Overgewicht en ondergewicht

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 8477

Als je je broek niet meer dicht krijgt kan dat aan twee dingen liggen: je broek is gekrompen of jij bent aangekomen. Maar het kan ook zijn dat alles slobbert om je lijf. De één heeft misschien overgewicht, de ander juist ondergewicht. Hoe kan je in de gaten houden dat je niet te dik of juist te dun bent?

Blijf in balans
Er is natuurlijk niets mis met dikker worden als je heel dun bent. Of met afvallen als je heel dik bent. Maar probeer erachter te komen waar het door komt. Waardoor kom je aan? Of waarom wil je afvallen? Als je meisjeslichaam verandert door de puberteit in een vrouwenlichaam en je krijgt bijvoorbeeld bredere heupen en grotere borsten, dan ga je ook meer wegen. Aan de lijn doen, is dan eigenlijk ongezond. Je kunt maar beter wennen aan je veranderende lichaam. Maar als je zwaarder wordt omdat je veel snoept en snackt en weinig sport, dan krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt. Dan kun je overgewicht krijgen.

Lichamelijke klachten door een ongezond gewicht
Je zou trouwens niet de enige zijn met een paar kilootjes te veel. Eén op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht. Maar het is niet gezond: je kunt last krijgen van je knieën, voeten of rug. Vaak ben je dan ook kortademig, snurk je, heb je hoofdpijn, slaap je moeilijk of slecht, heb je last van je huid en een hoog cholesterol. En je heb meer kans op suikerziekte of een hart- of vaatziekte. Als je wilt weten of je echt overgewicht hebt, dan kun je dat berekenen met de body mass index (BMI). Klik dan op www.voedingscentrum.nl

Als je wilt afvallen, doe dat dan op een verstandige manier. Het is soms goed om geen chips en snoep te eten, maar maaltijden weglaten werkt averechts. Zorg ook dat het geen obsessie wordt. Er zijn al genoeg jongeren met een eetstoornis. Zorg ervoor dat je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Je wilt toch niet flauwvallen tijdens de les? Als je het serieus en gezond wilt aanpakken, ga dan naar de huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een diëtiste.

Als je al jaren te dik of juist heel dun bent, terwijl je heel gezond eet en genoeg beweegt, dan kan dat erg frustrerend zijn. Of misschien schaam je je voor je lichaam en wil je daarom geen teamsport doen waarbij anderen je in je ondergoed zien? Of durf je daardoor niet verder te gaan dan zoenen met je vriendje of vriendinnetje? Als je er ook nog om gepest wordt, kan je je knap beroerd gaan voelen. En vaak werkt het zo dat als je somber bent, je juist zin krijgt om te gaan eten of juist helemaal geen trek hebt. Als je dat merkt, is het goed hier eens met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn uit je directe omgeving zoals je ouders, vriend(in), of bijvoorbeeld je mentor of vertrouwenspersoon op school, of de huisarts. Je mag ook altijd met ons contact opnemen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

10 reacties

 1. 27-05-2016 16:07

  Beste Anoniem,

  Je BMI is inderdaad laag. Je wilt graag aankomen en hebt ook al verschillende pogingen gedaan zonder resultaat. Fijn dat je zo op je gezondheid let.
  Weten je ouders dat je hier mee bezig bent? Ik denk dat het goed is om het met hun of iemand anders die je vertrouwt hierover te praten. Je kan samen kijken wat een gezonde en goede manier is om meer aan te komen. En ik denk dat het ook goed is om bv je huisarts te laten kijken of je BMI nu zo laag is dat het eventueel schadelijk voor je ontwikkeling zou zijn. Je bent nog jong en in de groei, je huisarts kan je een verantwoord advies geven.

  Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Als je nog vragen hebt, kan je ons altijd bereiken via Whatsapp, e-mail of chat.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja
 2. 23-05-2016 21:11

  Ik ben trouwens 13 jaar

  Door: Anoniem
 3. 23-05-2016 21:09

  Hallo,
  Ik ben ongeveer 167 cm en ben rond de 41 kg. Mijn BMI is 14,7, te laag dus. Maar ik probeer al heel lang aan te komen maar het lukt gewoonweg niet. Ik had begin dit jaar nog een lichte snoepverslaving maar ik ben daar nu mee gestopt en probeer nu al een tijdje gezond aan te komen. Met gezond eten, smoothies van groente en/of fruit, water, salades etc. Uiteraard eet ik ook af en toe wel iets ongezonds maar veel minder dan begin dit jaar. Maar dit ”gezonde” dieet werkt ook al niet. Ik ben al heel erg dun sinds ik het me kan herinneren maar kom maar niet aan. Wat kan ik doen?

