Als je broer of zus problemen heeft

Je hebt een goed cijfer gehaald of gescoord bij een belangrijke voetbalwedstrijd. Maar thuis lijkt niemand naar je te luisteren. Alle aandacht gaat naar je zus met een eetstoornis die wéér niet genoeg is aangekomen deze week. Of zit je broer weer stoned op de bank terwijl hij had beloofd te stoppen? Opgroeien in een huis waar iemand woont met psychische problemen of met een verslaving is niet gemakkelijk. Jij lijkt dan wel eens onzichtbaar.
Wat doet het met jou?
Een verslaving of een psychisch probleem bij je broer of zus veroorzaakt vaak veel verdriet. Bij je ouders, je broers en zussen en bij jou zelf. Je maakt je misschien ook vaak zorgen over je broer of zus. Je zou hem of haar wel willen helpen. Maar hoe? Of misschien mislukten vorige pogingen en heb je er nu geen puf meer voor. Dan kan je je daar weer schuldig over voelen omdat je het egoïstisch van jezelf vindt. Onderschat niet welke effecten dat allemaal op jou heeft. Het kan zijn dat je niet meer genoeg voor jezelf opkomt. Stel: je hebt ruzie met je ouders of je bent kwaad om iets. Dan zul je dat misschien niet zo laten merken omdat je ouders al genoeg aan hun hoofd hebben door je broer of zus. Misschien vind je het wel moeilijk om te zeggen wat jij wilt omdat het thuis altijd gaat om wat je broer of zus wil. Je bent dan niet assertief. Dat is wel nodig om ervoor te zorgen dat anderen rekening met je houden.
Praat me je broer of zus
Trouwens: als je vermoedt dat je broer of zus problemen zoals een verslaving of psychische problemen heeft, dan is het heel belangrijk dat je dit eerst met hem of haar bespreekt. Stap niet meteen naar je ouders, want dan kan je broer of zus het gevoel krijgen dat je hem/haar erbij lapt. Vind je het moeilijk om een gesprek over zo’n gevoelig onderwerp te voeren met je broer of zus, dan zijn hier wat gesprekstips. Probeer open te zijn, toon interesse en stel vragen aan je broer of zus. Wat houdt hem of haar bezig? Vertel wat jou de laatste tijd opvalt aan het gedrag van je broer of zus. Je kan je broer of zus wijzen op deze site of op andere vormen van hulpverlening. Jij hoeft de problemen van je broer of zus niet op te lossen. Dat moet hij of zij zelf doen. Je broer of zus duidelijk maken dat je op een of andere manier wilt helpen, zal je broer of zus vast heel fijn vinden.
Niet alleen maar negatief
Opgroeien met een broer of zus met problemen kan ook minder negatieve kanten hebben: je bent misschien wel een kei geworden in het aanvoelen van ingewikkelde en vaak tegenstrijdige belangen en emoties. En je hebt al jong geleerd daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Je raakt ook niet zo snel overstuur door afwijkend en vreemd gedrag van andere mensen. Daar kan je later in je werk bijvoorbeeld van profiteren. Maar zelfs dan nog is het belangrijk dat je met mensen praat over je broer of zus met een verslaving of psychische problemen. Lukt dat niet, dan kun je altijd proberen je verhaal te delen met iemand die je vertrouwt of anders contact opnemen met professionele hulpverleners.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een reactie