Psychische problemen bij je familie

Psychische problemen bij je familie
Ligt je moeder overdag depressief in haar bed? Of heeft je vader straatvrees en kan hij daarom nooit ergens met je naartoe? Als één van je ouders een psychische stoornis heeft, dan staat ook jouw leven in het teken daarvan. Knap ingewikkeld! Maar je bent niet de enige.
Jij bent niet de enige!
Er zijn in Nederland nog 1,2 miljoen anderen die opgroeien in een gezin waar een ouder psychische problemen heeft. Dat heeft vaak grote gevolgen. Misschien durf je nooit vrienden mee naar huis te nemen omdat je niet weet hoe je ouder er aan toe is? Straks heeft je moeder haar medicijnen niet genomen en is ze manisch of is je vader weer in een psychose geraakt en hoort hij stemmen? Het kan zelfs zijn dat je het liefst zo weinig mogelijk thuis bent en veel op straat hangt. Je voelt je thuis niet veilig of op je gemak. Want je ouder gedraagt zich vaak onvoorspelbaar.
Hoe gaat het met jou?
Als je een ouder hebt met psychische problemen, ben je waarschijnlijk vaak bezig met hoe het met je ouder gaat. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij hoe het met jou gaat. Hoe voel jij je? Ben je boos, verdrietig of juist blij? Hoe ga je om met spanningen? Heb je vertrouwen in jezelf en in anderen? Vaak wisselen gevoelens elkaar af. Het ene moment ben je boos op je ouder, het volgende moment heb je spijt van je uitval omdat je weet dat hij of zij er ook niets aan kan doen. Daarna ben je weer boos op jezelf omdat je je schuldig voelt. Deze dubbele gevoelens zijn heel normaal, maar lastig. Misschien zijn je gevoelens minder verwarrend als je bedenkt dat je tegelijkertijd van je ouders kunt houden èn van hun gedrag kunt balen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je ouders niet kunt helpen. Daar zijn professionele hulpverleners voor nodig. Gelukkig zijn er verschillende soorten behandelingen voor mensen met psychische problemen.
Zorg goed voor jezelf!
Misschien ben je een optimist, heb je zelfvertrouwen, haal je goede cijfers op school en heb je een aantal goede vrienden of vriendinnen? Heb je een goede band met de ouder die niet ziek is? Dan kan je moeilijke situaties vaak beter aan en heb je niet zo’n last van de ziekte van je ouder. Maar houd je zelf goed in de gaten, ook al denk je misschien vooral aan je ouder(s). Want: een derde van de kinderen van een ouder met een psychische ziekte, krijgt later ook psychische problemen. Soms heeft dat te maken met erfelijkheid. Maar het kan ook te maken hebben met de situatie waarin je opgroeit (of met allebei). In elk geval is het belangrijk dat je er met iemand die je vertrouwt over kunt praten. Je leert dan beter met de situatie om te gaan en je kunt misschien voorkomen dat het bij jou zelf uit de hand loopt. Lees ook veel over de stoornis die je ouder heeft, dan begrijp je beter waardoor de dingen gaan zoals ze gaan en dat jij je niet schuldig hoeft te voelen.
De afdelingen Preventie van GGZ instellingen organiseren vaak groepen voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar een of beide ouders psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft. Dit worden vaak KOPP- groepen genoemd. KOPP is een afkorting voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Voor adressen in Amsterdam zie www.arkinjeugdengezin.nl/preventie en www.prezens.nl. Voor adressen buiten Amsterdam kun je kijken op http://www.zorgkaartnederland.nl/ggz.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
2 reacties
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
23-12-2016 14:22
“Hoi Sara,
Wat naar om te horen dat je moeder zo agressief is. Je zegt dat je er liever niet over wilt praten. Ik wil je juist dringend adviseren om dit wel te doen. Je kan dit niet in je eentje oplossen en dan is het fijn als er iemand is die met je mee kan denken en jou (en je moeder) kan steunen. Ik hoop dat je iemand in je naaste omgeving hebt met wie je kan praten. Bv je vader, een ander familielid, een lieve buurvrouw, vriendin etc. Op school kan je terecht bij je mentor. Alleen dat is natuurlijk nu niet handig vanwege de vakantie. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kan.
Juist omdat je zegt er zo klaar mee te zijn, is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn heel veel mensen die je kunnen en willen helpen. Ook je moeder zal hier uiteindelijk blij mee zijn. Niemand is immers graag agressief, zeker niet tegen haar eigen kind. Het klinkt alsof je moeder ook hulp kan gebruiken.
Je kan vandaag en na de kerst met ons whatsappen als je wilt. Als je tijdens het weekend en de feestdagen met iemand anoniem wil praten dan kan je o.a. terecht bij de kindertelefoon en bij http://www.113online.nl ivm de zelfmoordgedachten die je wel eens hebt.
Je kan ook bellen met Veilig Thuis (0800-2000). Zij kunnen je ook adviseren wat je kan doen in jouw situatie.
Nou Sara, ik hoop dat je met deze tips verder kan. Ik vind het hartstikke goed van je dat je de eerste stap al gezet hebt, door bij ons een berichtje te plaatsen.
Groetjes, Isja van https://www.mindmasters.nl”
22-12-2016 23:24
hallo mijn naam is sara en ik ben 15 jaar en mijn moeder is heel aggresief ik hoef maar een kleine foutje te maken en ze word al helemaal boos schreeuwen,slaan,uitschelden etc… ik wil er liever niet over praten daarom hou ik alltijd mijn mond er over maar ik besef dat ik er helemaal klaar mee ben ik voel me niet gellukig en heb vaak gedacht aan zelfmoord.