  Door: Anoniem
 4. 06-10-2014 12:42

  Beste Sara,

  Op http://www.voedingscentrum.nl kan je berekenen of gewicht goed is voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Ik heb even gekeken en er wordt gezegd dat je te licht bent. Verder afvallen is dus zeker niet nodig en misschien zelfs wel ongezond.
  Je bent 13 jaar en in de groei. Juist dan is het erg belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is belangrijk voor je botten, spieren enz maar ook voor hoe je je psychisch voelt. Dus of je lekker in je vel zit.

  Ik raad je aan om met iemand die je vertrouwt te praten over je wens verder af te vallen. Bv met je ouders. Is er een reden dat je verder af wilt vallen? Dat is ook belangrijk om met je ouders te bespreken.
  Je kan ons ook een whatsappje sturen als je wilt (06-11920306) of een e-mailtje mocht je hier over door willen praten of meer vragen hebben.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 5. 06-10-2014 12:36

  Hallo Iemand,

  Je geeft zelf al aan dat je weet dat je op het randje van ondergewicht zit. Je zit in de 3e klas, dan ben je waarschijnlijk 15 of 16 jaar en nog in de groei. Het is altijd belangrijk dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Helemaal als je nog in de groei bent. Je hebt genoeg gezonde voedingsstoffen nodig voor zowel je lichamelijke als je psychische ontwikkeling. Niet alleen nu maar je legt door nu gezond en voldoende te eten ook een basis voor de toekomst.

  Op school sla je vaak de lunch over. Dat doen je vriendinnen ook en het gebeurt gewoon. Mijn advies is om jezelf elke dag voor te nemen wel te lunchen. Maak er een bewuste keuze van, dan is het makkelijke om je er aan te houden. Wat je vriendinnen doen, is de keus van je vriendinnen.
  Je kan eens op http://www.voedingscentrum.nl kijken of je lengte past bij je gewicht en je leeftijd en wat een gezond eetpatroon is.

  Mocht je hierover door willen praten dan kan je met ons whatsappen (06-11920306) of een mailtje sturen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 6. 03-10-2014 13:19

  hallo, ik ben 13 jaar en ben …en weeg .. help ik ben te dik ik wil er sws 5 kilo of help mee!!!!!!
  😥

  sara

  Door: Sara
 7. 02-10-2014 16:47

  hoi,
  ik ben … en weeg .. kilo.
  ik zit net op het randje van ondergewicht ik weet het.
  maar nu sla ik elke dag op school mijn lunch over.
  ik wil het helemaal niet, maar het gebeurd gewoon..
  ik zit in de 3e klas en al mijn vriendinnen doen het

  Door: Iemand
 8. 30-09-2014 12:25

  Beste Veertjjee,

  Ik raad je aan om op http://www.voedingscentrum.nl je BMI te berekenen. Dit is een maat om te bekijken of je lengte en gewicht gezond zijn voor iemand van jouw leeftijd.
  Mocht je BMI ongezond zijn dan raad ik je aan om samen met bv je ouders en/of de huisarts te kijken wat je kan doen om op een gezonder gewicht te komen. Op eigen houtje flink gaan afvallen, is niet aan te raden. Ik weet niet hoe oud je bent. Als je nog in de groei bent is het erg belangrijk om voldoende voedingsstoffen (Vitamines, mineralen, vezels etc) binnen te krijgen. Dat is belangrijk voor zowel je lichamelijke als geestelijke ontwikkeling.

  Ik hoop dat je met bovenstaande tip verder kan. Mocht je vragen hebben dan kan je ons een mailtje sturen of met ons whatsappen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 9. 28-09-2014 21:27

  Hey, mn lengte is … en gewicht ….. ik probeer af te vallen maar het lukt niet. Iemand tips?”

  Door: veertjjee
 10. 02-01-2014 12:35

  Beste Egel,

  Ik adviseer je om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan jou vertellen hoe je gewicht kunt kwijt raken zonder dat het je geld kost.
  Je schrijft dat je graag 25 kilo wil verliezen. Een belangrijke tip is om je doelen haalbaar te houden, dus om eerst proberen bv te kijken hoe je 5 kilo kunt afvallen. Dan wordt je doel overzichtelijk en ook makkelijker te behalen.

  Veel succes en als je vragen hebt of er langer over door wil praten, kun je altijd met ons appen, mailen of chatten.
  Groeten,
  Isja

  Door: Isja Mindmasters

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *