Vrijetijdsbesteding
Als je begint met roken, alcohol drinken of blowen, is het belangrijk in de gaten te houden of je dezelfde dingen blijft doen in je vrije tijd. Zo kun je checken of een genotsmiddel of bezigheid (zoals gamen of gokken) niet een te grote plek in je leven krijgt.
Ga je nog steeds naar school? Doe je nog steeds aan sport? Blijf je met vrienden omgaan die geen drugs gebruiken? Heb je niks te verbergen voor je ouders? Voel je je nog steeds lichamelijk en geestelijk goed? Deze vragen kun je jezelf stellen om te checken of je niet uit balans raakt doordat hasj en wiet en/of alcohol in je leven zijn gekomen.
Een andere manier uit te zoeken welke plek het middel in jouw leven heeft is door onderstaande fases (stadia) van gebruik te lezen.
Tip: Het is leuk om iemand die jou goed kent, te vragen of hij of zij voor jou een beschrijving wil kiezen. Misschien komen jullie op dezelfde fase uit maar misschien vindt hij of zij dat je in een andere fase zit dan dat jij vindt. Daar kun je dan met elkaar over praten.
- Ik ben nieuwsgierig naar de effecten
- Ik blow/drink meestal met vrienden
- Ik heb een vast tijdstip waarop ik blow of drink
- Ik word er relaxed en ontspannen van
- Ik krijg veel fantasie
- Ik krijg soms een lachkick en/of vreetkick
- Ik ben ook wel eens draaierig of misselijk geweest
- Ik ben ook wel eens flauw gevallen
Je cannabis- /alcoholgebruik zit in de experimentele fase. Dit betekent dat je nog aan het ontdekken bent wat blowen of drinken met je doet. Je hebt er vaak plezier van maar af en toe ben je er flink ziek van geworden. Bijna de helft van alle jongeren die begint met blowen stopt na een poosje experimenteren helemaal. Misschien geldt dit ook voor jou?
Jongeren die wèl doorgaan met blowen kunnen in twee fasen terecht komen: de recreatieve fase of de functionele fase.
- Ik ervaar vooral de positieve effecten van blowen en/of drinken
- Ik blow/drink ter ontspanning
- Ik blow/drink niet om problemen te vergeten of verveling tegen te gaan
- Ik kies wanneer ik wel en niet blow en drink
- Ik laat me daarbij niet door anderen beïnvloeden
- Ik weet dat blowen en drinken ook nadelen heeft
Als het je lukt om op deze manier met het blowen of drinken om te gaan, dan ben je verstandig(er) bezig dan wanneer je je niet aan deze punten kunt houden als je gebruikt. Je hebt je cannabis- of alcoholgebruik onder controle doordat je weet wanneer je wel en wanneer je niet kunt blowen of drinken. Je doet het voor je plezier en niet om even niet meer aan je problemen te denken. En je zorgt er al helemaal voor dat je door het blowen of drinken niet in de problemen komt. In deze fase komt het dus ook regelmatig voor dat je op een feestje voor een colaatje of spa rood kiest en een joint af kan slaan, omdat je bijvoorbeeld de volgende dag belangrijke dingen te doen hebt of er simpelweg geen zin in hebt.
Wanneer dit niet lukt, zit je al snel in de gewoonte / functionele fase.
Fase 3:De gewoonte/functionele fase
- Blowen/drinken zorgt ervoor dat ik me heel goed kan ontspannen.
- Ik blow/drink steeds vaker om negatieve redenen (kwijtraken van spanningen/problemen)
- Ik blow/drink steeds minder vaak om positieve redenen (voor de gezelligheid/omdat het lekker is)
- Ik blow/drink meer dan ik wil; ik besteed er meer geld aan dan ik wil
- ik word kortademig (na een inspanning)
- Ik word vergeetachtig
- Ik kan me minder goed concentreren
In dit geval ben je niet meer in staat elke keer een bewuste keuze te maken, je doet het gewoon, het is een gewoonte geworden. Het kan dan betekenen dat je in je vrije tijd standaard een joint rookt of alcohol drinkt, of misschien wel allebei. Ook kan het betekenen dat je in je vrije tijd niet meer om gaat met mensen die niet gebruiken. Daarnaast zie je vaak bij jongeren die in deze fase zitten, dat het gebruik een functie heeft. Zonder alcohol of cannabis vinden ze het niet meer gezellig. Ze vervelen zich zonder, hebben het nuchter niet meer leuk met gebruikende vrienden en kunnen zich zonder een drankje of jointje niet meer ontspannen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een reactie