Genotsmiddelen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 12641

De één gaat naar de sportschool, de ander drinkt een biertje, rookt een joint, eet een reep chocolade of vergeet de wereld om zich heen tijdens een game. Niets mis mee, behalve als je deze bezigheden of middelen nodig hebt om je prettig te voelen. Of als je niet meer zonder kunt.

Dit soort middelen die je geest of lichaam stimuleren, heten genotsmiddelen. Daar horen drugs zoals alcohol, sigaretten en hasj en wiet bij. Ze hebben allemaal hetzelfde effect: je gevoel, stemming en denken verandert. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld wat vrijer als ze een biertje drinken. En van een reep chocolade kun je heel blij worden.

De meeste genotsmiddelen (behalve synthetische drugs zoals xtc) zijn toevallig uitgevonden. Bijvoorbeeld omdat een potje honing op een te warme plek stond en ging gisten. Toen iemand het ging opeten, merkte hij een apart gevoel. Mensen gingen er verder mee experimenteren en bedachten al snel dat je van druiven wijn kunt maken en van gerst bier. En wie er op het idee kwam om bladeren van de tabaksplant voor het eerst op te rollen en in brand te steken en dat in te ademen? Dat weet niemand. Maar diegene was vast nieuwsgierig.

Nieuwsgierigheid is voor veel mensen een reden om een genotsmiddel uit te proberen: zou het echt zo leuk en lekker zijn als andere mensen zeggen? Mensen die ermee doorgaan, doen dat omdat ze het gezellig vinden of omdat het een gewoonte is geworden. Anderen gebruiken het om bepaalde problemen te vergeten of gevoelens niet meer zo sterk te ervaren. Als mensen om die laatste reden genotsmiddelen gebruiken of bijvoorbeeld gamen, lopen ze een groot risico om verslaafd te raken. Bovendien leren ze hun problemen niet op te lossen. Maar er zijn ook recreatieve gebruikers: die gebruiken het alleen op speciale momenten om de goede sfeer te versterken, alleen als ze zich goed voelen en ze de volgende dag geen belangrijke dingen te doen hebben. Er zijn ook nog andere redenen om genotsmiddelen te nemen, bijvoorbeeld tijdens religieuze ceremonies of omdat het pijn vermindert (zoals cannabis).

De een is verslingerd aan biertjes, de ander wil alleen maar blowen. Maar er zijn er ook genoeg die een biertje bij hun joint nemen. Of andersom. Je raakt dan in een combiroes. Dat betekent dat de effecten van de alcohol en cannabis tegelijkertijd te voelen zijn. Maar die effecten van het tegelijkertijd blowen en drinken zijn niet altijd te voorspellen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een prettige stemming plotseling omslaat of dat je misselijk wordt en moet overgeven. Dit hangt allemaal af van je stemming en eerdere ervaringen.

Het ene genotsmiddel werkt langer dan het andere en ook heeft elk genotsmiddel een ander effect. De ene drug is goed in oppeppen, de ander in verdoven en de volgende in veranderen. Maar soms lopen die drie effecten door elkaar heen.


Animaties en kennis-testen


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *