Middelengebruik en psychische klachten

Misschien heb je wel eens gehoord dat iemand ‘flipte’ na het roken van een joint of helemaal doordraaide na te veel alcohol? Of dat iemand tijdens zijn roes in een psychose raakte, depressief werd of nog erger: een zelfmoordpoging deed? Hoe kan iets wat je neemt omdat je het leuk vindt zó uit de hand lopen?
Lang niet iedereen krijgt last van psychische klachten door alcohol of drugs. Maar als je al psychische klachten hebt, kunnen die wel erger worden. Het kan ook zijn dat je gevoelig bent voor een middel en dat je niet het ‘leuke’ effect krijgt, maar het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld bij alcohol: je wordt dan heel verdrietig en gaat opeens heel hard huilen (terwijl je op een feestje zit). Of je wordt heel agressief en gaat dingen stuk maken of ruzie zoeken met je beste vriend(in). Misschien zat je al iets dwars en komt het naar boven omdat je door alcohol minder geremd bent. Als dit gebeurt, kijk dan wat er werkelijk aan de hand is en probeer dat op te lossen voordat je weer gaat drinken.
Dit zijn allemaal dingen die je meteen merkt zodra je hebt gedronken of geblowd. Maar soms duurt het langer voor je merkt dat blowen of drinken niet zo goed voor je geest zijn. Als je langere tijd regelmatig blowt kan het gebeuren dat je je op een gegeven moment lusteloos gaat voelen, nergens zin in hebt, somber wordt en je je passief gaat gedragen. Dit kan zelfs uitgroeien tot een depressie. Dit hoeft niet bij elke gebruiker te gebeuren, maar het risico is er wel. Niet alleen bij blowen, ook bij teveel drinken ligt dit gevaar op de loer.
Het kan ook dat je een psychische stoornis hebt zonder het te weten. Die stoornis staat dan op stand by. Door het gebruik van genotsmiddelen zoals alcohol en drugs kan het knopje ingedrukt worden en gaat de stoornis ‘aan’. Maar zo simpel als het nu klinkt, is het niet. Want heeft iemand nou een depressie gekregen doordat hij/zij verslaafd is aan blowen òf had diegene al een depressie en is hij/zij daardoor regelmatig gaan blowen om die depressie even niet te voelen? Dit kan trouwens ook bij drinken, gamen of gokken gebeuren.
Hulpverleners komen nogal wat mensen tegen met psychische stoornissen die alcohol en drugs gebruiken op een manier die voor hen niet goed is. Dat kan komen doordat ze heel gevoelig zijn en van kleine hoeveelheden alcohol of drugs al heel veel merken. Het kan ook zijn dat sommige middelen de symptomen van de stoornis die ze al hadden erger maken waardoor ze eerder bij hulpverleners terecht zullen komen. Dan is er nog de groep mensen die medicijnen moet gebruiken om minder last te hebben van hun stoornis. Maar daardoor voelen ze helemaal niets meer. Zij kunnen alcohol of drugs gaan gebruiken omdat ze weer iets willen voelen. Wat ook kan is dat bepaalde middelen het effect van medicijnen kleiner maken zodat de psychische stoornis weer heftiger wordt. Bijvoorbeeld: blowen vermindert het effect van medicijnen die worden voorgeschreven bij ADHD.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een reactie