Schaamte

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 7450

Wanneer wilde jij voor het laatst het liefst door de grond zakken? Toen je haar meevroeg naar de film en ze keihard ‘nee’ zei? Of toen je ineens ongesteld werd en er een bloedvlek in je broek zat? Iedereen schaamt zich wel eens. Meestal ben je het wel snel weer vergeten. Maar wat als je je zo schaamt dat je daardoor een heleboel dingen niet durft?

Vervelend gevoel
Een rood hoofd krijgen en niets meer weten te zeggen. Vaak durf je ook niemand meer aan te kijken. Je schamen is een vreselijk gevoel. Toch gebeurt het iedereen wel eens. De meeste mensen schamen zich als ze iets doen waarvan ze denken dat anderen het raar zullen vinden. Of als je denkt dat je anders bent dan de rest. Als iemand bijvoorbeeld iets zegt over je kleren die anders zijn dan van de meeste, dan kun je je rot gaan voelen over wie je bent. Je schaamt je. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Jij bent gewoon wie jij bent en iedereen is anders.

Je kunt je ook schamen voor wat iemand anders doet: je ouders of misschien wel een broer of een zus. Misschien doen ze gek of zijn ze ‘anders’. Je kunt je dan schamen omdat je bang bent dan anderen jou hierdoor ook raar vinden.

Het kan ook zijn dat je iets hebt gedaan dat niet door de beugel kan: iets vernield, bijvoorbeeld. Als iemand daar dan iets van zegt, kun je je schamen omdat je weet dat je iets slechts hebt gedaan. Dan is schamen wel een nuttig gevoel: zo doe je het een volgende keer misschien niet meer.

Als schaamte je leven verpest
Als je je ergens voor schaamt, is het altijd goed om je af te vragen of het logisch is. Als je iets hebt gedaan wat niet mag, dan kan het terecht zijn dat je je schaamt. Maar als je je schaamt omdat iemand jou het gevoel geeft dat je anders bent of bang bent om iets verkeerd te zeggen in de klas, dan is dat heel vervelend. Het tast je zelfvertrouwen aan. Je kunt dan misschien niet meer genieten van dagelijkse dingen. Misschien durf je niet meer naar school en ga je spijbelen. Of heb je moeite met te zeggen wat je denkt? Als je je hierdoor steeds naarder gaat voelen en je jezelf gaat afzonderen, praat er dan eens met iemand over die je vertrouwt. Hij of zij kan je vertellen dat het helemaal niet nodig is om je te schamen. Probeer sterk te blijven en laat je niet kisten door wat anderen zeggen of doen. Als je je vaak schaamt en je wil daar eens met een professional over praten dan kun je ons mailen of met ons whatsappen. Wij kunnen dan samen kijken hoe we je kunnen helpen om hier vanaf te komen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *