Verslaafde ouders

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 13306

Ligt je moeder elke middag dronken op de bank of is je vader alleen maar bezig met z’n volgende joint? Als één van je ouders verslaafd is, dan staat ook jouw leven in het teken daarvan. Knap ingewikkeld! Maar je bent niet de enige.

Leven met een verslaafde ouder
Er zijn in Nederland nog bijna 400.000 anderen die opgroeien in een gezin waar een ouder aan iets verslaafd is. Dat heeft vaak grote gevolgen. Misschien durf je nooit vrienden mee naar huis te nemen omdat je niet weet hoe je ouder er aan toe is? Straks spreekt je moeder weer met een dubbele tong. Of heeft je vader een zakje met wiet of hasj laten liggen op de keukentafel. Het kan zelfs zijn dat je het liefst zo weinig mogelijk thuis bent en veel op straat hangt. Je voelt je thuis niet veilig of op je gemak. Want je ouder gedraagt zich vaak onvoorspelbaar. Ineens kan de sfeer omslaan en dan gaat ze schreeuwen of met dingen gooien. Of misschien worden ze wel kwaad op jou en slaan ze je?

Het is NIET jouw schuld
Het kan zijn dat je denkt dat het jouw schuld is dat je vader of moeder verslaafd is. Of je vindt dat je niet de moeite waard bent voor je ouder om af te kicken. Misschien ga je daardoor wel heel erg je best doen in een sport of op school of doe je alles voor je ouder omdat je hoopt dat hij/zij dan misschien wel met de verslaving zal stoppen? Het zal waarschijnlijk allemaal niet helpen. Jij wordt er alleen ongelukkig van, want het is nooit goed genoeg.

Jouw vader of moeder is zelf verantwoordelijk
Je moet bedenken dat jij je ouder niet kunt helpen. Dat zal hij/zij zelf moeten doen. Er zijn verschillende behandelingen voor verslaafden, maar dan moeten ze zelf contact opnemen met de huisarts die ze zal doorverwijzen naar een hulpverlener. In Amsterdam kan jouw ouder zich aanmelden bij Jellinek dat er speciaal is voor mensen met een verslaving.

Zoek hulp of vraag advies
Het is niet gezond om op te groeien bij een ouder die verslaafd is. Je krijgt er stress van en het kan ervoor zorgen dat je je op school minder goed kunt concentreren. Misschien slaap je slecht? Het kan ook zijn dat je om niks agressief wordt, door je frustratie over thuis. Het is goed dat je met iemand gaat praten over de verslaving van je ouder en wat het met jou doet. Ook al schaam je je daar misschien voor en wil je niet negatief praten over je ouders. Het is wel belangrijk hulp te vragen. Want: kinderen van verslaafde ouders lopen een grotere kans later zélf verslaafd te raken. Je kan bijvoorbeeld praten met een goede vriend of vriendin of een oom of tante. En denk bijvoorbeeld ook aan je mentor op school of je huisarts.

De afdelingen Preventie van GGZ instellingen organiseren vaak groepen voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar een of beide ouders psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft. Voor adressen in Amsterdam zie www.arkinjeugdengezin.nl/preventie en www.prezens.nl. Voor adressen buiten Amsterdam kun je kijken ophttp://www.ggznederland.nl/.

Hoe raken mensen verslaafd?
Eén van de redenen waarom mensen verslaafd raken, is omdat ze niet kunnen omgaan met ruzie, verdriet of moeilijke situaties. Dan gaan ze alcohol of drugs gebruiken. Maar omgaan met ruzie, verdriet of moeilijke situaties is iets wat je meestal van je ouders leert. Als ze dat zelf niet kunnen, zullen ze het ook niet aan jou kunnen laten zien. Er is dan een kans dat jij later ook niet weet hoe je met ruzie, verdriet of moeilijke situaties om moet gaan en je juist op die momenten alcohol of drugs gaat gebruiken. Verder kopiëren kinderen hun ouders vaak. Ook hun slechte gewoontes, zoals alcohol of drugs gebruiken. Wil je meer weten over waardoor je verslaafd kunt raken, klik dan hier.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *