Alcohol

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 27598

Pure alcohol wordt ook wel ethanol genoemd. Ethanol heeft een smaak, deze is echter niet voor iedereen hetzelfde. Door sommige mensen wordt ethanol als bitter ervaren, door andere als licht zoetig. Als je het drinkt, krijg je een heel erg branderig gevoel in je keel. Het wordt wel gebruikt om bijvoorbeeld wonden te ontsmetten. Maar wat drink je eigenlijk tijdens een avondje stappen of met vrienden op het plein?

De alcohol in wijn, bier of sterke drank heet officieel ethanol. Maar voor het gemak gebruikt iedereen het woord alcohol als het gaat over iets wat je neemt voor je genot. Er zijn drie soorten alcoholhoudende dranken: bier, wijn en gedistilleerde (sterke) dranken. Behalve alcohol zit er water en kleur – en smaakstoffen in. En veel calorieën. In een biertje zitten bijvoorbeeld minimaal 110 calorieën, in een glas wijn 80 en in sterke drank 70. In een kleine Mars zitten er 90.

Iedereen reageert anders op alcohol. De één wordt er slaperig en stil van, de ander wordt juist vrolijker of minder verlegen. Sommigen worden overmoedig, gaan lallen of struikelen over hun eigen benen. Het kan je gevoelens versterken. Dus als je wat depri of geïrriteerd bent, word je nog somberder of agressief.

Alcohol is niet bepaald gezond voor je lijf. Je lever moet hard werken om de giftige stoffen in alcohol af te breken. Per glas duurt dat zo’n anderhalf uur. Niet in elk alcoholisch drankje zit evenveel alcohol. Er zijn drie groepen: bier met 5%, wijn met 12% en sterke drank met 35% (of meer) alcohol. Als je een drankje in het daarvoor bestemde glas (dus bier in een bierglas, wijn in een wijnglas, en sterke drank in een borrelglaasje) doet, krijg je per consumptie 12 ml alcohol binnen. Dit geldt dus niet voor de mixdrankjes en de shooters die niet in zogenaamde standaardglazen worden geschonken.

 
Wat doet het?
Als je wilt weten wat alcohol met je doet, lees dan het volgende rijtje. Maar let op! Het geldt voor mensen ouder dan achttien. Dus ben je jonger, dan gaat het nog veel sneller.

1 tot 2 glazen
In deze hoeveelheden werkt alcohol opwekkend. Je voelt je alert, ontspannen, vrolijk en je praat makkelijker. Je eetlust neemt toe. Je polsslag en ademhaling gaan sneller en je bloedvaten verwijden zich.
3 tot 7 glazen
Je raakt aangeschoten. Je wordt zorgelozer en je zelfkritiek neemt af. Het beoordelen van situaties gaat lastiger. Soms doe je dingen die je in nuchtere toestand niet zo vlug zou doen. Je reactiesnelheid en de coördinatie van je spieren neemt af.
meer dan 8 glazen
De vrolijke stemming kan omslaan in een neerslachtige of agressieve stemming. Je gezicht wordt rood en je pupillen verwijden zich. Zien, lopen en praten gaat steeds moeilijker.
meer dan 20 glazen
Als iemand in korte tijd (binnen een uur) zoveel drinkt, kan alcoholvergiftiging optreden. Je raakt bewusteloos en kan in coma raken en zelfs overlijden. Bij mensen die nog niet volwassen en niet gewend zijn aan alcohol, kan alcoholvergiftiging al eerder optreden.


Wat zijn de risico’s?

  • Na een avondje flink zuipen, kun je de volgende ochtend wakker worden terwijl je niet alles meer weet. Dan heb je een black-out gehad. En vaak heb je dan ook een stevige kater: je hebt dan vaak hoofdpijn, bent misselijk en moe. Die kater krijg je doordat je lichaam uitdroogt. Alcohol onttrekt vocht uit je lijf. Als je lichaam bezig is met het afbreken van alcohol, ontstaat er een stofje waardoor je hoofdpijn en een trillerig gevoel kunt krijgen. En in zo’n toestand naar school of je werk gaan, is meestal niet goed voor je prestaties. Een kater kun je voorkomen door elk glas alcohol af te wisselen met een glas frisdrank of water of door gewoon minder te drinken. Daarnaast is het belangrijk goed te eten voordat je alcohol gaat drinken.
  • Met alcohol achter de kiezen worden mensen vaak wat roekelozer. Ze gaan bijvoorbeeld sneller onveilig vrijen of met iemand die je nuchter lang niet zo leuk had gevonden, maken eerder ruzie en krijgen makkelijker een verkeersongeluk omdat ze minder goed kunnen reageren op andere weggebruikers. Een van de vier verkeersongevallen komt doordat er alcohol in het spel was. Elk jaar betekent dat er 225 doden en 3400 ernstig gewonden vallen door alcohol in het verkeer. Veel mensen denken dat ze met een biertje op nog prima fiets, scooter of auto kunnen rijden. Officieel mag je twee standaardglazen drinken, maar als je klein of heel jong bent en je moet blazen dan kan het zijn dat je toch een te hoog alcoholgehalte in je bloed hebt. Bovendien: na één glaasje wordt je reactievermogen al minder en je waarneming slechter. Je kunt een fikse boete krijgen als je met teveel alcohol op achter het stuur zit.
  • Van teveel alcohol in een korte tijd, loop je kans op een alcoholvergiftiging. Dit kan al gebeuren als je als jongen van 40 kg 7 glazen in 2 uur tijd drinkt. Een alcoholvergiftiging kan dodelijk zijn.
  • Alcohol breekt je hersencellen af. Tot je 24e zijn je hersenen zich nog aan het ontwikkelen. Als je voor die leeftijd veel drinkt (onderzoekers zijn het er niet over eens bij hoeveel glazen alcohol per week dit precies gebeurt), dan blijft bijvoorbeeld het deel waar je geheugen wordt geregeld, kleiner. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van volwassen mannen (ouder dan 24 jaar) beschadigd raken als die persoon meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt. Hij kan zich dan bijvoorbeeld minder goed concentreren en zijn geheugen wordt slechter. Bij vrouwen gebeurt dit al bij minder alcohol. Onderzoekers zijn al jaren bezig er achter te komen bij hoeveel glazen dit gebeurt. Maar dat is heel moeilijk.
  • Als je jong begint met drinken, is het risico op verslaving groter.
  • Wanneer je alcohol hebt gedronken, kun je iemand superleuk vinden, die je in nuchtere toestand misschien wel helemaal niet zo interessant, spannend of lekker vindt. Misschien doe je dan dingen met diegene die je anders nooit zou doen: bijvoorbeeld verder gaan dan zoenen of onveilig vrijen. Jongens hebben nog een extra handicap als ze met een paar glazen op met iemand willen seksen. Het is dan vaak veel moeilijker om een erectie te krijgen en al helemaal om hun penis stijf te houden voor zij (of hun partner) zijn klaargekomen.

Hoe verslavend is het?
Alcohol drinken is riskanter dan je zou denken. Als je een half jaar elke dag acht glazen alcohol drinkt, dan is je lichaam al afhankelijk van alcohol. Als je dan stopt met drinken krijg je onthoudingsverschijnselen. Je gaat zweten, wordt misselijk en je moet overgeven. Je wordt depressief als je niet drinkt en je slaapritme raakt ernstig verstoord.

Je kunt ook geestelijk verslaafd zijn aan alcohol. Als je niet uit wil of durft zonder drank op of als je drinkt om je verdriet, stress, boosheid, machteloosheid of frustratie niet te voelen. Zo leer je niet op een goede manier met je problemen om te gaan. Iemand is een probleemdrinker als diegene veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Eén op de tien mensen tussen de 16 en 69 jaar in Nederland is een probleemdrinker.


Animaties en kennis-testen


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

  1. 28-01-2015 11:12

    Beste AnoniemMeneer,

    Alcohol drinken is niet goed voor de ontwikkeling van je hersenen. Zeker voor kinderen die nog in de groei zijn, is het niet goed om alcohol te drinken. Het is niet voor niks dat je in Nederland geen alcohol mag kopen en drinken voor je 18e verjaardag.

    Als je vriend geen klachten heeft gekregen na dit ene flesje, is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand. Als hij wel klachten heeft gekregen, raad ik hem aan om even bij de huisarts langs te gaan. En natuurlijk het dringende advies om geen alcohol meer te drinken!

    Kijk ook eens op https://www.mindmasters.nl/kennis-testen. Hier kan je je kennis over alcohol testen. Leuk en leerzaam 🙂 !

    Heb jij of je vriend verder nog vragen, dan kunnen jullie met ons whatsappen of een mailtje sturen.

    Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

    Door: Isja Mindmasters
  2. 25-01-2015 08:08

    Een vriend van me is 13 jaar. En heeft een flesje met alcohol waar 4,5% in zat opgedronken. Maar dat flesje was ook nog 1,5 jaar over de datum wat zijn de gevolgen van wat hij gedronken heeft?

    AnoniemMeneer

    Door: Anoniemmeneer
  3. 28-01-2014 14:13

    @Wouter

    Hoi Wouter, dank je wel voor je kritische opmerking. We hebben nog even gekeken naar de informatie die onze partner Jellinek daarover biedt:

    Zuivere alcohol heeft volgens Jellinek.nl geen smaak maar wel een zwakke geur. Er staat:

    “Ethanol is een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof met een zwakke geur” Wikipdia heeft het over een karakteristiek geur maar zegt niks over smaak. De site http://www.cooksinfo.com/grain-alcohol: zegt dan weer: Grain alcohol is a clear liquid, with no colour, no smell, and no taste. It has a very harsh, burning after taste, that makes most people cough.”

    We hebben het hier dus over 100% alcohol. Sowieso is dat iets wat ondrinkbaar omdat het brandende stof is. Ik denk dat dus eigenlijk niemand ooit de smaak ervaren heeft. Dus ook geen bitter en zoet. Uit welke bron heb jij de informatie? Dan voegen we die graag toe.

    We zullen in elk geval duidelijker vermelden dat er hier 100% zuivere alcohol bedoeld wordt. Wat Jellinek eigenlijk ook met deze tekst wil zeggen is dat de smaak van een alcoholisch drankje ontstaat door het vergistingsproc es waarbij alcohol ontstaat, maar dat de alcohol op zich als die eenmaal ontstaan is, geen smaak heeft. Daarnaast worden aan een alcoholisch drankje nog smaakstoffen toegevoegd.

    Blijf ons kritisch volgen, daardoor kunnen we onze website steeds verbeteren als dat nodig is en de informatie zo actueel mogelijk houden.

    Door: Isja Mindmasters
  4. 25-01-2014 04:24

    “Jammer dat op jullie site onjuiste informatie wordt gegeven. Ethanol heeft wel degelijk een smaak. Deze is echter niet voor iedereen hetzelfde. Door sommige mensen wordt ethanol als bitter ervaren, door andere als licht zoetig. Dat alcohol geen geur en smaak heeft is pertinent onwaar. Als jullie jongeren willen informeren zorg er dan voor dat dit goed gebeurt.”

    Door: Wouter

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *