Zelfbeschadiging

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 24084

Kras je wel eens met iets scherps in je arm? Of doe je jezelf op een andere manier pijn? Er zijn verschillende redenen waarom mensen dit doen. Misschien weet je heel goed waarom je dat doet, maar het kan ook dat je dit doet zonder dat je het zelf begrijpt.

Waarom beschadigen mensen zichzelf?
Je beschadigt jezelf niet zomaar. Heb je soms iets heel naars meegemaakt waar je niet met anderen over durft te praten? Word je overspoeld door allerlei akelige herinneringen of gevoelens waar je moeilijk mee overweg kunt? Dan doe je jezelf misschien lichamelijk pijn zodat de pijn die je van binnen voelt eventjes minder wordt. Daardoor lijkt het misschien alsof je je gevoelens weer de baas bent. Of straf jij jezelf op deze manier omdat wat jij voelt en wilt niet hetzelfde is als wat anderen van je verwachten? Of ben jij misschien heel depressief en is dit de enige manier om nog iets te voelen?

Het lijkt misschien voor jou alsof jezelf pijn doen je problemen minder maakt. Maar: je krijgt er eigenlijk weer nieuwe problemen bij. Want je littekens voor anderen verbergen, levert weer nieuwe spanning en onzekerheid op. En natuurlijk is het niet goed voor je lichamelijke gezondheid. Als het een gewoonte wordt om zo met spanningen om te gaan, dan wordt het steeds moeilijker om een gezondere oplossing te vinden.

Zoek hulp!
Je vindt het misschien moeilijk om hulp te zoeken, omdat mensen in je omgeving misschien boos werden toen ze zagen dat je jezelf verwond had. Toch heb je hulp nodig. Want zelfbeschadiging kan doorbroken worden als de spanning waar je mee worstelt in woorden uitgedrukt kan worden. Met hulp van anderen kun je leren op een andere manier met moeilijke gevoelens om te gaan. Voorkom dat het een gewoonte wordt die je leven steeds meer gaat beheersen. Probeer iemand in je eigen omgeving in vertrouwen te nemen. Of ga naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een hulpverlener. Wil je liever eerst anoniem met iemand praten of vragen stellen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

39 reacties

  1. 15-08-2020 13:32

    Mijn vriend en ik kregen een zeer ernstig gevecht dat leidde tot onze breuk, ik maakte me zorgen over onze relatie omdat ik zoveel van mijn vriend hou en hem niet wilde verliezen, dus besloot ik een oplossing op internet te zoeken toen ik zag verschillende getuigenissen van mensen die Heer Bubuza bedankten voor het herenigen van hun relatie, dus ik nam onmiddellijk contact op met Heer Bubuza op whatsapp: 1 505 569 0396 en vertelde hem mijn relatieproblemen, hij reageerde en beloofde me te helpen. Hij verzekerde me dat ik de resultaten binnen 12 tot 16 uur zal zien. Ik deed wat hij me had opgedragen, 15 uur later belde mijn vriend me huilend op en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Lord Bubuza is geweldig en ik kan niet stoppen hem te bedanken. Cantant hem voor relatiehulp via whatsapp: 1505569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

    Door: Rebeca Zaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *