Regels

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6431

Doordeweeks moet je om elf uur ’s avonds thuis zijn. En je mag niet langer dan drie uur per dag gamen. Op school gelden er weer andere regels en op straat mag je bijvoorbeeld niet door rood licht rijden. Kan jij je makkelijk aan regels houden? Of doe jij juist het liefst wat níet mag?

Regels zijn nodig
Soms lijkt het wel alsof regels er alleen zijn om je te pesten. Maar zonder regels zou het een zooitje worden op straat, op school, op je werk en thuis. Ze zijn nodig om mensen zoveel mogelijk zonder ruzie met elkaar samen te laten leven. Zonder regels zou iedereen doen waar hij zelf zin in heeft zonder rekening te houden met anderen. Dat jij op een bepaald tijdstip thuis moet zijn, betekent voor je ouders dat zij daarna met een gerust hart kunnen gaan slapen. Zij moeten toch ook de volgende dag weer fris op hun werk verschijnen.

Samen regels maken werkt het best
Natuurlijk maakt het verschil hoe die regels tot stand komen. Als je ouders ze in overleg met jou hebben bedacht en ze je hebben uitgelegd waaróm ze die regels belangrijk vinden, dan is het vaak al een stuk makkelijker om je er aan te houden. Als je het er niet mee eens bent, bespreek het dan rustig en niet meteen vanuit woede of frustratie. Uiteindelijk zal je je toch aan hun regels moeten houden.

Als je met je ouders niet kunt praten over de regels die zij opleggen en jij je er écht niet gelukkig over voelt, dan is het goed er met iemand anders over te praten. Als je bijvoorbeeld tussen twee culturen leeft en je ouders vanwege hun cultuur of geloof andere regels hebben dan de ouders van je vrienden, kan dat voor problemen zorgen. Als je er depressief of verdrietig van wordt en op een ongezonde manier alcohol of drugs gaat gebruiken of gaat spijbelen, praat er dan met iemand over. Bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 26-10-2015 15:31

  Beste Uiguyjgkg,

  Ik heb het even voor je nagekeken en heb gezien dat we zowel op je mail als reactie gereageerd hebben. Op 20 oktober hebben we je een mailtje gestuurd. Misschien is deze in de spam beland? En op 14 oktober hebben we een reactie geplaatst bij jouw gestuurde reactie. Deze kan je terugvinden bij het kopje Geweld, mishandeling door je (stief)ouders.

  Ik hoop dat je het op deze manier terug kan vinden. Zo niet, stuur dan even opnieuw een mailtje of kom even langs op whatsapp. We willen je natuurlijk graag helpen!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 24-10-2015 18:40

  ik heb had een vraag maar ik heb nog steeds geen antwoord echt raar zeg

  Door: uiguyjgkg
 3. 04-02-2014 12:35

  Hoi Naamloos,

  Dank voor je reactie! Je vraagt je af waarom huisregels belangrijk zijn. Ik denk dat het net zo is als bij de meeste andere regels. Er zijn afspraken nodig om er voor te zorgen dat het geen rommeltje wordt op bv school, in het gezin of op straat. Het is het fijnste als die regels met elkaar worden afgesproken, dat je het er samen over eens bent. Dat kan bv in het gezin of op school. Sommige regels worden je echter opgelegd door bv de overheid en daar heb je minder over te zeggen.

  Als het gaat om de huisregels in je eigen gezin en het zijn regels waar jij moeite mee hebt, dan raad ik je aan dit met je ouders te bespreken. Als dat te lastig is, kan je er natuurlijk altijd eerst met iemand anders over praten en daarna alleen of met die persoon het gesprek met je ouders aangaan.

  Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Mocht je er over door willen praten dan kan je altijd een e-mail sturen, een chatafspraak maken of whatsappen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 04-02-2014 00:08

  “Nou ik vindt het wel goed … maar er kon meer informatie erbij komen over “waarom huisregels belangerijk sijn ””

  Door: -

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *