Riskant gebruik bij vrienden

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 4782

Als je vindt dat één van je vrienden op een ongezonde manier met genotsmiddelen bezig is, helpt het vaak niet om het diegene af te raden of te verbieden. Maar wat kan je dan wel doen?

Zorg ten eerste dat je goede informatie verzamelt over het genotsmiddel dat diegene gebruikt. Zo weet je tenminste waar je vriend(in) zo aan verslingerd is geraakt. Het is verder belangrijk dat je het zonder vooroordelen over dat middel en zijn of haar gebruik kunt hebben. Alleen zo kun je er misschien achter komen hoeveel en waarom de ander eigenlijk gebruikt.

Maar bedenk: praten met mensen die echt verslaafd zijn aan genotsmiddelen is moeilijk. Zij zijn meesters in het ontkennen van hun gebruik. Een gesprek met zo iemand is eigenlijk iets waar je voor gestudeerd moet hebben: het is specialistenwerk. Als het je al lukt, dan kom je er vaak achter dat er meer aan de hand is en dat er een reden is waarom die persoon op een ongezonde manier met genotsmiddelen bezig is. Maar daar moet die persoon zelf iets aan willen doen. Jij kunt alleen duidelijk zijn over de grenzen die je stelt, voor de ander en voor jezelf. Probeer je aan afspraken te houden wanneer je die maakt. Belangrijk is: vraag op tijd advies aan anderen en zoek eventueel hulp.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *