Seksuele ontwikkeling

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 6003

Niet alleen je eigen lichaam verandert, maar ook hoe je naar anderen gaat kijken. Die ene jongen in de klas heeft toch wel een erg lekker kontje. En die borsten van het buurmeisje… Misschien heb je wel eens getongzoend of andere seksuele dingen gedaan met jezelf of met iemand anders? Of fantaseer je er alleen over? Het hoort allemaal bij je seksuele ontwikkeling.

De seksuele ontwikkeling van peuter tot (jong)volwassen
Dat meisjes en jongens er onder hun kleren anders uitzien, dat weet je al jaren. Dat heb je al als peuter geleerd. Op die leeftijd schaam je je nog nergens voor en in je blote billen lopen, vind je heel normaal. In deze fase leer je ook je eerste vieze woorden. Vanaf je vierde tot je achtste raak je steeds meer geïnteresseerd in andere kinderen en ontwikkel je vriendschappen. Op deze leeftijd word je je nog bewuster van de verschillen tussen jongens en meisjes. Misschien ga je vanaf nu liever met meisjes om of juist liever met jongens. Je gaat vragen stellen over waar baby’s vandaan komen. Voortplanting wordt interessant. Misschien speel je wel vadertje en moeder of doktertje? Daar is niets mis mee, zolang niemand tot zulke spelletjes wordt gedwongen en iedereen ongeveer even oud is. Ook dit hoort allemaal bij je seksuele ontwikkeling.

Tussen je negende en dertiende begint de puberteit. Nu vind je die spelletjes ineens een beetje raar. Je schaamt je er misschien wel voor. Wel worden blote mensen op de tv of in tijdschriften steeds interessanter en je kunt ook gaan fantaseren en dromen over seks. Sommige jongens en meisjes beginnen op deze leeftijd aan zelfbevrediging. Al deze ontwikkelingen zijn helemaal normaal (maar ook als je het niet doet).

Tussen je dertiende en zestiende gaat je lichaam ineens heel hard groeien en veranderen. Je begint lichamelijk steeds meer op een volwassen vrouw of man te lijken. Deze veranderingen kunnen je onzeker maken. Want wat als je groeiende borsten vooral pijn doen of dat je het vervelend vindt dat iedereen er naar zit te kijken? Voor jongens kan het irritant zijn dat hun stem overslaat of ze ineens heel erg zijn gegroeid en ze nog niet gewend zijn aan hun lange armen en benen. Daardoor zien ze er slomer uit dan ze zijn. Het kan ook zijn dat je niet blij bent met het lichaam dat je nu hebt omdat het niet net zo is als dat van mensen op tv en in reclames.

Al deze veranderingen komen door de puberteit. Alle hormonen die dan door je lichaam gieren, veranderen niet alleen je buitenkant, maar ook je gedrag en gevoelens. Ben jij als puber vaak snel geïrriteerd terwijl niet precies duidelijk is waardoor dat komt? Dat is helemaal normaal en je moet leren om met deze gevoelens om te gaan. Dit is zeker niet makkelijk, maar het zal met ups en downs steeds beter gaan.

Tussen je 16e en je 18e ga je steeds beter weten wat je wel en niet leuk vindt op seksueel gebied. De een is daar al heel jong nieuwsgierig naar en wil snel alles uitproberen. De ander heeft wat meer tijd nodig. Zo kan het dat je vriend(in) al wel eens verkering heeft gehad, maar jij nog niet. Of heb je nu zelf enorm liefdesverdriet? Maak je geen zorgen: alles gaat bij iedereen op een andere manier. Na je achttiende zal je merken dat langzaam duidelijk wordt wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je ontwikkelt een zelfbeeld. Misschien kom je er nu (of al eerder) achter dat je als jongen op jongens valt (homoseksueel) of als meisje op meisjes (lesbisch). Heb je het idee of weet je zeker dat je ouders daar niet blij mee zullen zijn? Dan kan het opluchten om er met iemand over te praten. Ook als er andere dingen in je seksuele ontwikkeling zijn, waar je je vervelend over voelt of waar je vragen over hebt. Je kunt bijvoorbeeld praten met een goede vriend of vriendin, een familielid, de vertrouwenspersoon op school of je huisarts. Je mag ook altijd met ons contact opnemen. Zie het kopje hieronder.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

  1. 16-04-2015 07:56

    Hallo Anoniem,

    Dat wordt inderdaad wel gezegd. Als je bijvoorbeeld onzeker bent over je zelf is het vaak lastiger om een ander te vertrouwen. En dat vertrouwen over en weer is wel belangrijk om een gezonde relatie op te bouwen. Door je onzekerheid kan het bijvoorbeeld lastig zijn om te geloven dat de ander echt van je houdt. Als je problemen hebt met je zelfbeeld hoef je zeker niet alleen te blijven. Ze zeggen ook niet voor niks ‘op ieder potje past een dekseltje’.

    Ik kan mij voorstellen dat je je zelfbeeld wilt versterken. Lees voor tips bv ons artikel over helpende en niet helpende gedachten (onder het kopje Dip). En soms kan professionele hulp helpen. Je huisarts of bv een mentor op school kan je vertellen waar je begeleiding kan krijgen om meer zelfverzekerd in het leven te staan.

    Ik hoop dat je hier weer verder mee kunt!

    Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

    Door: Isja Mindmasters
  2. 14-04-2015 19:55

    hoi,
    iedereen zegt altijd dat niemand van je kan houden als je niet eerst van jezelf leer houden… ik heb al jaren problemen met mijn zelfbeeld, maar dit betekent toch niet dat ik altijd alleen zal blijven?

    Door: anoniem

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *