ze namelijk dat alleen mannen seks fijn mogen vinden.

Wat zijn de gevolgen van besnijdenis?
Jongens
De een zegt dat de eikel gevoeliger wordt. De ander zegt juist dat de eikel ongevoeliger wordt.

Sommige jongens en mannen hebben het gevoel dat hun piemel misvormd is doordat ze geen voorhuid meer hebben. Zij kunnen hier psychische problemen door ontwikkelen.

Meisjes
De gevolgen van meisjesbesnijdenis zijn iets heftiger. De meisjes worden vaak zonder verdoving besneden. Dat doet natuurlijk heel veel pijn. Verder is er nog het gevaar op een infectie. Door bacteriën tijdens de besnijdenis of vlak daarna kan de boel gaan ontsteken. Dit zorgt voor een erg pijnlijk gevoel tijdens het plassen of tijdens het vrijen. Zo’n infectie kan ook bij de eileiders komen, dan kan een meisje onvruchtbaar raken.

Doordat de meisjesbesnijdenis zonder verdoving is, is het vaak erg traumatisch. Een meisje kan er lang nachtmerries aan overhouden, erg bang worden en depressief raken. Ook kan het zo zijn dat het meisje geen plezier meer beleeft aan seks.

Wat kan je doen als je last hebt van de besnijdenis?
Ben jij besneden en heb je hier last van (lichamelijk of psychisch), bespreek dit met iemand die je vertrouwt. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn of bijvoorbeeld iemand die je vertrouwt van school of werk. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt.

Als een meisje besneden is of gaat worden
Ken je iemand die besneden gaat worden en het is een meisje, weet dan dat dit in Nederland verboden is. Je kan het meisje hier op wijzen en kan dit ook bespreken met een volwassene. Of je helpt het meisje door haar te stimuleren dit te bespreken met een volwassene. Dit kan iemand uit jou of haar directe omgeving zijn. Het meisje kan altijd terecht bij haar huisarts. Het meisje of jij kan aangifte van lichamelijk geweld doen bij de politie.

Jongensbesnijdenis is in Nederland niet verboden.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

 1. 25-02-2015 12:23

  Beste Anoniem,

  Wat goed dat je hulp zoekt voor je vriendin. Mijn advies is om je vriendin dringend aan te raden om een afspraak met haar huisarts te maken om over haar gevoelens te praten. Haar huisarts kan met haar kijken hoe zij zich beter kan gaan voelen en welke oplossingen daar voor zijn die niet met snijden of zelfmoord te maken hebben. Mensen die zich snijden of aan zelfmoord denken zitten vaak zo diep in de put dat zij geen andere oplossing zien. Gelukkig blijken die er vaak wel te zijn. Daar hebben ze dan alleen vaak wel hulp bij nodig. Het zou ook heel fijn zijn als zij haar ouders hierover vertelt.

  Je kan je vriendin ook wijzen op de site http://www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die denken aan zelfdoding. Je vriendin kan hier anoniem chatten of bellen en ook zij kunnen goed met haar meedenken.

  Behalve haar bovenstaande adviezen geven, is het voor je vriendin waarschijnlijk heel erg fijn dat zij met jou praten kan en dat jullie ook samen leuke dingen kunnen doen. Als je je echt erge zorgen om haar gaat maken en zij niet iets doet met bovenstaande adviezen, dan raad ik jou aan hier over te praten met bv je ouders of mentor op school of met de ouders van je vriendin. Dit is niet iets wat jij (en zij) in je eentje kan oplossen. Dit kan je ook tegen je vriendin zeggen. Dat je het niet doet om haar te verraden, maar om haar te helpen.

  Ik hoop dat je met deze adviezen verder kunt. Als je het prettig vindt om hier over door te praten, kan je met ons whatsappen op 06-11920306 of een mailtje sturen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 22-02-2015 23:10

  Mijn vriendin snijdt haar eigen en wil zelfmoord plegen omdat ze volgens haar alles fout doet en iedereen depresief maakt, help me alstublieft.

  Door: anoniem

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *