Ruzie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 7622

In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie tussen jou en je ouders
Misschien hebben jij en je ouders heel andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit binnen twee culturen. Ruzie maken en ruzie leren oplossen is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ruzie tussen je ouders
Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Realiseer je dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen.

Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of je minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt. Het kan best wel lastig zijn om er met je ouders over te praten. Bedenk dan dat ouders het heel belangrijk vinden dat het goed gaat met hun kinderen. Vertel waar jij last van hebt zonder je ouders te beschuldigen. Bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat jullie de laatste tijd veel ruzie maken. Dat zorgt er voor dat ik me zorgen over jullie maak. Ik slaap er ook slechter door’.

Als een gesprek met je ouders niet helpt of als je niet met hun wilt praten, kun je het misschien tegen een vriend of vriendin of iemand op school vertellen. Durf je dat niet of is er niemand die je vertrouwt en voel je je eenzaam? Dan kun je altijd met ons whatsappen of een e-mail naar ons sturen. Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 23-11-2016 08:15

  Hallo Anoniempje,

  Wat ontzettend jammer dat je soms ruzie en/of meningsverschillen hebt met je vader over je schoolcijfers. Vooral omdat het voor jou niet als terecht voelt. Je hebt immers goed geleerd.
  Je zou hier met je vader over kunnen praten op een rustig moment, dus niet tijdens een ruzie. Je kan hem dan rustig uitleggen dat je echt je best doet en dat je het erg jammer vindt dat jullie ruzie hebben over je cijfers. Of misschien dat je moeder dat samen met jou kan doen?
  Misschien kan je ook afspreken met je vader dat hij je overhoord als je geleerd hebt. Hij kan dan zien dat je de stof echt wel snapt. Als je dan een onvoldoende haalt, was de toets misschien wel moeilijker dan verwacht of ging het gewoon niet zo lekker als je had gehoopt.
  Jouw school kent vast ook ouderavonden. Dan kunnen jullie samen naar de gesprekjes met leerkrachten gaan, zodat de leerkrachten kunnen vertellen hoe je je best doet en dat het helaas niet altijd gaat. Of dat een toets ook wel erg moeilijk was.
  En als een ouderavond nog te lang duurt, dan kan je je mentor vragen of hij/zij een afspraak met je ouders wil maken of wil bellen om te praten over school, jouw inzet en de resultaten. Misschien dat je vader dan meer begrip krijgt voor het feit dat je wel eens een onvoldoende haalt.

  Ik hoop dat je met een van deze tips verder kan. Mocht je hier over door willen praten, dan kan je met ons whatsappen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 2. 21-11-2016 16:21

  Ik heb soms een serieuze ruzie/meningsverschil met mijn vader over school. Soms haal ik onvoldoendes maar heb daarvoor dan wel steeds hard gewerkt om toch een goed punt te willen halen. Toch lijkt het alsof mijn vader dit niet begrijpt, telkens als ik een onvoldoende haal (soms niet eens een zware) dan is hij altijd kwaad en zegt dan dat ik mijn best niet heb gedaan, waardoor ik soms moet huilen omdat ik wel weet dat ik mijn best wel heb gedaan. Wat zou ik kunnen doen om deze ruzies te voorkomen?

  Door: Anoniempje
 3. 30-01-2015 14:52

  Hallo ruzie en straf,

  Wat vervelend dat je zo veel ruzie hebt met je ouders en dat daar ook nog bij geslagen wordt. Is het mogelijk om op een rustig moment met je ouders te bespreken dat je het vervelend vindt dat jullie zo veel ruzie hebben? En dat jij kan vertellen wat je lastig vindt aan de manier waarop je wordt opgevoed? Misschien zijn er wel afspraken te maken waar jullie allemaal tevreden mee zijn. En wie weet kunnen je ouders uitleggen waarom ze opvoeden zoals zij doen?

  Als je het lastig vindt om met je ouders te praten, raad ik je aan om iemand in vertrouwen te nemen. Bv een ander familielid of je mentor op school. Praten lucht vaak op en misschien dat zij samen met jou met je ouders kunnen praten.
  Weet dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt.

  Als je advies wilt over hoe je het slaan kunt stoppen, kan je contact opnemen met http://www.kindermishandeling.nl en http://www.vooreenveiligthuis.nl. Je kan daar informatie en advies krijgen. En ook hier kan je huisarts, mentor of iemand anders je bij ondersteunen.

  Je mag uiteraard ook altijd met ons whatsappen of een mailtje sturen. Dan kunnen we uitgebreider met je meedenken.

  Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 30-01-2015 14:37

  “Ik ben 14,en heb de laatste tijd vaak ruzie met m’n ouders.ik krijg nog straf.Heel af en toe,krijg ik slaag(op m’n broek) : 🙁 Ik wordt heel streng opgevoed.”

  Door: ruzie enstraf

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *