Hasj en wiet

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 34539

De één krijgt er een vreetkick van, de ander kan niet meer stoppen met lachen. Maar er zijn ook mensen die van hasj en wiet niet meer van de bank willen komen. Wat is het eigenlijk precies en wat doet het met je?

Cannabis Sativa
Hasj en wiet komen van de hennepplant Cannabis Sativa. Vandaar dat deze drugs samen ook wel cannabis worden genoemd. Wiet zijn de gedroogde vrouwelijke bloemtoppen van de plant en hasj zijn de samengeperste harskorrels in de vrouwelijke bloemtoppen van de plant. De werkzame stof in cannabis is THC. Die zorgt ervoor dat je een high of stoned gevoel krijgt. High is het gevoel dat je hebt dat je in hogere sferen bent. En stoned wijst op het zware gevoel in je lichaam. Over het algemeen krijgen de meeste gebruikers een stoned gevoel van hasj, en een high gevoel van wiet. Maar dit effect verschilt per soort en per persoon. Je kunt cannabis roken, maar ook verwerken in bijvoorbeeld een spacecake.

Als je cannabis rookt, ervaar en voel je de dingen anders. Kleuren worden mooier en intenser, muziek klinkt mooier. Je raakt vaak in een zorgeloze stemming en voelt je ontspannen. Je kunt van blowen vooral in het begin een enorme lachkick krijgen. Als iemand dan een grap vertelt, kom je niet meer bij. Je kunt ook een (vr)eetkick krijgen. Je hebt dan ontzettende zin in eten, vooral zoetigheid.

Maar je kunt ook een rotgevoel krijgen van cannabis. Als je je al slecht voelde, kan dat door de cannabis worden versterkt. Op een nuchtere maag kan een joint ook slecht vallen, dat je misselijk wordt en flauw kan vallen. Als je veel blowt of hele sterke hasj of wiet met een hoge THC gebruikt kun je er van gaan trippen. Een ander woord hiervoor is hallucineren. Je gaat dan dingen zien die er helemaal niet zijn. Soms is dat grappig, maar soms ook eng. Wanneer je spacecake (hasj of wiet verwerkt in cake) eet, weet je nooit precies hoeveel je binnenkrijgt. Niet in elk stukje cake zit evenveel hasj of wiet. Ook duurt het 30 tot 90 minuten voor het werkt. Ga niet de ene plak na de andere naar binnen werken als je niet meteen wat voelt.

Wat zijn de risico’s?

 • Onder invloed van cannabis kun je je minder goed concentreren. Ook logisch nadenken gaat moeilijker. En je kunt gemakkelijk de draad kwijtraken tijdens een gesprek. Huiswerk maken en blowen gaan niet samen. En als je veel en vaak blowt, kun je ook tijdens lesuren minder goed dingen onthouden. Met een joint op, kun je de fiets of auto maar beter laten staan. Je reactievermogen wordt minder als je geblowd hebt.
 • Van hasj en wiet kun je geestelijk afhankelijk worden. Het gebruik wordt dan zo belangrijk dat je er andere dingen voor laat schieten en je je niet prettig voelt als je niet gebruikt. Als je blowt omdat je problemen hebt, ben je steeds minder in staat om narigheid op een andere manier op te lossen dan door te blowen. Omdat je cannabis meestal in een joint mixt met tabak, kun je ook lichamelijk verslaafd raken aan blowen. Dat komt dan door de tabak.
 • Het roken van cannabisproducten is schadelijk voor de longen. In de rook van joints zitten meer kankerverwekkende stoffen dan in de rook van tabak. Een pure joint (dus niet gemengd met tabak) is net zo schadelijk als 4-5 sigaretten. Een joint waarin je de cannabis mengt met tabak, is net zo slecht als 6-7 sigaretten.
 • Hasj en wiet hebben een sterke invloed op je geest, bewustzijn. Sommige mensen die cannabis gebruiken, gaan ‘flippen’. Ze worden dan erg bang. Als het na een paar uur is uitgewerkt, verdwijnen meestal ook die effecten.
 • Zowel bij roken als bij dingen eten waar cannabis in zit, weet je nooit precies hoeveel THC (de werkzame stof) je binnen krijgt. Bij spacecake bijvoorbeeld voel je de effecten pas na driekwart tot anderhalf uur. Je kunt hierdoor teveel nemen waardoor je gaat flippen.
 • Mensen die een aanleg hebben voor een psychische ziekte (als je daar nog nooit last van hebt gehad, weet je dat niet) kunnen door het blowen deze ziekte opwekken. Daarom: check of er depressie, schizofrenie of andere psychische ziektes in je familie voorkomen. Als dat zo is, kun je beter geen cannabis gebruiken.
 • De ene wiet is sterker dan de andere. Er heeft een tijdje een stijging in de sterkte van de cannabis plaats gevonden, maar sinds enkele jaren is die stijging weer gestabiliseerd. Wel is het zo dat je eigenlijk vantevoren nooit weet wat de sterkte is van de cannabis die jij koopt. Bij nederwiet varieerden de percentages bij de onderzochte monsters tussen de 4.8% en 26.1% (Bron: THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj 2013/2014 Trimbos-instituut).

Hoe verslavend is het?
Van hasj en wiet kun je geestelijk afhankelijk worden. Het gebruik wordt dan zo belangrijk dat je er andere dingen voor laat schieten en je je niet prettig voelt als je niet gebruikt. Ze zijn nauwelijks lichamelijk verslavend. Bij langdurig en regelmatig gebruik kan tolerantie optreden. Je hebt dan meer nodig om nog effect te voelen. Als je dan ineens stopt, kun je onrustig worden, gaan zweten of eet- en slaapproblemen krijgen. Vergeet niet dat je cannabis meestal in een joint mixt met tabak en dat je van tabak zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd raakt.


Animaties en kennis-testen


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

3 reacties

 1. 21-03-2015 13:03

  hoe kun je nou als niet cannabis gebruiker er zo zeker van zijn dat het minder slecht is als een sigaret en niet lichamelijk verslavend is? wiet is wel degelijk lichamelijk verslavend als je er genoeg van rookt. je gaat zweten en eetlust is weg totdat je weer een joint rookt. en een joint is ook zeker slechter dan een sigaret. een joint zit tabak EN wiet in, in een sigaret zit alleen de tabak. als je wiet puur zou roken zou het mischien minder schadelijk zijn, omdat er nog geen voorbeelden van longkanker zijn door alleen wiet te roken. maar weet waar je over praat voordat je zomaar een reactie plaatst

  Door: arie
 2. 24-02-2015 10:02

  Beste Luke,

  Dankjewel voor jouw feedback. Ons team baseert de informatie die wij plaatsen op basis van wetenschappelij k onderbouwde artikelen.
  Wat betreft de positieve punten: volgens ons staan deze hierboven wel benoemd bij de effecten die je kunt hebben door het gebruik van cannabis.

  Groeten,
  Isja

  Door: Isja Mindmasters
 3. 23-02-2015 10:24

  ik heb die test gedaan over cannabis, maar er klopte geen zak van, wiet tast wel je geheugen aan, is nooit lichamelijk verslavend en VEEL minder slecht voor je lichaam dan een sigaret, ik vind het goed dat jullie informatie verspreiden maar probeer in ieder geval je feiten na te kijken, en misschien is het ook goed om een keer wat positieve punten van cannabis te noemen, het wordt bvb gebruikt als medicijn TEGEN de gemokuurbehande ling tegen kanker, ik gebruik zelf nooit cannabis, maar alsjeblieft zorg dat je verhalen en testen kloppen, want dit is ronduit slecht

  Door: luke

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *