De wet in Nederland

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6622

Toeristen uit de hele wereld komen naar Nederland om hier te blowen. Ze denken dat drugsgebruik in ons land legaal is. Maar dat is niet zo. Het wordt gedoogd en dat is iets heel anders: er gelden nog steeds allerlei regels rond drugs.

Verschil tussen legale en illegale genotsmiddelen.
Koffie en cola kun je overal kopen. Net als een aantal medicijnen waarvoor je geen doktersrecept nodig hebt. Voor alcohol gelden regels: aan jongeren onder de 18 jaar mag bijvoorbeeld geen alcohol verkocht worden. Sigaretten mag je officieel ook niet kopen als je onder de achttien bent. Voor andere genotsmiddelen zoals drugs zijn weer andere wetten.

Al deze regels staan in de Opiumwet.
Die wet maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Dat verschil wordt gemaakt door de risico’s die gebruikers lopen. Harddrugs hebben volgens die wet een veel te groot risico. Ze zijn gevaarlijker en slechter voor je gezondheid dan softdrugs. Maar dat betekent niet dat iedereen overal zoveel mag blowen als hij wil. Bezit van hasj en wiet en daarin handelen is nog steeds verboden. Alleen hoeft de politie geen straf uit te delen als je vijf gram of minder bij je hebt. En officiële coffeeshops mogen onder strenge regels softdrugs verkopen.

Dat betekent dat er geen harddrugs over de toonbank mag gaan, ze geen reclame mogen maken, ze geen overlast mogen veroorzaken, jongeren onder de 18 jaar niet mogen worden toegelaten en niemand meer dan vijf gram per dag mag kopen. Deze regels worden ook wel het gedoogbeleid genoemd. In het buitenland gelden veel strengere regels. Daar mag je zelfs geen gram softdrugs bij je hebben.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *