Verlies

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 5670

Als je opa overlijdt na een lang ziekbed, dan is dat verdrietig. Maar je kunt het wel accepteren omdat hij al zo oud was. Als een vriend door een verkeersongeluk om het leven komt, is het een stuk moeilijker om met die gevoelens om te gaan. Iemand verliezen doet pijn en rouwen hoort daar bij.

Heftige gevoelens
Als iemand is gestorven, is het normaal dat je je daar een tijd lang erg naar door voelt. Iemand verliezen zorgt voor heftige gevoelens van verdriet, angst, boosheid, pijn en misschien ook wel schuldgevoel (had ik maar aardiger gedaan, had ik maar dat nog gezegd). Het is heel erg belangrijk dat je de kans krijgt om je verlies goed te verwerken, in je eigen tempo, op je eigen manier. Sommige mensen worden tijdens zo’n rouwperiode depressief.

Het verlies van een dierbare is een traumatische ervaring die met grote stress gepaard gaat. Er is veel tijd nodig om over zo’n verlies heen te komen. Het is moeilijk om te accepteren wat er is gebeurd. En je moet wennen aan de veranderingen: dat je bijvoorbeeld niet meer elke zondag bij je opa op bezoek kunt. Iedereen reageert anders op een sterfgeval: sommigen willen hun gevoelens met anderen delen, maar er zijn ook mensen die geneigd zijn alles op te kroppen. Doe vooral niet of er niets aan de hand is, want je gevoelens niet erkennen is niet goed voor je. Je krijgt er meer stress door en het is niet goed voor je gezondheid. Denk niet dat je je groot moet houden tegenover anderen. Praat er met familie en vrienden over en wees niet bang samen herinneringen op te halen. Hoe pijnlijk dat misschien ook is, het kan ook helpen.

Als je er alleen of met je familie niet uitkomt, weet dan dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *