Zelfmoord

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 13243

Denk je wel eens ‘was ik maar dood’? Heb je ook wel eens geprobeerd er zelf een eind aan te maken? Er zijn jaarlijks jongeren die een zelfmoordpoging doen. Maar er zijn gelukkig meer jongeren met zelfmoordgedachten die weer zin in het leven krijgen en blij zijn dat ze niet de stap hebben gezet een eind aan hun leven te maken.

Als het je allemaal te veel wordt
Soms heb je van die dagen dat het je allemaal te veel wordt. Je ziet geen oplossing voor de problemen die je hebt. Of je voelt je zo eenzaam of somber dat je je niet meer kunt voorstellen dat je ooit nog plezier zult kunnen maken. Dan kan er zo’n gedachte door je hoofd flitsen dat je wel dood zou willen. Of dat je een eind aan je leven zou willen maken.

Meestal blijft het bij een keer zo’n gedachte en kan je je een volgend moment al niet meer voorstellen dat je zoiets durfde te denken. Maar het kan ook zijn dat de gedachte steeds weer terugkomt. Daar word je niet vrolijker van. Sterker nog: hiervan raak je nog meer in de put.

Gelukkig blijft het bij de meesten alleen bij denken aan de dood. Maar er zijn er ook jongeren die proberen zichzelf van het leven te beroven. De een doet dat heel impulsief, bijvoorbeeld na een heel erge ruzie met iemand die belangrijk voor hem of haar is. Of omdat ze in paniek zijn geraakt. Soms zijn ze dan onder invloed van alcohol of drugs. Die middelen kunnen gevoelens van verdriet of andere negatieve gedachten erger maken. Ook kun je door alcohol en drugs vaak minder goed denken. Andere oplossingen dan de dood lijken er dan niet meer te zijn. En ook denk je dan niet goed na over de ernstige gevolgen van zo’n poging voor jezelf en anderen. Je kunt gewond raken of heel erg ziek. En je laat de mensen die om je geven heel erg schrikken.

Veel jongeren die een zelfmoordpoging overleefd hebben, zeggen dat ze eigenlijk niet echt dood wilden. Maar ze wilden hun pijn en verdriet niet meer voelen.

Blijf niet alleen met je gevoelens rondlopen; zoek hulp!
Veel jongeren vinden het moeilijk om hardop te zeggen dat ze wel dood zouden willen omdat ze denken dat anderen dit niet zullen begrijpen. Daardoor gaan ze zich nog eenzamer voelen en lijkt hun situatie nog uitzichtlozer. Terwijl het juist kan helpen om uit te spreken dat je niet meer weet hoe het verder moet. Met de hulp van anderen kun je er vaak wel uitkomen. Er zijn vaak meer oplossingen dan je zelf kunt bedenken als je het moeilijk hebt. Ook zijn er allerlei mogelijkheden om sombere gevoelens of terugkerende zelfmoordgedachten te verminderen. Bij de meeste jongeren verdwijnen de zelfmoordgedachten en zelfmoordplannen uiteindelijk volledig. Belangrijk is dus dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Probeer iemand in vertrouwen te nemen. Familie, vrienden, de mentor op school, de huisarts. De huiarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een hulpverlener. Als je liever eerst anoniem met een onbekende praat, kun je altijd contact met ons openemen.

Je kunt ook anoniem contact opnemen met 113 zelfmoord preventie via www.113.nl. Dit is een hulplijn waar je 24 uur per dag terecht kunt als je zelfmoordgedachten hebt. Je kunt hier chatten en ook telefonisch terecht 0900-0113.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

14 reacties

 1. 18-02-2016 11:00

  Beste V,

  Wat ontzettend jammer dat je de ervaring hebt dat professionele hulp niet helpt. Er zijn gelukkig genoeg andere mensen die wel goede hulp hebben ontvangen van professionals of mensen in hun directe omgeving. Misschien heb jij net niet de goede klik gehad met de mensen die je wilden helpen. Ik raad je dan ook dringend aan om een afspraak te maken met je huisarts om (opnieuw) te kijken waar je terecht kan. En bezoek ook de site http://www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die gedachten aan zelfdoding hebben. Je vindt er allerlei informatie en kan er ook chatten en een cursus volgen.
  Met ons whatsappen mag natuurlijk ook altijd 06-11920306.

  Beste V, zoek alsjeblieft hulp. Het kan nu uitzichtloos lijken. Weet dat er altijd mensen zijn die je kunnen en willen helpen.

  Ik wens je alle goeds!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja
 2. 16-02-2016 14:49

  Praten helpt niet en professionele hulp ook niet. Ze houden je van alles voor maar her komt nooit uit.. Vind t niet zo gek dat mensen zelfmoord plegen, zelf sta ik ook op het punt om bij die groep te horen.

  Door: V
 3. 08-10-2015 07:22

  Beste Johan,

  Wat moet dat ontzettend moeilijk voor je zijn om je zus zo te zien lijden. Je zegt dat zij alle hulp weigert en dat maakt het natuurlijk nog lastiger. Mensen die zeggen niet langer te willen leven, zijn vaak zo wanhopig dat zij geen andere oplossingen meer zien. Terwijl die er vaak wel zijn.
  Misschien heb je het al gedaan, maar zo niet dan raad ik je dringend aan om tegen je ouders te zeggen wat je zus gezegd heeft. Bespreek ook met de huisarts wat jullie in deze situatie kunnen doen. Zowel voor je zus als voor jou en je ouders. Als artsen zien dat het niet goed gaat met iemand en dat die persoon een gevaar vormt voor zichzelf, dan kan iemand (gedwongen) worden opgenomen. Dan wordt er heel goed op je zus gelet en krijgt zij de goede zorg.

  Kijk ook eens op http://www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die gedachten aan zelfdoding hebben. Ook familie kan hier terecht.

  Johan, ik wens je heel veel sterkte in deze verdrietige situatie. Ik hoop dat je verder kan met mijn tips. Mocht je hier over door willen praten, dan kan je ook met ons appen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 07-10-2015 10:15

  Dag mensen,
  Ik schrijf dit hier omdat ik zelf ten einde raad ben, en mentaal het niet meer aankan, en een uitlaatklep nodig heb. Mijn zus heeft me gister recht in mn gezicht gezegt niet meer te willen leven. Wegens haar privacy ga ik niet verder in waarom of hoe of wat, maar ze weigert alle hulp, van zowel instanties, als van familie. Ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan. Ik probeer me zelfs al mentaal te proberen voorbereiden op het ergste geval, maar dat wil ik eigelijk ook niet.
  Ik heb haar aangeboden haar te willen helpen waar ik kan, en dat ik er altijd voor haar ben, maar
  ze geeft nergens aan toe. Ik weet niet of ik dit allemaal nog mentaal kan trekken. Vooral op het moment dat het…. Het voelt zo kut om je bloedeigen zus te te zien aftakelen, en ik trek het gewoon niet meer.”

  Door: Johan
 5. 20-07-2015 09:30

  Beste Dj,
  Wat heb jij een zware tijd achter de rug zeg! En zo te lezen is het nog niet voorbij.
  Je bent veel mensen kwijtgeraakt en hebt het gevoel dat niemand echt van je houdt. Terwijl jij jezelf wel altijd inzet voor anderen. Dat lijkt mij een heel eenzaam gevoel. Blijf hier niet alleen mee rondlopen! Er zijn mensen die je kunnen helpen om je beter te voelen.
  Jouw huisarts weet waar die mensen te vinden zijn. Hij of zij heeft waarschijnlijk een POH-ggz in dienst, iemand met wie je over je problemen kan praten.
  Voor de problemen van je moeder kan je contact opnemenm et 113 online (www.113online.nl). Zij hebben heel veel ervaring met mensen die niet meer willen leven, en met hun familie. Zij bieden een luisterend oor voor je moeder en jou en als je wil kunnen ze ook advies geven.
  Beste DJ, je schrijft dat je de mensen om je heen steunt. Steun nu ook jezelf en praat met iemand over je problemen.
  Groetjes van Isja van Mindmasters

  Door: Isja van mindmasters
 6. 18-07-2015 22:21

  Zusje kwijt sinds 14 december 2014. Ik heb haar verteld dat haar man aan me heeft gezeten. Was het maar waar wat die stomme man zegt: ik heb hem besprongen. Was het maar waar. Helaas is het niet zo. Haar baby kwijt (geboren 14 juli 2015). Haar kater kwijt, mijn beste maatje. Ik ben sinds begin februari 2015 me ex schoonmoeder kwijt. Deze huis en wijk maakt mij kapot. Ik probeer elke maand weer te verhuizen. Lukt niet. Ow. En mijn moeder belde wil zelfmoord plegen vanwege haar lichamelijke pijn. En wanneer ze dat doet heb ik niemand meer.
  Ik zet me altijd in voor mensen waar ik van hou. Ze houden niet van me. Waar is de daad? Niemand vind mij belangrijk. Al helemaal de mensen niet die ik kwijt ben geraakt

  Door: dj
 7. 29-12-2014 13:47

  Beste Jeanette,
  Wat een ontzettend vervelende situatie. Je geeft duidelijk aan dat je hulp nodig hebt en geholpen wil worden, maar tot nu toe is het nog niet gelukt bij de juiste hulp terecht te komen.
  Ik adviseer je dringend opnieuw een afspraak maken met je huisarts en er daarbij zeker van te zijn dat de aio de afspraak dit keer niet overneemt. Je huisarts kan je adviseren over wat nu het beste bij jou past. Mocht je huisarts deze week niet kunnen vanwege de feestdagen, neem dan contact op met 113 online via http://www.113online.nl Zij hebben enorm veel ervaring met mensen die met dezelfde soort gedachten rondlopen als jij, de goede weg op te helpen.
  Ik hoop dat dit lukt en dat je snel ondersteuning krijgt waar je iets aan hebt.
  Heel veel sterkte Jeanette!
  Veel groeten,
  Isja

  Door: Isja Mindmasters
 8. 29-12-2014 11:29

  Hallo meisje,

  Wat moet jij het zwaar hebben dat je rondloopt met de gedachte dood te willen. Ik raad je dringend aan om hier met iemand uit je omgeving over te praten, bijvoorbeeld je ouders, een goede vriendin of iemand van school. Praten lucht op en soms zijn problemen gewoon zo zwaar dat je er in je eentje niet uit komt. En dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg mensen die je kunnen en willen helpen. Mensen die jou zeker de moeite waard vinden!
  Ik raad je ook dringend aan om een afspraak te maken met je huisarts en daar te vertellen hoe je je voelt. Je huisarts kan je naar de juiste hulp en begeleiding doorverwijzen.

  Tot slot wil ik je graag wijzen op de site http://www.113onlline.nl. Dit is een site voor mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding. Je kan daar chatten en je verhaal kwijt.
  Uiteraard kan je ook met ons whatsappen.

  Lief meisje, blijf niet alleen met je nare gedachten en gevoelens rondlopen!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 9. 27-12-2014 09:15

  Na in april een serieuze poging te hebben gedaan, die ik ternauwernood heb overleefd loop ik nog altijd rond met zelfmoordneigin gen! Heb ruim 1 maand in opname gezeten, maar dit heet helaas weinig gebracht. Moest na mijn opname kiezen uit 2 ” bedrijven ” vwb nazorg. Echter dit was zo onduidelijk, dat nu na ruim 9 maanden ik van niemand nog niets heb vernomen. Zelf ben ik naar mijn huisarts gestapt, daar kreeg ik een aio die letterlijk dicht viel en niks wist uit te brengen!
  Zo zou ik graag eens gaan winkelen in Eindhoven, maar dit mijd ik aangezien ik bang ben, dat ik voor de trein zal springen.
  In mijn omgeving/ familie heb ik dit ook aangegeven maar die reageerden nogal laconiek

  Door: Jeannette
 10. 26-12-2014 22:54

  Ik wil gwn dood geen zin niemand zou het waarschijnlijk merken als ik dood was niemand heeft ooit iets om me gegeven en heb mezelf al zo vaak gesneden dat het niet.eens meer pijn doet gwn klaar mee

  Door: meisje
 11. 15-07-2014 07:37

  Hallo Fresh,

  Ik heb net gereageerd op je reacties onder ons artikel over depressie waarin je ook schreef dat je je al een paar jaar gevoelloos voelt en geen reden voelt om te leven.
  Het moet echt erg zwaar zijn voor je als je met zulke gedachten rondloopt. Ik raad je dringend aan om met iemand over je problemen te praten. Bijvoorbeeld met je ouders of iemand anders uit je directe omgeving. In je eentje kom je hier niet uit en ik adviseer je dan ook met klem om ook professionele hulp te zoeken via je huisarts. Het voelt misschien uitzichtloos, toch zijn er echt mensen die je kunnen helpen.

  Ik wil je ook graag wijzen op de site http://www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding.

  Je mag ook altijd met ons whatsappen of een mailtje sturen. Via whatsapp of mail kunnen we wat uitgebreider reageren.

  Fresh, ik hoop echt dat je vandaag nog een afspraak maakt met je huisarts en de hulp gaat krijgen. Je bent het waard.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 12. 12-07-2014 21:11

  Ja dit leven is zo waardeloos, soms maakt het niks meer uit en ben je er klaar mee, gewoon geen zin meer om te leven, het knaagt aan je vooral als je niemand hebt en alleen loopt weg te rotten omdat niks je meer interesseert, je wilt gewoon klaar zijn met dit leven en opnieuw beginnen. Ik heb het ook al een lange tijd… Ik schaam me voor mezelf, ik ben tot last geen werk geen persoon om me leven te delen, niks .. niks bereikt het ik schaam me zo erg dat ik niet meer wil leven en ik had al een poging gedaan tevergeefs …

  Door: Fresh
 13. 11-06-2014 09:44

  Beste S,

  Je wilt dood en zegt dat je hier niet over wilt praten. Toch wil ik je dringend aanraden om dit wel te gaan doen. Praten lucht in de meeste gevallen echt op en je zal merken dat er mensen zijn die je graag willen helpen. Je kan bv praten met iemand uit je directe omgeving (ouders, andere familie, goede vriend of vrienden of je mentor van school). Ook je huisarts is er om mee te praten. Ook wijs ik je graag op de site http://www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die gedachten hebben over dood willen.

  Je mag ook altijd met ons whatsappen, een mailtje sturen of een chatafspraak maken.

  Blijf hier niet langer alleen mee rondlopen Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 14. 11-06-2014 07:17

  Ik wil dood en voel niet eens de moeite om mijn verhaal uit te leggen. Praten helpt niet.

  Door: S.

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *