Zorgen voor je ouders

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 5633

Misschien heeft je moeder een chronische ziekte waardoor ze niet zelf boodschappen kan doen en koken. Of zit je vader in een rolstoel en moet je hem bij veel dingen helpen? Dan ben jij een échte mantelzorger.

Mantelzorg
Iemand doet aan mantelzorg als diegene samenwoont met een ziek gezinslid. Dat kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid, zoals opa of oma. Is er bij jou thuis iemand geestelijk of lichamelijk gehandicapt? Of heeft iemand een psychische stoornis of een verslaving? Dan wordt er van jou vaak meer verwacht dan in een gezin waar niets aan de hand is. En je hebt meer aan je hoofd. Je maakt je waarschijnlijk vaak zorgen over de zieke, ontfermt je over de andere familieleden, doet extra taken in huis en misschien heb je wel last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Samen met vrienden wat leuks doen, schiet er dan al snel bij in.

Positieve en negatief
Voor je ouders zorgen, is iets wat kinderen eigenlijk niet zouden hoeven te doen. Het hoort niet bij kind zijn. Het positieve van zorgen voor je ouder is dat je eerder zelfstandig bent en al heel jong veel dingen kunt opknappen. Je weet bijvoorbeeld precies hoe de wasmachine werkt en waar je de goedkoopste boodschappen kunt halen. Dat is handig voor later, maar je zou als kind eigenlijk niet met zulke volwassen dingen bezig hoeven te zijn. Het kan zijn dat je hier wel last van hebt of krijgt. Misschien krijg je problemen in je persoonlijke ontwikkeling.

Zorg ook goed voor je zelf!
Bovendien: vergeet niet dat je zelf ook zorg nodig hebt. Want wie doet er een arm om je heen als je liefdesverdriethebt? Wie stelt je gerust als je piekert over wat je toch na de middelbare school moet gaan doen? Wees niet bang daar aandacht voor te vragen. Als dat niet bij je ouders kan, probeer dan iemand anders te zoeken waar je bij terecht kunt. Lucht af en toe je hart bij iemand die je vertrouwt en blijf vooral ook de dingen doen die jij leuk vindt. Als je het niet meer trekt, kun je altijd aan de bel trekken bij jongeren die in hetzelfde schuitje zitten of bij professionele hulpverleners.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *