Eenoudergezin

Misschien zijn je ouders gescheiden of nooit getrouwd geweest en weet je niet wie je vader is? Het kan ook zijn dat een van je ouders is gestorven. In elk geval: je woont alleen met je moeder óf met je vader. Dat heet een eenoudergezin. Wat doet dat met je?
Gemis?
Misschien vind je het wel lekker rustig: alleen met je moeder of vader en je broers en zussen. Maar het kan ook zijn dat je eigenlijk wel een man of vrouw in huis mist. Al is het maar omdat een man je kan uitleggen hoe je je moet scheren. Of omdat je van hem wilt weten hoe jongens denken als je niets begrijpt van je vriendje. Of als je voor het eerst ongesteld bent en je hebt hulp nodig. Het is voor iedereen belangrijk om op te groeien met zowel mannen als vrouwen in je omgeving. Zo maak je een evenwichtige persoonlijke ontwikkeling door. Maar die mensen hoeven niet altijd je vader of moeder te zijn. Het kan ook een familielid of een vriend(in) van je ouder zijn die voor jou een beetje als een vader of moederfiguur voelt.
Verschillende redenen en gevolgen
Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je in een eenoudergezin woont. Als één van je ouders is overleden, dan ben je natuurlijk heel erg verdrietig door het verlies. Misschien ben je bang dat je andere ouder ook dood gaat en dat je dan wees bent. Maar je moet ook wennen aan de nieuwe situatie. Misschien moet je ineens veel meer dingen zelf doen, omdat één ouder nu eenmaal minder tijd heeft om voor je te zorgen. Het kan ook zijn dat je je extra verantwoordelijk voelt voor de ouder die nog wel leeft. Misschien wil je er alles aan doen om hem/haar gelukkig te maken en denk je daarbij niet genoeg aan wat je zelf nodig hebt.
Deze gevoelens kun je ook hebben als je ouders gescheiden zijn. Met een beetje mazzel is er geen ruzie en zie je allebei je ouders nog. Dan woon je steeds in een ander eenoudergezin met óf je vader óf je moeder. Dan is dat natuurlijk soms onhandig omdat je steeds heen en weer moet, maar het hoeft geen problemen te geven. Wel kan het zo zijn dat je nergens een echte thuisplek hebt waardoor je onrustig wordt. Als dat zo is, kun je daar altijd met je ouders over praten.
Als je opgroeit in een eenoudergezin moet je meestal snel zelfstandig worden en krijg je eerder meer verantwoordelijkheid: je moet bijvoorbeeld meer voor je jongere broertjes of zusjes zorgen of jij laat elke dag de hond uit. Dat kan voordelen hebben: je kunt dan later ook makkelijker je eigen zaakjes regelen. Maar een nadeel is dat je niet onbezorgd meer jong kunt zijn. Je hebt al veel verdriet en teleurstellingen meegemaakt.
Een negatief gevolg van opgroeien in een eenoudergezin kan zijn, dat je je in de steek gelaten voelt door je ouder die er (soms) niet (meer) is. Hierdoor kan het moeilijk voor je zijn om andere mensen in de toekomst tevertrouwen en dichtbij te laten komen. Misschien ben je dan bang weer in de steek gelaten te worden en wil je je zelf beschermen tegen die teleurstelling. Je vindt het dan veiliger om ‘alleen’ te zijn, terwijl je het eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt om ‘alleen’ te zijn. Dat gevoel heb je namelijk altijd al gehad. Als je je hierdoor eenzaam gaat voelen en je wordt er somber en depressief door, dan is het goed om daar met iemand over te praten. Als er niemand is die je vertrouwt, dan kun je altijd een professionele hulpverlener benaderen. Bijvoorbeeld je huisarts of de schoolmaatschappelijk werker.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een antwoord