Groepsdruk

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 10368

Stel: je bent met vrienden en iedereen rookt of drinkt. Je wilt de sfeer niet verpesten en al helemaal geen spelbreker zijn. Maar eigenlijk vind je sigaretten stinken en houd je niet van het gevoel van alcohol. Soms kan die groepsdruk heel groot zijn. Als je niet meedoet, lig je eruit.

Hieronder staan wat voorbeelden van groepsdruk op een rij. Misschien ben je wel eens in zo’n situatie geweest of raak je er ooit in verzeild. Misschien heb je iets aan de tips. Zo hoef jij niets tegen je zin te doen en ben je ook geen woozie.


Voorbeeld 1:

  • Je bent 16 jaar en op de bruiloft van een nicht gaat de ober rond met een blad vol champagne. Je oom zegt: ‘Dat lust je vast ook wel, je bent groot genoeg om gezellig mee te drinken.’ Maar je wilt geen champagne. Wat doe je dan?

Keuze 1: Doe je voor als een volwassene en wijs je oom terecht. “Maar oom toch, weet u dan niet dat het voor de ontwikkeling van mijn hersenen zeer schadelijk kan zijn als ik op mijn leeftijd alcohol drinkt? U hoort mij af te raden om alcohol te drinken.”

Keuze 2: Doe je voor als een klein kind. “Nee hoor oom, dat lust ik nog niet. Doe mij maar een Fristi.”


Voorbeeld 2:

  • Je bent 14 en met je neef van 18 naar de film. In de pauze koopt hij een biertje. Hij vraagt of je ook een slokje wilt. Je lust geen bier, maar je weet zeker dat je neef het stom vindt als je weigert. Hoe los je dit op?

Keuze 1: Vertel je neef dat je de vorige keer dat je dronk helemaal bezopen bent geworden, dat je alles hebt ondergekotst en moest worden afgevoerd met de ambulance omdat je een alcoholvergiftiging had.

Keuze 2: Zeg stellig tegen je neef: “Bier, bier? Dat is mij te slap. Doe mij maar een dubbele whisky!” Check vooraf wel of deze bioscoop niet toevallig wel sterke drank schenkt (de meeste doen dat niet).


Voorbeeld 3:

  • Je bent 14 jaar en je bent op een slaapfeestje. Een van de jongens heeft twee blikjes bier meegenomen, Als iedereen in z’n slaapzak ligt gaat het bier rond. Jij hebt geen zin om mee te drinken. Jij…

Keuze 1: … doet alsof je meteen in slaap valt.

Keuze 2: … doet alsof je een slokje neemt en geeft het blikje door. Het zal niemand opvallen dat je niets drinkt.


Voorbeeld 4:

  • Je zit net in de brugklas en je gaat in de pauze met een groepje naar de supermarkt. Een paar klasgenoten kopen een blikje mixdrank. Ze zeggen dat jij dat ook moet doen. Je zegt dat je dat niet wilt. Ze blijven aandringen en vinden je flauw. Wat doe je?

Keuze 1: Je kunt zeggen dat je geen geld bij je hebt.

Keuze 2: Blijf bij je standpunt. Jij wilt het niet en laat je door niemand vertellen wat je moet doen! En als ze het flauw vinden is dat hun probleem. Je zit net op deze school en er zijn genoeg kinderen die het niet flauw vinden.


Voorbeeld 5:

  • Je gaat met de klas op schoolkamp. Een paar van je vrienden spreken af om stiekem een fles cognac mee te nemen. Ze vragen of jij meedoet. Jij wilt dat niet. Hoe vertel je hen dat?

Keuze 1: Als het echte vrienden zijn, zeg je gewoon dat je niet mee wil doen. Echte vrienden vinden dat prima.

Keuze 2: Zeg dat je geen cognac drinkt. Dat is voor oude mannen met dikke sigaren.


Verhalen en ervaringen:

Martine (15 jaar):
“We waren een keer de stad in gegaan en ik moest om 12 uur thuis zijn, omdat ik de volgende dag vroeg naar mijn bijbaantje moest. Daarom hadden we extra vroeg afgesproken en eerst een fles wijn gedronken op een pleintje. Toen kwam er iemand bij die een fles wodka had meegenomen, dus daar had ik ook een paar dopjes van gekregen en daarna ging er een joint rond. Ik had nog nooit geblowd, maar ik wilde het wel een keer proberen, dus daar had ik wat trekjes van genomen. Opeens werd ik heel erg misselijk en toen ik op wilde staan viel ik flauw. Toen ik bij kwam hoorde ik de stemmen van mijn vrienden ver weg en viel ik nog een keer weg. Ik heb nog een uur op de grond moeten liggen voordat ik weer rechtop kon zitten en moest nog een paar keer overgeven. Gelukkig bleef een vriendin bij me en hebben ze me daarna naar huis gebracht achterop de fiets. Volgende dag had ik zo’n kater dat ik me ook moest ziek melden voor mijn bijbaantje. Mijn ouders snapten er niks van, ik was zelfs eerder thuis dan afgesproken.”

Khalid (14 jaar):
“Jongens uit de straat waarmee ik altijd in het parkje hang roken jointjes. Ik ken ze al van jongsaf aan, we zijn met elkaar opgegroeid. Ik ga altijd met ze voetballen en met een paar zit ik ook op school. Ik doe nooit mee met blowen, ik heb er geen zin in. Ik vind het stinken en ik ben gewoon niet nieuwsgierig. Ze vragen me nooit waarom ik het niet een keer probeer en ze dwingen me er ook niet toe. Ze weten gewoon dat ik niet geïnteresseerd ben daarin. Even goede vrienden.”

Dennis (16 jaar):
“Ik rookte al sinds ongeveer een jaar jointjes. In het weekend, samen met vrienden. Op een dag rookte we aan het eind van de middag een joint. Meestal deed ik het ’s avonds. Het hakte er behoorlijk in want het was een dikke joint. Een uurtje later liep ik naar huis. Ik had mijn walkman op, beetje spacemuziek. Opeens zag ik alleen maar kleuren. Het was alsof de muziek werd omgezet in kleuren. Het duurde kort en toen ik weer gewoon beeld had was ik zeker vijftien meter verder gelopen. Ik wist niet dat dit kon van blowen, maar ik was dan ook nog nooit zo stoned geweest. Het was best vet om mee te maken maar ik schrok er ook een beetje van. Ik was blij dat ik niet op de fiets was want dan had het anders kunnen aflopen.”

Perry (14 jaar):
“Ik rook niet en eigenlijk vind ik roken heel vies. Ik heb wel een paar vrienden die roken en ook wiet roken. Laatst hadden ze een joint en nam ik ook een paar trekjes, maar ik kon niet goed inhaleren. Daarna lag iedereen in een deuk, maar ik merkte er eigenlijk niks van. Toen deed ik maar alsof, zo van ‘kijk een rood balletje en dat blijft maar rollen’. Ik heb het daar maar bij gelaten wat blowen betreft. Kijk over een paar jaar wel weer of ik het nog een keer probeer.”


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *